婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

脫左快3個月.日日都有150條。冇豉頭髮LA
分左個九一界 仲怕有風吹起!IIII
你地有冇阿!
看什麼藥膳可以幫到我
queenie169

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我生完個女都已經20個月啦~
我又係脫髮得好勁呀~
我都想知道點可以醫呀~
我一梳頭成把梳都係頭髮~
真係嚇死人啦`
【WING】◤[幸福]慢慢接近﹏°我要永遠留不住它〤..╭ 》〃"'。你會為我去學慬 ︴珍惜嗎???↗°° ] || 對你真的.有期望]] ┌我!!!"不管一切**只要有樂怡❤已經心滿意足!!┐期待你快高長大=]

複式洋房

HI

感你一日脫幾多條阿
queenie169

民房

我都系呀,生完个B十三个月,距六个月的时候我就开始脱发,唔知点算好,又唔想食内服药,外用又唔知边个BRAND好.大家多多收集资讯,到时分享吧!

大宅

好媽媽勳章

hey, 睇定啲先, 唔洗"gen". 我auntie話我知, bb開始"luck"胎毛時, 媽媽都會開始"luck"頭髮gar. 結果, 真係喎. 我阿b3個月開始"luck"胎毛, "luck"到8個月, 我啲頭都係由3個月"luck"到8個月呀. 不過真係"luck"得好勁架. 每次洗完頭吹頭, 成地都係頭髮!!

原文章由 queenie169 於 08-9-5 02:35 發表
你地有冇阿!
看什麼藥膳可以幫到我

洋房

三、食療1:圓肉蓮子粥(1人份量)

材料:龍眼肉3錢,蓮子6錢,大棗(去核)10枚,粳米 3兩
做法:將所有材料放入鍋內,加入適量清水,共煮成粥。每日服食兩次。一周服用2至3次。有外感及實熱(發熱,咽喉紅腫痛,大便秘結)者不宜。
功效:氣血雙補。適用於氣血虛弱者,症見脫髮,伴唇白、心悸、倦怠乏力等。

2:天麻鯉魚湯(1人份量)

材料:鯉魚1條,天麻8錢,川芎、茯苓各3錢,葱、姜、黃酒少許
做法:鯉魚洗淨,先用葱、姜略煎香;天麻、川芎、茯苓先浸水半小時。將所有材料放入鍋,加適量清水,煲滾後改用文火再煲2小時即可,依個人口味調入少許黃酒及調味。
一周飲用2至3次為宜。
功效:活血化瘀生髮。適用於經脈瘀阻,血不養髮而致脫髮者。
有外感及實熱(發熱,咽喉紅腫痛,大便秘結)者不宜。

3:桑椹杞子豬展湯

材料:桑椹子5錢,杞子5錢,豬展1個
做法:桑椹、杞子先浸水半小時;豬展洗淨切塊,飛水備用。將所有材料放入鍋內,加適量清水,煲滾後改用文火再煲2小時,調味即可。一周飲用2至3次。
功效:滋補肝腎。
適用於肝腎不足者,症見脫髮伴肢冷畏寒,頭昏耳鳴,腰膝酸軟等

4:黑豆排骨湯(1人份量)

材料:黑豆 2兩 ,排骨半斤
做法:黑豆先浸半小時,排骨洗淨先飛水。將材料加入鍋內,加適量清水,煲滾後改用文火再煲2小時即可。一周飲用2至3次為宜。
功效:補血生髮。
適合於各種脫髮。

吳醫師

ps:detail 請電郵去[email protected]
問佢地取8月份一期會員通訊講"[url=http://hk.rd.yahoo.com/blog/mod/art_title/*http://hk.myblog.yahoo.com/[email protected]/article?mid=12]媽媽怎麼沒頭髮了(產後脫髮)[/url]"

原文章由 queenie169 於 08-9-5 00:35 發表
你地有冇阿!
看什麼藥膳可以幫到我

別墅

我生第一個女時日日掉百幾條頭發,生第二個女之後都有架,不過幾個月後無啦,而家好好多,不過如果有咁0既情況,最好唔好再電、染、漂啦,好傷架!

首頁

尾頁

跳至