嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

子爵府

小兒尿道發炎, 懷疑是因為包皮過緊. 醫生提議做割包皮手術. 請問有沒有可好的醫生可介紹?

聖保祿醫院的羅克強醫生, 對他有沒有評語?

萬分感謝!

複式洋房

Dear Mamee?

你個仔幾大,佢有冇做test to confirm 佢要割包皮?我見其他mama 話楊重光是權威,but診金要HKD1500!

Augcat

原文章由 mamee 於 08-9-15 19:48 發表
小兒尿道發炎, 懷疑是因為包皮過緊. 醫生提議做割包皮手術. 請問有沒有可好的醫生可介紹?

聖保祿醫院的羅克強醫生, 對他有沒有評語?

萬分感謝!

大宅

我個仔一出世係聖保祿已經做咗, 由孫名禮醫生做($3000), 係接生個醫生介紹, 之後佢讚個傷口埋得好靚(但係我唔識點叫做靚), 無介紹錯醫生比我. 但係我唔知道阿B係細無乜感覺定係醫生手勢好, 阿B好似唔多痛.

男爵府

2018父親節勳章 認識瑞士牛牛第四回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章

割包皮

Augcat,

What kind of test?
Can you pm the telephone of 楊重光?
I heard that sometimes if the doctor cut too much skin,
it will lead to do another surgery to recover the skin.
Did you hear about that?

Thanks!

原文章由 augcat 於 08-9-17 12:10 發表
Dear Mamee?

你個仔幾大,佢有冇做test to confirm 佢要割包皮?我見其他mama 話楊重光是權威,but診金要HKD1500!

Augcat

複式洋房

Dear Curly,

我問mamee係因為我個仔尿道炎過,現在做一些照腎及照膀胱的test,睇下是否無尿倒流,才可以確定是否包皮過長!

楊重光 Tel.: 28689333 (本人未見過佢, but其他mama話佢係權威)

我亦聽過如果包皮不是過長而胡亂cut,其實是很容易發炎的, another surgery to recover it 就唔知

Augcat

原文章由 curly 於 08-9-20 20:19 發表
Augcat,

What kind of test?
Can you pm the telephone of 楊重光?
I heard that sometimes if the doctor cut too much skin,
it will lead to do another surgery to recover the skin.
Did you hear about th ...

別墅

旺角黃聞強都ok,我仔仔做過,手術後吳多痛,好快康復

子爵府

2021勳章

我囝囝係揾楊教授做包皮重整手術,微創都係佢創架,佢專係兒科換腎,碎石,包皮等......好彩揾佢做咋,如果揾D唔夠經驗既醫生做就慘la,會越割越短架,到發育時才知就......不過有D保險公司冇得claims架,所以我都係住大房,4日就出院了,做完手術後第2日落床行都唔痛,但真係好貴呀!

原文章由 augcat 於 08-9-22 14:50 發表
Dear Curly,

我問mamee係因為我個仔尿道炎過,現在做一些照腎及照膀胱的test,睇下是否無尿倒流,才可以確定是否包皮過長!

楊重光 Tel.: 28689333 (本人未見過佢, but其他mama話佢係權威)

我亦聽過如果包皮不是過長 ...

大宅

[quote]原文章由 scso 於 08-9-25 12:51 發表
我囝囝係揾楊教授做包皮重整手術,微創都係佢創架,佢專係兒科換腎,碎石,包皮等......好彩揾佢做咋,如果揾D唔夠經驗既醫生做就慘la,會越割越短架,到發育時才知就......不過有D保險公司冇得claims架,所以我都係住大房,4 ... [/quot

So how much you spend? And can parents know if 包皮過長?

民房

幾大割包皮

我兒子已三歲多了,上一年才發現,他包皮過長,mouth: 不過他沒有尿道發炎,那要不要割包皮,甚麼時候割會好一點,要不要給醫生看一下先,還是怎樣做,請各位媽媽指教一下。

民房

我個仔依家21個月大已經試過2次尿道炎, 所以4月曾入院檢查有無尿液倒流...好彩無問題, 但曾xx醫生建議做割包皮手術. 我見網上人稱權威既楊xx醫生門診要1200-1500(約另計)好貴呀 !!!!!

scso: 請問你一共睇左幾多次楊xx醫生, 每次係咪真係咁貴呀 ! 出院埋單幾錢呀? 唔該晒 !

