嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

BB刷牙仔

我想問如果我想幫bb刷牙仔,有咩要注意?佢得十一個月大,六隻牙仔,怕唔怕佢會吞o左o的烏糟水落肚o架?各媽咪唔該教教路!

洋房

Re: BB刷牙仔

sweetheart,

記住要用暖開水幫佢刷牙仔, 即係好似大人漱口一樣, 刷完牙"pu 水"咁, 飲左都唔緊要0麻!

大宅

whyma,

請問同BB(11個月大)刷牙時,洗唔洗用牙膏呢?邊隻牌子好呢?同埋點樣教BB刷完牙"pu 水"呢?
你們應該一無掛慮;要在禱告中把你們所需要的告訴上帝, 用感謝的心祈求。上帝所賜那超越人所能理解的平安, 會藉著基督耶穌,保守你們的心懷意念。(腓立比書4:6-7)

複式洋房

我都好想知呀......

複式洋房

我個女14個月大了, 只是給她自己擦幾吓,然後就用布抺口腔, 但我都覺得不是太乾淨,因仍有很多脷苔.. 我都想知有無更好方法...
:-)

大宅

我同你一樣,都係比亞b用學習牙刷刷幾下然後用布抹。

洋房

jl18, viginninia & annayee,

可以試下買Oral B 兒子果味牙膏刷牙, 吞左都無礙, 我囡囡只得十八個月學人自己刷牙, 梗係係咁e咬住下之牙刷撩兩三下, 飲啖水, 就當刷左啦, 當然唔太乾淨, 其實教佢知道要刷牙 li 一個動作, 大個d先真正訓練佢

男爵府

其實你只要用熟水俾他去刷牙便okay了。我自己就買了chicco的牙膏,是可以食的。我個牙醫都話okay。

大宅

但如果佢唔學我自己刷,又唔比我幫佢刷,咁點? ?-(

複式洋房

請問初生BB(一個月大)需唔需要清潔口仔呢 ? Thanks.
薇璇在6月6日出左世啦 ! (2.97kg)
歡迎進入 => 璇璇開心樂園

子爵府

貓狗褓姆

Pluto,

我會用chicco嗰類棉花棒濕啲飲用的暖水,伸入bb口腔幫佢清潔.
Edison 由出世回家到現在11個月都係咁,兒科醫生都話呢個方法可以.

子爵府

貓狗褓姆

Pluto,

我會用chicco嗰類棉花棒濕啲飲用的暖水,伸入bb口腔幫佢清潔.
Edison 由出世回家到現在11個月都係咁,兒科醫生都話呢個方法可以.

大宅

PIGEON出了一款1PACK3枝的牙刷是不同分階段俾BB,第一枝是俾已出2-3隻牙的BB,第2枝是俾8-10隻牙的BB第三皮是俾出了大牙的BB, 我都是昨天先買,昨晚俾她試,她有D抗拒,但當你詐同她玩又OK, 即使她抗拒,我都會堅持每天同她刷牙

大宅

AveryMak 寫道:
PIGEON出了一款1PACK3枝的牙刷是不同分階段俾BB,第一枝是俾已出2-3隻牙的BB,第2枝是俾8-10隻牙的BB第三皮是俾出了大牙的BB, 我都是昨天先買,昨晚俾她試,她有D抗拒,但當你詐同她玩又OK, 即使她抗拒,我都會堅持每天同她刷牙

你o向邊度買o架?萬x有冇?

別墅

sweetheart

you can buy from jusco/ho fa/toys r us

複式洋房

My bb is also using the Pigeon 3-pack tooth brush since he's 6 months old. Now, he loves brushing teeth so much. He's using the "first" type for his 3 new teeth. Safe and easy to use. There are detailed instructions on the packing.

大宅

唔該哂咁多位媽咪! :-P

男爵府

[quote]
jl18 寫道:

我個女14個月大了, 只是給她自己擦幾

首頁

尾頁

跳至