親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問英國買野用現金俾再退稅同信用卡俾再退稅有咩分別?🙏🏻thanks

複式洋房

回覆:nekimamabb 的帖子

比現金會退返cash 比你,用卡就退返卡戶口,不過冇咁快要個零禮拜至1個月

nekimamabb    發表於 16-2-25 18:48

大宅

引用:想問英國買野用現金俾再退稅同信用卡俾再退

原帖由 nekimamabb 於 16-02-24 發表
想問英國買野用現金俾再退稅同信用卡俾再退稅有咩分別?🙏🏻thanks

...
無論買野用cash 或card,都可以揀cash / card refund! 有時間同可以的話,當然refund cash 好d,但有d shop只可card refund , eg . Hermes

nekimamabb    發表於 16-2-25 18:48

大宅

回覆:英國退稅

所以可以俾 cash , tax refund in credit card.

但 tax refund 個 % 都係一樣?thx 🙏🏻

大宅

引用:所以可以俾+cash+,+tax+refund+in+credit+c

原帖由 nekimamabb 於 16-02-25 發表
所以可以俾 cash , tax refund in credit card.

但 tax refund 個 % 都係一樣?thx 🙏🏻
是的,但card好似會有 d charge! 再加幾個星期的滙率,可升可跌

大宅

想問英國百貨公司買野,幾多個% 退税 ha? Thx

男爵府

就算用card都可以退現金,我在Harrods張退稅單寫退card,但去到機場職員會再問妳是退現金還是card, 我退港紙個Rate好低,還有盡量集齊同一間公司買嘢,因為一張單唔夠某個額,職員會叫妳不要退,因為退的金額可能連手續費都唔夠扣

大宅

退到幾多%?手續費收幾多 ga ?

男爵府

引用:退到幾多%?手續費收幾多+ga+?

原帖由 nekimamabb 於 16-04-28 發表
退到幾多%?手續費收幾多 ga ?
這是我上月去英國的退稅單,妳計下

大宅

Ic :) thx

男爵府

我今次有用銀聯、恆生和匯豐咭,銀聯咭是沒有收任何手續費,但匯豐及恆生都有,另去Bicester 銀聯咭可以有VIP 9折咭取

珍珠宮

切記離開機場時俾貨物海關睇,及印,否則會 charge 你信用卡,稅單最好影相留底

大宅

Thanks for all ur info :)
如果我去英法,去完法國最後英走,法國同英國買d 野係0米一次過英國做退稅?thx .

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

回覆 herman-mame 的帖子

想向你請問,如果在英國旅遊期間,唔夠現金用,可不可以在當地的櫃員提款機用銀聯咭提取現金出來用?

男爵府

EggBB 發表於 16-5-15 05:38

想向你請問,如果在英國旅遊期間,唔夠現金用,可不可以在當地的櫃員提款機用銀聯咭 ...

我沒有在英國櫃員機取錢,所以唔知,不過應該是可以的,妳打去問銀行是否可以和收幾多手續費

大宅

引用:Quote:EggBB+發表於+16-5-15+05:38+回覆+he

原帖由 herman-mame 於 16-05-15 發表
我沒有在英國櫃員機取錢,所以唔知,不過應該是可以的,妳打去問銀行是否可以和收幾多手續費
...
我問過銀行,只要在香港開通了服務(網上或櫃員機),就可以

子爵府

2018復活節勳章 大廚勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

Many thanks.

子爵府

回覆 fany 的帖子

Many thanks. 請問你試過在英國用這方法提款嗎?我只是在台灣用過,台灣真的很方便,隨處都有便利店,而便利店內實有櫃員機,不知英國是否也一樣隨處都有櫃員機?

大宅

引用:回覆+fany+的帖子Many+thanks.++請問你試過

原帖由 EggBB 於 16-05-15 發表
回覆 fany 的帖子

Many thanks. 請問你試過在英國用這方法提款嗎?我只是在台灣用過,台灣真的很方便,隨處 ...
我也不知道,暑假才出發

子爵府

回覆 fany 的帖子

Thanks.

首頁

尾頁

跳至