爸爸專區

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

Camelion同GP邊個品牌的充電器和充電池質素好D?

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原文章由 patrickyee 於 08-9-13 23:19 發表
Camelion同GP邊個品牌的充電器和充電池質素好D?

CAMELION, 用過, 唔係太好

charger, 建議買sanyo or sony
充電池, 建議買 sanyo 的 eneloop , 走電少, 擺一年唔用都有 85% 電量

想一次過charge 八粒 AA / AAA 電池, 可以買 POWEREX 牌子的CHARGER

複式洋房

可否講講有甚麼唔好,同果兩隻最近都出咗低放電的電池,咁會唔會好d呢?

男爵府

Camelion 電,走電走得好犀利,不耐用。
GP 電反而好D添。

複式洋房

咁呢兩隻最近出咗隻甚麼6個月件仲有9成電、1年仲有85%電又如何?

伯爵府

現在流行的充电電有两種環保電池,鎳氫電池NiMh每只電池額定電量1.2 V和鋰離子電池Lion每只電池額定電量3.7 V,
鎳氫電池特性, 充滿電后縱使不使用電量會自然流失, 例如室內無線電話, 半個月不用, 電量所餘無幾. 鋰電池充滿電后電量流失很少, 如手機電池.
致於電池耐不耐用主要不是電壓而是流量, 從電池標簽可以看到700mah,1000mah,2000mah,2700mah,4500mah微安培, 數值越大越襟用, 當然這個數值都是作大.
充電技巧, if充電器的輸出電流是200mah, 要充滿2000mah電池需10小時, 如果改用400mah充電器, 同樣2000mah電池只需5小時. 但留意, 用200mah充電器更能把電池充得滿滿. 一些標榜快速充電噐是加高電壓用脈沖式充電, 好處是省時, 好處是好快又要買新的.
所謂低放電別以為可省電, 只是自然放電慢的, 跟省電或耐用無關, 要耐用摘mah數值高的.
名牌子好用啲!

版主

版主 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 睛靈勳章

原文章由 patrickyee 於 08-9-14 00:47 發表
可否講講有甚麼唔好,同果兩隻最近都出咗低放電的電池,咁會唔會好d呢?

Camelion果隻, 價錢同 SANYO 差不多, 我就一定揀大牌子的 SANYO
(大家原理差不多)

複式洋房

原文章由 gorky 於 08-9-15 09:38 發表
現在流行的充电電有两種環保電池,鎳氫電池NiMh每只電池額定電量1.2 V和鋰離子電池Lion每只電池額定電量3.7 V,
鎳氫電池特性, 充滿電后縱使不使用電量會自然流失, 例如室內無線電話, 半個月不用, 電量所餘無幾. 鋰電 ...

謝謝你的回答,解釋得好詳細。可否這樣說,如何唔急於用電池係咪買一些慢差或叫標準差的充電器來充電會好D或對粒電池會耐用D呢?電池就按需要來買或者是相對冇咁重要呢?大牌子我只識呢兩隻,你可否介紹。

伯爵府

我用緊Sanyo and GP,so far無問題,當然慢充電會好些,建議買高mah充電池使用.
通常1pack電池有4粒,耐用程度不同的,當電池內阻增大表示該電池已報銷.

超級版主

超級版主

有興趣,可以到此參考一下

http://www.gzydl.com/

複式洋房

想問大家多一個問題,在鴨記買充電器同充電池好唔好、品質會否有問題、有冇邊檔好D或去其他地方買好D?(因見鴨記平D)

伯爵府

鴨街電池有好多假貨,以消極購買方程式,街鋪購買1pack,用一段時間無問題,下次再度幫襯.
單靠表面無法檢出是真是假,除非買個電池內阻檢測儀,要2仟幾一個!

複式洋房

原文章由 gorky 於 08-9-20 19:43 發表
鴨街電池有好多假貨,以消極購買方程式,街鋪購買1pack,用一段時間無問題,下次再度幫襯.
單靠表面無法檢出是真是假,除非買個電池內阻檢測儀,要2仟幾一個! ...

多謝你的意見

首頁

尾頁

跳至