嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

食咗幾天感冒藥都冇事,之後加多咗隻喉嚨痛藥後,便開始眼腫,週邊紅色,有眼膠,有紅筋。
這是藥物敏感的跡象?係咪要再睇多次醫生?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

睇醫生好d。

藥物敏感可大可小,以前我上司試過,攪到住左好耐醫院。
catherineho723 發表於 16-1-14 22:03
食咗幾天感冒藥都冇事,之後加多咗隻喉嚨痛藥後,便開始眼腫,週邊紅色,有眼膠,有紅筋。
這是藥物敏感的 ...
Hello catherineho723, BB依家情況有冇改善呀? 如果媽媽懷疑BB食完某種藥物後敏感, 要立即停止服用致敏藥物。停止服用致敏藥物後, 眼腫情況應該會自己慢慢減退。另外亦建議問問醫生, 睇下有冇需要轉用其他藥物呀!
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

別墅

回覆:Yvonne@牛欄牌媽咪專線 的帖子

問咗醫生話係因為

別墅

回覆:Yvonne@牛欄牌媽咪專線 的帖子

問咗醫生話係因為發燒及感冒引起,唔係藥物敏感,但我都好擔心

大宅

回覆:catherineho723 的帖子

敏感會眼腫,仲見過腫到雞蛋咁大

catherineho723 發表於 16-1-15 22:00
問咗醫生話係因為發燒及感冒引起,唔係藥物敏感,但我都好擔心
Hello catherineho723, 一般如果係因為發燒及感冒引起眼腫的話,隨住BB逐漸康復眼腫情況應該慢慢會減退架!加上問左醫生唔係藥物敏感媽媽唔使太擔心呀! 
我有一個願望,就是想見到每個BB食得好、瞓得好、笑得好、Poo得好,
有個海綿級肚仔,每天盡情體驗新事物、吸收新樂趣!

首頁

尾頁

跳至