興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我隻金毛依家12歲,去睇獸醫時醫生摸到佢生左個瘤,有6x4cm大。睇左2個醫生都建議切,但2個醫生都話唔知咩黎,要開肚先知,仲要開完肚先知切唔切得。我隻狗依家食得訓得仲好貪玩,唔係醫生摸到同照過我都睇唔出有瘤。如果係大家會唔會俾佢做手術?

水晶宮

回覆:老狗做手術

好難取捨。

狗狗自己做唔到決定,狗狗信晒你。
點都好,最緊要唔好後悔自己作出嘅決定。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

但個問題係要開左肚先知切唔切得喎 比著我未必做依個手術 始終都成 12 歲
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

男爵府

petitsomeone 發表於 16-1-28 14:37
好難取捨。

狗狗自己做唔到決定,狗狗信晒你。
我就係怕會後悔,怕我作出既決定會累佢受苦

男爵府

回覆 esmehouse 的帖子

係呀,我本身已經打左去約時間做手術,就係聽到佢講話要開左肚先知做唔做到令到我猶豫....

複式洋房

回覆:Bubeau 的帖子

真係要諗清楚,開肚好傷,如果開肚後都唔可以切除個瘤,狗狗都一樣等於做完大手術,已經12歲未必可以復完到。

侯爵府

回覆 Bubeau 的帖子

如佢行得走得食得瞓得,行為冇乜異常,大型犬12歲,講真我未必會博。始終要開刀好傷身體,年紀大,能夠承受麻醉針的風險和康復速度都是考慮因素。

大宅

睇多個獸醫
唔好信死一個

大宅

補充, 我隻老狗14, 之前淋巴腺生瘤, 切左一條淋巴腺。 醒到, touch wood 仲好健康。 但個刀堅勁, 第一粒Lin Lin, 落到妹妹。 感恩佢活過來了。

大宅

引用:補充,+我隻老狗14,+之前淋巴腺生瘤,+切

原帖由 nicotine105 於 16-01-30 發表
補充, 我隻老狗14, 之前淋巴腺生瘤, 切左一條淋巴腺。 醒到, touch wood 仲好健康。 但個刀堅勁, 第一 ...
請問你去邊間醫院睇架?老狗有醫生肯做手術咩?我隻貓都生左粒好大既腫瘤,但醫生話佢太老,唔肯幫佢做手術。我依家好無助呀

大宅

回覆:lylyluck 的帖子

你去睇多個獸醫先。
睇下醫生講咩先

大宅

唔做、太辛苦了

男爵府

多謝大家回覆,我已經決定唔幫我隻狗做手術啦。希望呢個決定冇錯啦。。。

男爵府

好媽媽勳章

祝樓主狗狗健健康康,早日康復

大宅

加油!好似我個case。我細狗12歲,斷左十字韌帶!有間叫做手術,另一間就話太老風險好高,唔建議做!我都好難取捨!見佢行到一擄一擄咁!個心其實好痛!但我又好怕佢醒唔返!

別墅

引用:回覆+esmehouse+的帖子係呀,我本身已經打

原帖由 Bubeau 於 16-01-29 發表
回覆 esmehouse 的帖子

係呀,我本身已經打左去約時間做手術,就係聽到佢講話要開左肚先知做唔做到令到我 ...
我家老狗狗都12歲幾。上年中腳有個瘤。切左。最近食唔到又嘔去睇發覺佢瘦左好多。醫提議check 下點知真有個瘤在腸。本身我都好像你禁諗。但見佢食唔到野又瘦好可憐,同埋唔做就好像咩都幫唔到禁,所以check 左佢血液各種ok都有做到⋯明白好擔心⋯

別墅

引用:補充,+我隻老狗14,+之前淋巴腺生瘤,+切

原帖由 nicotine105 於 16-01-30 發表
補充, 我隻老狗14, 之前淋巴腺生瘤, 切左一條淋巴腺。 醒到, touch wood 仲好健康。 但個刀堅勁, 第一 ...
想請問你手術後有什麼特食療/保健比狗狗?同埋so far 佢做完手術有咩follow up? 我狗狗都係淋巴,在腸,做完後佢好像好累,我時時擔心他復發

大宅

回覆:Keroleen 的帖子

佢上年做, 住左3日院, 出院後都係好累,手術刀痕好長好長, 成十幾廿cm, 所以個段時間我都好驚(佢只係小型犬), 我唔比佢跳, 成個月都係向狗床度, 大小便我會抱佢去。 所以傷口痊癒得幾好。

期間無特別比d咩佢食丫, 食雞柳, 有時會比湯肉佢(起骨剪碎, 再餵), 有時會比少量生果。

而家就飲液體既關節液, 因為佢有腰椎間盤突出。

好感恩佢行得走得跳得, 精神唔錯。仲中意玩,不過就唔係日日有大大, 但都算ok, 約2-3天, 有d硬, 但正常形狀, 不爛。可能佢自己都中意飲水。

別墅

引用:佢上年做,+住左3日院,+出院後都係好累,

原帖由 nicotine105 於 16-02-15 發表
佢上年做, 住左3日院, 出院後都係好累,手術刀痕好長好長, 成十幾廿cm, 所以個段時間我都好驚(佢只係 ...
好好呀。希望我隻囡囡都係禁啦。我只希望佢唔會復發⋯

大宅

回覆:Keroleen 的帖子

都唔擔心得咁多啦, 始終佢地都老啦, 我淨係希望佢第日走唔好咁痛苦, 我之前隻狗訓訓下覺走左, 好突然。 我傷心都癲左。
不過後來諗通左, 起碼佢走得舒服, 唔駛捱刀, 其實好幸福, 佢都12了(超細身芝女,3-5磅)

所以你都唔好咁擔心啦, 有你對佢咁好, 佢知架! 你開心佢就開心、 佢心境開朗自然會健健康康架~ 佢唔肯食你就餵佢食, 整細舊d, 佢地老啦, 牙齒無力, 最緊要食野, 食野先有體力。 我現時都係每日tum 細路咁餵佢食~ 加油呀

首頁

尾頁

跳至