自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

阿女而家廿二個月,一歲時打左水痘針。上星期日,屁股開始出疹,之後蔓延上背同心口,但總數唔多,似紅點。星期三睇醫生,話係水痘,醫生話打完針出會輕微好多。

而家已經過左8日,理應好返晒,但我仲見到有幾粒好似酒米咁,好似有白頭咁,但好細粒既。咁係咪仲會傳染人?

佢而家出啲水痘,唔似我細個時出,我真係辨別唔到佢好返晒佢。都冇水泡,又何來結焦?

請各jm賜教,thanks

子爵府

回覆:阿女打左水痘針,出水痘。

我兩仔冇打 出好少 十令粒
最緊要 唔好發燒 同生眼角

別墅

回覆:mrs_D 的帖子

我女12生水痘都係咁,佢11月仲要已打第二針,生出水痘好似暗瘡咁細細粒,有d好似皮膚敏感咁一點點,成身加埋廿粒都,搞到我特登兩次(不同)醫生,醫生話科技日新月異,而家D水痘針好好,而家出水痘同以前唔同。

大宅

引用:我女12生水痘都係咁,佢11月仲要已打第二針

原帖由 audreymui 於 16-01-06 發表
我女12生水痘都係咁,佢11月仲要已打第二針,生出水痘好似暗瘡咁細細粒,有d好似皮膚敏感咁一點點,成身加 ...
咁點知佢好返晒未?
我女全程冇發燒,痕就有啲,但又唔算好痕。

侯爵府

引用:阿女而家廿二個月,一歲時打左水痘針。上星

原帖由 mrs_D 於 16-01-06 發表
阿女而家廿二個月,一歲時打左水痘針。上星期日,屁股開始出疹,之後蔓延上背同心口,但總數唔多,似紅點。 ...
前排小朋友出左紅色粒粒,我都驚係水痘,睇左醫生(法國醫院兒科),佢話唔係水痘,只係敏感,佢話打左水痘針,出既樣都係水痘樣,唔會變樣,只係出數量小好多,我呢個醫生一日睇勁多小朋友,仲要睇住院症,我相信佢既經驗。

大宅

引用:Quote:原帖由 mrs_D 於 16-01-06 發表阿女

原帖由 ckfamily 於 16-01-06 發表
前排小朋友出左紅色粒粒,我都驚係水痘,睇左醫生(法國醫院兒科),佢話唔係水痘,只係敏感,佢話打左水痘針 ...

真係俾個水痘搞到好混亂。
我上網睇左好多資料,越睇越混亂。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章

醫生話打咗都會出,只係出小D同快D好... 我女細個打完都有出,不過得十零廿粒... 好快好返

翡翠宮

引用:醫生話打咗都會出,只係出小D同快D好... 我

原帖由 silly_shan 於 16-01-06 發表
醫生話打咗都會出,只係出小D同快D好... 我女細個打完都有出,不過得十零廿粒... 好快好返

...

別墅

引用:Quote:原帖由 audreymui 於 16-01-06 發表

原帖由 mrs_D 於 16-01-06 發表
咁點知佢好返晒未?
我女全程冇發燒,痕就有啲,但又唔算好痕。
我都唔係好知,同埋佢啲粒粒自己爆跟著結焦架,我女有d痕及痛。第一日睇醫生,醫生話會出更多,我之後兩日都唔見佢出,仲諗係咪真係水痘…於是第四日都無出新我就睇另外一個醫生再confirm下。我女水痘出來前有發燒及口腔有少少潰瘍

大宅

打左針都會出的~只係出少d

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我三個仔女都打晒針,
大個兩個出左,仲要好大個先黎出,
一個12,一個19,
e生話收晒水就冇傳染危機。

首頁

尾頁

跳至