自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

我試過:-
1. 阿仔間學校比較吊腳, 架的士要上斜路仲要係"骨"頭路, 要$26-28車程, 但佢地都好唔like, 有d jip jip聲, 前2日o個個jip完仲好悔氣嘿一聲咁找錢! 間唔中先遇到一個唔悔氣...

2. 由紅墈火車站搭去太古, 開車無幾耐就話紅隧塞車, 話唔知車我去邊度轉過海的, 後尾我地話過西隧佢就去.

3. 試過有次o係葵方的士站上車去雍雅軒(我唔識去), 影帝司機話唔識路, 係替更, 叫我去街邊截車, 後面個司機問我做乜頭先要落返車, 我話個的士司機話唔識路, 跟住佢個樣好嬲, 話佢都唔識路!

4. 試過好多次由太古去中環or銅鑼灣, 佢地d態度係無野既.

其實如果我識路去or唔趕時間, 我都唔會搭的士. 因為真係有d怕左佢地, 好似要受佢地氣咁!

以上全部都係我個人經驗&感受, 有屋企人做的士司機既bk mami唔好鬧我!

水晶宮

所以我一早话...冇话加到十八蚊起步...只要服务好二十蚊我都肯比...但衣家D司机...
少奶奶的身份,丫頭的命...

別墅

宜家D 司機真係好似唔憂做,
有次我想去機場, o個陣係早上8點幾, 咁我o係大角咀的士站等車, 跟住上左個司機車同佢講話去九龍機鐵站, 佢聽完之後成個黑面哂, 話:"你去機場唔應該去九龍站啦, 你去奧運站到東浦 , 再轉巴士丫嘛!"
又話:"你唔好俾100蚊我呀! 我冇錢找架!"
嬲到我丫! 咁多野講, 都唔知係唔係做生意架!

禁止訪問

大宅

有一次我坐左程$16既的士,
點知上車後先發現冇散紙(得$500紙),
連忙同司機講啦,以下係我同司機既對話:

我:司機,唔好意思呀,原來我冇散紙,你有冇得找?
司:唔係呀嘛!!!
我:唔好意思,真係冇呀...
司:咁你連$16蚊都冇架?(語氣勁差)
我:有,張$500紙裡面有好多個$16蚊架喎!
跟住就紅燈,佢由倒後鏡不停怒bear我,
之後轉左燈,佢就用超級極慢既速度開車!(行路都快過佢!)
我見佢玩野,又差唔多落車,就叫佢直行到前面架車到就停得。
司:(已停車)真係$16都冇呀?(串樣)
我:真係冇喎...
司:咁我冇得找喎!
我:咁你冇$484蚊咩?
司:我得$300!
我:咁即係點呀?
司:咁你落車囉!
我:我唔使你唔收我錢喎...
司:咁唔係點呀!
我:(唯有落車)
司:(臨落車前仲警告我)下次睇下有冇錢先上車啦!!!

晚飯時將件事話俾大家聽啦,
點知朋友話原來的士司機規定要有多過$500散紙找俾客人架, 否則就算犯法架。

侯爵府

我都試過,係窩打老道上車,要趕住去九龍醫院
佢一聽到知係$16,即刻黑面,之後話,"前面就係囉喎"但講真,我已經趕住,行過去最少15-20分鐘啦,咁當然打的,而且我唔係唔比錢喎,之後我只係同佢講"咁點丫?我而家洗唔洗落車丫"佢就頂住條氣車我上去,到落車時,要找$4,有$1全部都係亳子黎架,死pk,差d想將d亳子一手掉返比佢,不過我冇咁做,一亳子我都唔益佢呀:;pppp:

子爵府

有次係秀茂坪商場坐的士去荃灣,個司機行往藍田方向,我諗住佢都係兜個圈行上路去往順利方向,點知佢話要行繞道,我老公咪立即嘈佢,佢仲同我老公嘈,我頂唔順叫唔好嘈啦,個司機仲要話我老公唔啱同唔化,都唔知有無狗錯 ...

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

男爵府

你地算好la,東涌藍的大部份都好串,佢地唔憂做
我上年大肚半夜晚返又落住毛毛雨,搭$12.5,一上車就黑面,落車仲用粗口鬧ar,嬲到我死吓死吓!所以我而家小不免都唔搭的士氣

有一次放工我同同事pool的士返屋企,一行出的士站,見到好多的士排隊,我地不約而同講"抵死":;pppp: :;pppp: ,我地搭一次都30-40蚊ka!

禁止訪問

伯爵府

n年前, 亞女仲係baby, 我由lam tin to ngau tau kok, 當到達目的地時, 搵咗一陣先攞到銀包, because 我一隻手抱亞女, only 得1隻手攞$, 點知個司機嫌我慢, 不停鬧, 跟住我發現佢原來冇停咗個咪表, 我咪話我平時搭開幾$, 話咁做係唔啱, 點知佢仲鬧得勁, 我嬲起上嚟叫佢去police station, 佢先收口, but找$時, 俾哂d豪子

水晶宮

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我最憎個車到好似chok泥猛咁,
為左個錶跳多幾跳,到chok下chok下,
搭的士都係為左快捷、舒適同方便,
但係佢地成日係燈位慢流搏轉燈,真係好

大宅

我都好憎D的士司機,態度差到好似欠他的,以前常常搭的士,但因路程短就要睇面色,所以現在盡量改搭巴士OR行路,盡可能都不搭的士,不是比不起,而是費事貼錢買難受~~最衰唔記得D衰司機名OR車牌,如果唔係,一定上BK公佈下!

別墅

我上次遇到個超級衰的士司機..我那天在東涌地鐵站上車去逸東轉去入閘後他按了錶一下.之後停車在按兩下..原本18有找足足给他騙23.x...
真無言
[/url]台灣戲谷~~有16張 水果方塊!![url=http:

http://winner.omg.com.tw/Index.aspx  OMG麻將學園!!!掛網送K幣活動

侯爵府

我阿 ba 都係渣的士, 我都有將 bk mame d 經歷話佢知, 佢都話有時佢吔响的士站等好耐先有客, 但嚟支短既, 佢吔真係好唔開心, 但佢話唔會揾 d 客出氣, 只會覺得自己唔好彩咁囉....

but 我有回又係搭短途車去某地方, 個的士路收多我 $5 bb 車 $, 我吔幾個人搭, 唔跳錶先豪比佢, 我話返比我老豆聽, 同佢講响邊樹上車, 佢話有冇搞錯呀, 果樹上親車都係短途架啦, 等客都唔駛等好耐等, 話的士佬恰我吔喎....

仲試過前一倫日日落大雨, d 死人的士佬直情見到我抱住個仔揮手都唔停車 tim 呀

but 而家油費加咗好多, 有時佢吔怨氣會大 d, 但都唔應該比面色短途客睇囉 .... 密密做好過等一支長途客啦... 我老豆講既.. 哈哈

侯爵府

原文章由 candyyoyo 於 08-9-5 23:06 發表
我上次遇到個超級衰的士司機..我那天在東涌地鐵站上車去逸東轉去入閘後他按了錶一下.之後停車在按兩下..原本18有找足足给他騙23.x...
真無言

點解你見到佢按錶唔出聲

首頁

尾頁

跳至