家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

比你地揀, 你地會買匯豐定港交所????

複式洋房

我會買港交所不過會等低過80才買

男爵府

畀面勳章

e+吾系入貨時間....the cash is the king....

大宅

我都係等緊時機........
原文章由 洋子 於 08-9-24 17:29 發表
e+吾系入貨時間....the cash is the king....

伯爵府

匯豐. There will be sharp decline of profit from HKEX because there is much less IPO this year and the forthcoming year. HKEX generates most of their income from IPO.

I am also waiting chance to buy 匯豐 (when it drops to $10x)

男爵府

我會選擇港交所, 但唔係而嚟個價.
港交所要升的話, 反彈力會比匯豐驚人.
但匯豐就比較穩陣

伯爵府

原文章由 mrsdoh 於 08-9-24 18:16 發表
我會選擇港交所, 但唔係而嚟個價.
港交所要升的話, 反彈力會比匯豐驚人.
但匯豐就比較穩陣

Agreed. I want to buy HSBC because 比較穩陣. I will have heart attack if buy volatile stock again.

男爵府

畀面勳章

388gei股價會跟佢每日gei成交量and每年新股上市有密切關係, 目前情況由熊2反彈完後再大插後入熊3, 咁d成交量會越縮越細, 幾乎冇咩新股上市, 咁佢gei股價就會.......當然, 如果股市轉返牛市後佢gei反彈力都一定吾細, 不過真係要有個漫長gei時間要捱

5號目前睇係比較穩陣又高息, 係我d散戶gei摯愛, 但是今次金融風暴gei元兇--次按, 講真hk bank仲有冇屎系身, 我真係吾夠膽講, 如果想穩陣而且高息股, 我反而偏重like佢gei仔11號恆生......

如果比我, 我會等熊3入2628and 939等中資銀行股....2628gei主要有一部份大業務系a股上面, 如果股市再起, 佢gei業績一定成倍增加, 同埋佢都係廣大股民gei愛股, 個市一起, 會有好多資金入去炒佢, 反彈之力不可小看......至於939等中資銀行股, 大家如果有留意呢排股市點解大反彈到20000, 就系因為阿爺大手資金掃中資銀行股所致, 阿爺gei本意就系要保住中資銀行, 所以如果睇好大陸經濟gei話, 都應該吾好睇漏佢d....

以上不過係我本人一點愚見, 如果吾arm聽,請勿插

大宅

I like no.5, because this one is more stable than no.388.

伯爵府

原文章由 hokerryfan 於 08-9-24 21:06 發表
I like no.5, because this one is more stable than no.388.

Same because I lose $ on 388 and other stock which has high volatility. If not greedy and just want to earn interest, better buy 5.

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

無論P/E定P/B 5仔都低過388好多

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

2628幾錢入?
好硬淨呀

原文章由 洋子 於 08-9-24 20:43 發表
388gei股價會跟佢每日gei成交量and每年新股上市有密切關係, 目前情況由熊2反彈完後再大插後入熊3, 咁d成交量會越縮越細, 幾乎冇咩新股上市, 咁佢gei股價就會.......當然, 如果股市轉返牛市後佢gei反彈力都一定吾細, ...

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

買5號仔係等收息, 升唔得幾多

伯爵府

儲緊旦藥,不過等我有$買#5時,相信佢都己經升到"爸爸"聲.

別墅

原文章由 holmanloveki 於 08-9-24 14:40 發表
我會買港交所不過會等低過80才買

我都等緊佢$80蚊就會入市,不過唔知要等幾時,恆指趺,佢都升嘅,真係比佢激死

男爵府

畀面勳章

回覆 #12 vet 的文章

2628, 我會等20文樓下入第1注

男爵府

#388--多少才可入?一年派多少息?
請各位姐姐股神回答小女子

複式洋房

82入左港交所

別墅

原文章由 mkok506 於 08-9-26 11:35 發表

我都等緊佢$80蚊就會入市,不過唔知要等幾時,恆指趺,佢都升嘅,真係比佢激死

我衰咗呀,我係$89入咗呀,而家跌成咁都唔知點算好

侯爵府

原文章由 洋子 於 08-9-26 12:42 發表
2628, 我會等20文樓下入第1注

今日佢好硬淨ar,以為會跌穿$20,點知最高又去番$21.9~
5知有冇機會穿$20呢?

首頁

尾頁

跳至