自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

話說今午同B女、我爸我媽喺時代廣場飲完茶,行去鵝頸橋坐車時,經過街市果個路口,有對撐拐杖嘅公公婆婆喺路口,婆婆唔小心叉咗個凹位,左邊身撻咗落地,我見到即刻叫停行我前面過咗嘅爸媽幫手,我抱住個女唔敢放低,因為係馬路旁!其實當時都有好多人,但只得另一對夫婦幫忙!
婆婆話好痛郁唔到,我地都唔敢夾硬𢭃佢起身!我地幾個圍個圈,唔俾人、車靠婆婆太近,其時好多人圍觀又有幾個人拍片都無人幫手!過咗一陣我地勸婆婆叫白車,婆婆唔肯,仲開始自己嘗試起身!我去附近鋪頭問人借櫈同埋買支水俾婆婆,聽到有人話我地咁多人都唔扶起個啊婆,阻住條路!
我地問公公婆婆有無後生可以聯絡,婆婆話個孫車佢地唻買生果,架車停咗喺較前嘅路邊!佢自己想用手撐起身佢話想坐,但好痛郁唔到,我爸媽同另外果對夫婦幫忙𢭃起婆婆坐櫈,但都無移位因為婆婆真係行唔到!其時又係不停有人加入...... 拍片!我抱住啊女幫唔到手,但我見4個大人𢭃啊婆都好吃力,D人掛住拍片都唔幫手!甚至話我地阻住晒!
跟住果位公公去咁搵個孫唻,個孫唻到另外幫忙果對夫婦有事要走,我地將事發經過講一次,咁其實大家都無嘢做到,都係安撫下婆婆,因為婆婆執意唔call白車,我爸爸提意不如啊孫兜架車過唻,俾婆婆試下上自己車!好喇~ 啊孫架車兜到唻,D人唔知頭唔知路又影話人地老人家大晒阻路!婆婆好努力想上車,但我地佢連行都行唔到,我地同啊孫講,由啊孫勸佢叫車,婆婆終於妥協,我地幫佢叫車,啊孫泊架車埋路邊唔再阻住!
等白車期間我地都依然圍住個圈圈保護住婆婆!不停都有拍片...... 又有人怨言我地阻住!到救護員唻到幫婆婆檢查,都依然有人拍緊片!
唉..... 拍片真係咁緊要?!啊婆跌親阻少少唔,行到幾步兜個少圈都咁阻時間?!

大宅

回覆:有感而發.... 拍片真係咁重要?行多幾步真係咁辛苦?(長)

如果有人影我阿嫲跌親,仲要話阻住晒,我會同佢開火

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

引用:如果有人影我阿嫲跌親,仲要話阻住晒,我會

原帖由 chitchitmum 於 16-01-17 發表
果個婆婆我地唔識架!我地只係路過!

大宅

引用:如果有人影我阿嫲跌親,仲要話阻住晒,我會

原帖由 chitchitmum 於 16-01-17 發表
我係話個孫

子爵府

回覆:有感而發.... 拍片真係咁重要?行多幾步真係咁辛苦?(長)

我都會鬧爆佢地

拍得片就有機會放上網

我就要將事實講出來

睇下邊個無臉啲

琥珀宮

而家個個都鍾意做記者,有理無理影相拍片,然後放上網。。。有人like有人share佢哋最開心

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:話說今午同B女、我爸我媽喺時代廣場飲完茶

原帖由 baby_chu 於 16-01-17 發表
話說今午同B女、我爸我媽喺時代廣場飲完茶,行去鵝頸橋坐車時,經過街市果個路口,有對撐拐杖嘅公公婆婆喺 ...
真係唔應該扶佢起身,唔知婆婆有冇骨折或碎裂,尤其痛到坐喺度咁耐更加唔好郁。人哋厚多士唔好理人哋,而家係婆婆整親唔係佢哋,梗係唔知痛。

D人圍住拍片,最好反拍佢哋,睇下會唔會即閃

珍珠宮

老人家跌親有咩咁好拍

這樣初階的髮飾「你」也看在眼內?! 其實世界很大,出去看看開闊自己的眼界吧!   歡迎「你」對  號  入  座。       

男爵府

伯爵府

2018復活節勳章 育兒性格勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

而家D人正掛住玩手機,跟本唔理身邊發生的事

:-) :hammer: :verycold: :chair: :sm:

侯爵府

D人唔知頭唔知路,拍左先算
樓主唔好嬲,好在仲有你們尼d肯出力出心幫忙的人

男爵府

話說今午同B女、我爸我媽喺時代廣場飲完茶,行去鵝頸橋坐車時,經過街市果個路口,有對撐拐杖嘅公公婆婆喺 ...
樓主你好好人
其他人唔明白唔好放在心上
希望婆婆無事

伯爵府

呢的咪所謂好過B6的香港人!

Tiffany1212    發表於 16-1-17 23:40

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

我都唔明d人,乜都拍一餐,拍片真係緊要過幫手救人,而家個社會好畸形

水晶宮

拍片都算,如果佢邊拍邊嘈,我一定開佢波

jenniecatcat    發表於 16-1-18 00:00

大宅

樓主俾個like你、其實宜家社會文化真流行乜都拍片乜都投訴、有D人真係唔會細究當中原因、只憑片面就會指責人!別人我們阻止唔到、但喺我們可以做好自己、支持你呢D好人好事!

伯爵府

首先我要讚揚樓主和家人既善心。

其次如果我係你,我一定call白車。萬一婆婆有事而佢又堅持唔去醫院,之後有更嚴重手尾,我個心點過得去。

另外,拍片d人可以當佢透明啦,不知所謂!

公爵府

引用:Quote:原帖由+baby_chu+於+16-01-17+發表話

原帖由 方麗娟 於 16-01-17 發表
真係唔應該扶佢起身,唔知婆婆有冇骨折或碎裂,尤其痛到坐喺度咁耐更加唔好郁。人哋厚多士唔好理人哋,而家 ...
冇錯,所以最好做法係直接call白車。急救都有教,如果傷者唔係有即時危險,應該call白車等救護員處理,亂咁郁傷者好易做成二次創傷。
不過樓主幫婆婆擋開馬路上啲車做法正確,免得再受傷,擋路咪擋路囉,比著我會鬧爆拍片班花生友,唔係幫手唔該行遠啲

公爵府

引用:老人家跌親有咩咁好拍

原帖由 ipodbaby_123 於 16-01-17 發表
老人家跌親有咩咁好拍
真係唔明,乜都拍一餐

公爵府

而家d人拍片share 仲緊要過人命 ,真心唔明d人咩心態

首頁

尾頁

跳至