婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

別墅

我真係5明點解佢地成日都煮大大碟?
菜又係,肉都係!
我自己冇反工全職人奶湊初生bb,中午得自己食就5會煮會食反隔夜飯送,夜晚通常佢地煮,見到都嚇親,3-4個人食,我係第二日會整黎食,都5使每樣食完都仲係有一整碟掛,第日仲要將兩碟隔夜送加埋一齊再煮一樣“新”既,肉類既通常都要食多2-3日,菜又係舊既再加新既再炒,我係肥但我5係食咁多,就算我大食見到咁樣都5開胃
每幾日夜晚都食同一樣架野,我好想喊,同老公講話邊碟食左幾多日佢先開口叫話倒左佢,d野5煮雪住係5會咁快變,我5想日日食隔夜送
ps我知道5使我煮我5應該咁多意見

伯爵府

熱血勳章

引用:我真係5明點解佢地成日都煮大大碟?菜又係

原帖由 kareneyipchan 於 16-02-16 發表
菜又係,肉都係!
我自己冇反工全職人奶湊初生bb,中午得自己食就5會煮 ...
隔左夜的你唔再食,自己再煮Or 食個包頂住先
久而久之知你真係唔食隔夜
就唔會煮咁多,始終浪費丫嘛~

我同你掉轉,娘家成日都有隔夜送,我是覺得沒問題的,大部分都是隔一日
有幾舊肉,少少菜都會留嚟想聽日煮個面食

但嫁左之後6299基本上完全唔留舊送
我會覺得有啲浪費

複式洋房

回覆:點解要將新鮮餸變隔夜??

隔夜餸一日半日我覺得ok,多過一日就唔係咁好,就算再加新既再煮都係咁話啦!放左咁多日!
其實可唔可以叫你老公出聲唔好煮咁多呀?

侯爵府

我呀媽都係,次次雪櫃都會有三四碟隔夜送長期係到,超超超黑人憎。不過佢掌廚,真係習慣黎,日日鬧都改唔到,見到都眼冤。

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

子爵府

原帖由 kareneyipchan 於 16-02-16 發表
菜又係,肉都係!
我自己冇反工全職人奶湊初生bb,中午得自己食就5會煮 ...
隔晚餸真係唔可以食太多,會致癌架! 菜就更加唔可以隔夜!!!

幾時先上到車.....

子爵府

你咪話你要餵人奶,唔想食隔食嘢

大宅

回覆:kareneyipchan 的帖子

其實你唔食自然就會少左隔夜餸, 唔食係要堅持的

我明你丫, 因為我99都係咁, 4個人食可有65個餸仲要大大碟, 食完飯等同無食過咁

而我係堅持唔食隔夜餸的, 即使當夜只有菜係新鮮, 我都係只食菜, 久而久之99知無餸(無新鮮餸), 佢會煎幾隻荷包蛋比我食

而家明顯比幾年前少左隔夜餸, 由3-4碟改為1-2碟

你堅持, 世界都會變的

男爵府

老人家一路以來習慣好難會改, 唯有你自己唔去食, 我媽都好似你99不過每餐都有一二碟新煮, 咪只食果碟

男爵府

菜又係,肉都係!
我唔係同住,但成日要我地打包隔夜餸,我老公攞到返屋企都唔食,又係得我一個食,仲要連食幾日都食唔哂,有次我唔食,叫老公咪再打包隔夜餸返黎,結果老公成碟隔夜餸倒咗,之後都少咗打包隔夜餸返屋企!你唔再食佢先知你唔鐘意食,你日日食佢就以為你鐘意食/貪方便唔駛煮,你覺得食佢d隔夜餸好委屈,佢仲認為幫你煮埋你應該感激佢!

美菲絲    發表於 16-2-16 23:42

男爵府

真係唔明點解食唔曬要煮咁多呢,留番第日煮都好過煮佐隔夜喇

子爵府

回覆 kareneyipchan 的帖子

完全同意你最後果句, 唔使你煮, 就不要意見多多 ~

大宅

咁你自己只食新鮮啦,如果無碟新鮮,我寧願食白飯,或者落街食

咁樣好慳咩?都唔知諗乜

大宅

我6299之前都係咁,煮乜都大大碟,又唔預人數煮,明明2個人就煮6碟送,跟住第二日就兩樣舊送變新送。但我有左之後主動負責煮飯,因為唔想日日食舊送,再不停洗腦,宣傳食幾多煮幾多😂

大宅

我奶奶都係咁,
特燈煮多啲,食唔曬雪做隔夜話慳煤氣。
初一食剩嘅餸,留到今日初九仲食緊!
為左再留耐啲,佢什至會將啲餸雪入冰格,
隔十幾日再拎出黎翻熱。。
我老公又話佢阿媽咁多年黎都係咁,
無人阻止到佢,
都所以我盡可能放工喺出面食埋先返屋企。

複式洋房

aooiwong 發表於 16-2-16 23:58
我奶奶都係咁,
特燈煮多啲,食唔曬雪做隔夜話慳煤氣。
初一食剩嘅餸,留到今日初九仲食緊!

係咪痴線架,我做仔既話真係襯佢唔係到成碟倒左佢算

複式洋房

回覆 kareneyipchan 的帖子

我媽媽都係咁,煎碟魚食幾日,話佢唔好煎甘多,佢話唔係日日有時間煮新既,同埋唔係得你一個人食

大宅

tina30 發表於 16-2-17 00:25
係咪痴線架,我做仔既話真係襯佢唔係到成碟倒左佢算

試過偷偷倒左去,
佢會發狂咁喊曬鬧人倒左佢啲餸,
唔尊重佢,
又話我地唔珍惜食物。
所以老公話唔好理佢啲食物

子爵府

我媽反而成日新鮮餸變冰鮮餸,幾舊水買隻鮮雞,冰佢成個月至煮,明明冰鮮雞平—大截,魚又係,游水魚買返嚟,又係冰佢成個星期。

重點係佢日日去街市,唔知為乜,個雪櫃經常性常滿。

公爵府

好多老人家都係咁, 我阿媽同99一樣, 佢哋成日擔心煮唔夠餸, 通常煮到多多, 寧願食剩, 都唔想仔女唔夠食, 我們都明白她心意, 叫她煮少d, 食剩就唔要, 情願浪費也不要吃隔夜, 話極到e家都係咁, 已經算減少了!

男爵府

引用:Quote:tina30+發表於+16-2-17+00:25+係咪痴

原帖由 aooiwong 於 16-02-17 發表
試過偷偷倒左去,
佢會發狂咁喊曬鬧人倒左佢啲餸,
唔尊重佢,
我有新招,每次佢話唔好浪費食物要我地食嘅時候,我就同佢講「真係唔好浪費食物,你好似都冇點食,食多d啦,千祈唔好浪費呀」之後夾多幾舊餸落佢個碗!

首頁

尾頁

跳至