母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

個半月 b囡好叻咁介左夜奶 以家既目標就係幫佢增磅 佢出世2.4公斤 一個月後番健康院 都係得2.9公斤.. 姑娘話唔合格 其實如果我一日一餐 食既野又唔算豐富 會唔會影響到人奶既營養?

別墅

回覆樓主:

點解一日食得一餐?!

男爵府

回覆:好成功啊!+體重問題

餵人奶唔好減肥啦

子爵府

我1/11先完到而家每日食4碗飯,飲4公升湯水架。當然一直都無瘦到,但我上奶上得好快,我個仔而家2個月,我每泵大概有190-240ml。

要多奶一定要均衡飲食呀

子爵府

引用:個半月+b囡好叻咁介左夜奶+以家既目標就係

原帖由 babypopui615 於 15-12-31 發表
個半月 b囡好叻咁介左夜奶 以家既目標就係幫佢增磅 佢出世2.4公斤 一個月後番健康院 都係得2.9公斤.. 姑娘 ...
同埋會唔會唔戒夜奶好d?佢無喊食?

複式洋房

引用:點解一日食得一餐?!

原帖由 mysesame 於 15-12-31 發表
點解一日食得一餐?!
因為自己一個照顧b囡..我又比佢習慣左扭抱 以家成日都要抱住 唯有等C6放工番泥先煮到一餐..

複式洋房

引用:餵人奶唔好減肥啦 +

原帖由 prettyhousewife 於 15-12-31 發表
餵人奶唔好減肥啦
冇減肥啊 但係我又衰 寵到佢成日都要抱住 有時放低佢 10分鐘都唔駛佢就喊 整整下野食 有幾下炒獲聲嚇醒佢 就要又抱番..

複式洋房

引用:我1/11先完到而家每日食4碗飯,飲4公升湯水

原帖由 Fionhohoho 於 15-12-31 發表
我1/11先完到而家每日食4碗飯,飲4公升湯水架。當然一直都無瘦到,但我上奶上得好快,我個仔而家2個月,我 ...
每一邊都有? 我以家2邊奶量唔一樣 一邊3安 個邊得1安半 有時得一安

佢夜奶冇喊過..本身諗住幫佢增磅冇打算介夜奶 但係佢11點後個餐 叫醒佢食奶 埋身佢咪實個咀仔再試下整下佢手仔就發脾氣大喊..好似鬧我整醒佢咁 所以c6叫我唔好再嗌佢起身 ..

男爵府

引用:Quote:原帖由+prettyhousewife+於+15-12-31

原帖由 babypopui615 於 15-12-31 發表
冇減肥啊 但係我又衰 寵到佢成日都要抱住 有時放低佢 10分鐘都唔駛佢就喊 整整下野食 有幾下炒獲聲嚇醒佢 ...
我仔5個月前都係整日要抱住的,大大下就會多d安全感,你要食多d嘢啊💪🏻

子爵府

引用:Quote:原帖由+Fionhohoho+於+15-12-31+發表

每一邊都有? 我以家2邊奶量唔一樣 一邊3安 個邊得1安半 有時得一安

佢夜奶冇喊過..本身諗住 ...
我雙泵一次有190-240ml。你試下夜奶泵出尼餵睇佢肯唔肯食,最重要增磅呀

子爵府

引用:Quote:原帖由+mysesame+於+15-12-31+發表點

因為自己一個照顧b囡..我又比佢習慣左扭抱 以家成日都要抱住 唯有等C6放工番泥先煮到一餐..

...
買定d面包/餅乾/鮮奶/豆漿,總之一餓就食。可以就煲代茶飲下,煲一大煲有時間就飲一大杯。

我雖然有工人,但佢完全唔識湊bb,我都係親力親為照顧bb,所以我一開始已經好少抱佢。但每日會有半個鐘抱住訓的親子時間,其餘時間我會放佢係highchair/床仔就整自己野,得閒同佢講幾句。

確保左佢唔係濕片/太熱太凍/肚餓,就算喊我都好少抱,所以佢唔多扭計喊抱。夜晚食完奶就要自己訓落床碌到訓著為止。

你慢慢試下教佢,因為一個人湊仲要做家務煮飯真係好辛苦架!

