自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

可以瞓低,可以坐,企。但係由坐/瞓起身嗰下好痛,痛到出唔到力,要搵嘢扶住/撐自己才能企起身。有冇jm或家人試過?

子爵府

畀面勳章

回覆:突然腰痛

me too

食左d骨科開既消炎藥,好d

水晶宮

試過呀!睇醫生話紉帶發炎,我果次都幾嚴重,做咗成個月物理治療先好返

珍珠宮

引用:me too食左d骨科開既消炎藥,好d

原帖由 bb1901 於 16-02-15 發表
me too
要睇骨科
介意講下原因,係咪曾經撞親或者chok親?

珍珠宮

引用:試過呀!睇醫生話紉帶發炎,我果次都幾嚴重

原帖由 櫻花bb 於 16-02-15 發表
試過呀!睇醫生話紉帶發炎,我果次都幾嚴重,做咗成個月物理治療先好返

...
是勞損嗎?

珍珠宮

引用:可以瞓低,可以坐,企。但係由坐/瞓起身嗰

原帖由 方麗娟 於 16-02-15 發表
可以瞓低,可以坐,企。但係由坐/瞓起身嗰下好痛,痛到出唔到力,要搵嘢扶住/撐自己才能企起身。有冇jm或家 ...
補充:打乞嗤痛,出唔到力例如伸手拎嘢,用腳踢物件

琥珀宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 方麗娟 於 16-02-15 發表可以

補充:打乞嗤痛,出唔到力例如伸手拎嘢,用腳踢物件
腰邊個位置?

大宅

我試過好似你咁,起身瞓底都好痛,直程要人扶先得,不過我係心口排肋骨痛,睇過骨醫都無用,重痛多幾錢。最後睇急症好番

水晶宮

引用:可以瞓低,可以坐,企。但係由坐/瞓起身嗰

可以瞓低,可以坐,企。但係由坐/瞓起身嗰下好痛,痛到出唔到力,要搵嘢扶住/撐自己才能企起身。有冇jm或家 ...
我都試過,尾龍骨至盤骨位痛,後來食咗消炎葯二日後慢慢好番,初初連企都企吾到,瞓覺轉身劇痛。

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 方麗娟 於 16-02-15 發表可以

原帖由 HLDMaMa 於 16-02-15 發表
我都試過,尾龍骨至盤骨位痛,後來食咗消炎葯二日後慢慢好番,初初連企都企吾到,瞓覺轉身劇痛。

...
我都試過呢個位,不過我 like 睇針灸

總有離別的時候

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 方麗娟 於 16-02-15 發表補充

原帖由 I9528 於 16-02-15 發表
腰邊個位置?
尾龍骨對上兩三吋嘅範圍,㩒落去唔痛。
只是出唔到力,不能向前彎,提腿扯住痛,條好似緊曬咁。

水晶宮

我都係,放工前彎腰扯住痛,上午冇事架,但我又冇做過咩野,唔知點好

琥珀宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 I9528 於 16-02-15 發表腰邊

尾龍骨對上兩三吋嘅範圍,㩒落去唔痛。
只是出唔到力,不能向前彎,提腿扯住痛,條好似緊曬咁。
你似乎係椎間盤問題 (唔記得係移位定突出),我家姐上次又係咁,要睇骨科

佢食咗藥就ok

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 方麗娟 於 16-02-15 發表尾龍

你似乎係椎間盤問題 (唔記得係移位定突出),我家姐上次又係咁,要睇骨科

佢食咗藥就ok
會突然間咁嗎?

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

試過

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 方麗娟 於 16-02-15 發表尾龍

佢食咗藥就ok
我意思係冇操勞過,冇特別做過乜嘢,原本企喺度十分鐘左右,一郁就覺得痛。

唔該曬你呀

男爵府

以前試過好多次了,因為腰椎壓力太大,導致發炎,次次都針灸,針完已經減痛七成。要戒口,熱毒嘢全部唔食得,糯米千奇唔好掂,每次病發要連續針幾次。近呢兩三年學做瑜珈,係認真做果d不是hea做,好咗好多,近呢兩年無復發過

珍珠宮

引用:以前試過好多次了,因為腰椎壓力太大,導致

原帖由 Deniseleung 於 16-02-15 發表
以前試過好多次了,因為腰椎壓力太大,導致發炎,次次都針灸,針完已經減痛七成。要戒口,熱毒嘢全部唔食得 ...
謝謝妳

琥珀宮

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 I9528 於 16-02-15 發表你似

會突然間咁嗎?
會呀,醫生話,有時係因為姿勢、睡姿唔好,慢慢累積咗,當個盤借d 易突得夠位,就會影響神經,會痛,所以提腳時都會拉住拉住提唔到

如果有d 人本身係要做粗重嘢,可能一下用力都會突出嚟 / 移位

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

睇骨科,祝早日康復

首頁

尾頁

跳至