原文章由 quoquo 於 08-9-27 16:47 發表
[quote]原文章由 scso 於 08-9-25 12:51 發表
我囝囝係揾楊教授做包皮重整手術,微創都係佢創架,佢專係兒科換腎,碎石,包皮等......好彩揾佢做咋,如果揾D唔夠經 ...

大宅

我個仔 今年2歲半 係呢1個月以經2次發炎 醫生話建議佢做手術 仲寫左廣華醫生紙比我 不過我唔想再拖 因為唔想再比bb食抗生素1個月食成2次 依家唔知去邊到做 要預幾多錢 今日又腫左成個size 好擔心 第1次痛到佢唔很去大小2便 之後放工返到屋企 用花洒開住暖水一路洒水 佢先可以唔痛咁去小便 真係好擔心呀
bb 5月 出世la    http:///album.php?op=album&mid=184776&folderid=1653864&u=0]入黎睇下la

別墅

2021勳章

我仔仔(5歲)剛在九月做了割包皮手術,手術後小便沒有痛,行得走得,私家醫院做手術,價錢是10xxx.
有需要醫生資料,可pm我.

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

原文章由 paulie 於 08-10-15 22:26 發表
我仔仔(5歲)剛在九月做了割包皮手術,手術後小便沒有痛,行得走得,私家醫院做手術,價錢是10xxx.

我想要d資料啊,可唔可以pm俾我啊?thx

大宅

2021勳章

如果你地仔仔證實包皮過長, 真係早d做手術好呀, 我哥細個時都已經發現包皮過長, 但當時老人家唔俾佢做, 搞到成日發炎, 到舊年成三十二歲人先割就真係好痛苦架!

大宅

原文章由 paulie 於 08-10-15 22:26 發表

我想知你係邊到做手術同邊個醫生, pls pm我

男爵府

醒目開學勳章

原文章由 coyeeyee 於 08-10-16 11:25 發表

我想知你係邊到做手術同邊個醫生, pls pm我

我仔仔(剛6歲)也是两個月前做手術的,做完當天巳行得走得,
小便和洗傷口無話過痛, 醫生是黃錦權醫生,是外科專科醫生,
在聖保綠醫院約$10200出院,診所tel:25773321

民房

Aloysiusma : 曾xx醫生都refer黃xx醫生比我, 但我重未決定搵邊位醫生做呀! 請問你黃醫生每次診金幾多錢呀? 住左醫院幾多日呀?

男爵府

醒目開學勳章

原文章由 PLMaMa 於 08-10-17 11:27 發表
Aloysiusma : 曾xx醫生都refer黃xx醫生比我, 但我重未決定搵邊位醫生做呀! 請問你黃醫生每次診金幾多錢呀? 住左醫院幾多日呀?

PLMaMa,

第一次見黃医生約$400-500左右, 最主要是看看小朋友情況及寫入院信, 我仔仔是安排在早上做手術的,因我要claim保險, 所以要過夜, 否則當日晚都可出院,當時同房共有三個小朋友都是黄醫生做的, 其中一個小朋友不用claim保險,在早上手術後,晚上八点就出院了, 出院後只需復一次診,收$300-400, 看看D線口.......

黃醫生好好人架,他經常到外地做義工,會亂收錢,你都可以打电話去診所問問先.

侯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 2021勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

割包皮可以claim到架?我問買左果間話唔得喎,話呢d係咩一出世就有既,唔包喎

複式洋房

原文章由 sharon26788 於 08-10-17 23:08 發表
割包皮可以claim到架?我問買左果間話唔得喎,話呢d係咩一出世就有既,唔包喎

會唔會係要視乎不同情況呀,我個agent 話如果小朋友因包皮發炎而導致要割包皮,而且住院,就可以claim,因為算是一種病症,但如果自己去搵醫生割就不能claim.當然要睇下醫生點樣同你寫.

首頁

尾頁

跳至