子爵府

總之有一時間就要食野!整定簡單蒸送放係雪櫃,快手洗米一煲過煮。

我個仔出世3.555kg,佢而家2個月6.67kg。

你半夜有無泵奶架?佢唔食就泵定儲起,太耐唔泵做奶都會慢,我一晚起身泵兩次。雖然我個仔一覺訓到8am,但我都堅持起身泵

子爵府

大廚勳章 睛靈勳章 畀面勳章

回覆:babypopui615 的帖子

我食正常3餐加飲鮮奶1杯/乳酪1杯,加飲好多水,我諗要減肥應該減糖,鹽,油,調味料,我唔使要好多奶,夠呀女食就得了,因為我全埋身,佢出世3.095 兩星期3.56

子爵府

引用:個半月 b囡好叻咁介左夜奶 以家既目標就係

個半月 b囡好叻咁介左夜奶 以家既目標就係幫佢增磅 佢出世2.4公斤 一個月後番健康院 都係得2.9公斤.. 姑娘 ...
我大細b都成日要痴實我,唔煮咪帶埋bb一齊落街食囉。
我細b出世時生長線50,全埋身到出世14日都未回到出世體重,跟住健康院要我埋身後補奶,一係補泵奶,一係補奶粉,我當然選擇補泵奶啦,用左5日時間終於增重成功,到滿月時佢生長線都係50。如是者我繼續半埋半泵,兩個月大時生長線已經去到97,三個月大時超出晒生長線了。依家我一日一至兩餐樽餵(泵奶),其餘時間都係全埋身。

複式洋房

引用:Quote:原帖由+babypopui615+於+15-12-31+發

原帖由 Cherry0401 於 16-01-01 發表
我大細b都成日要痴實我,唔煮咪帶埋bb一齊落街食囉。
我細b出世時生長線50,全埋身到出世14日都未回到出世 ...
我唔想餵奶粉啊 好驚健康院叫我補奶粉 我有一邊二安另外一邊衰到得一安半 有時得一安 點平衡番 個邊成日啜損我好抗拒埋

子爵府

引用:Quote:原帖由 Cherry0401 於 16-01-01 發表

原帖由 babypopui615 於 16-01-01 發表
我唔想餵奶粉啊 好驚健康院叫我補奶粉 我有一邊二安另外一邊衰到得一安半 有時得一安 點平衡番 個邊成日啜 ...
你試下比bb埋身後,再泵出黎用樽餵埋比bb。
泵奶時要放鬆心情,唔好理泵到幾多,因為bb埋完身已經食左大半,再泵比佢補奶只係想佢食多d而已。泵奶最好用電雙泵,會泵得快d同多d,泵奶時唔好望樽,最好玩下手機或睇下電視分散注意力,泵到無奶出就轉按摩模式,有奶陣又再轉返泵奶模式,如此類推,泵到無奶出再泵多10分鐘先停,等身體知道要造奶。

子爵府

引用:Quote:原帖由 Cherry0401 於 16-01-01 發表

原帖由 babypopui615 於 16-01-01 發表
我唔想餵奶粉啊 好驚健康院叫我補奶粉 我有一邊二安另外一邊衰到得一安半 有時得一安 點平衡番 個邊成日啜 ...
佢埋身啜損應該口型唔岩,要等佢張到個口最大時,將乳頭塞入佢口,或將佢個頭推埋乳頭,等佢啜到大部份乳暈,咁先無咁易啜損,如果佢退返出黎淨係啜乳頭,你要放隻手指尾落佢咀角,退返乳頭出黎,等佢再張開口先再比佢啜,一定要佢咀型岩,教多幾次佢就會識。

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

我細仔出世得2.76,1個月後磅重系4.25我系全埋身,佢肚餓就比佢食,無定時

珍珠宮

畀面勳章 BK Milk勳章

引用:我細仔出世得2.76,1個月後磅重系4.25我系

原帖由 hinghing0128 於 16-01-01 發表
我細仔出世得2.76,1個月後磅重系4.25我系全埋身,佢肚餓就比佢食,無定時

...
1個月後系4.52先岩

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