自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

台立頓奶茶疑用毒奶精回收
大白兔糖再驗出三聚氰胺
(明報)925
星期四 05:05
【明報專訊】食物安全中心
再驗出另一包裝的大白兔糖含有三聚氰胺,含量更較早前公布的一款大白兔糖高出2.5倍,達16ppm(百萬分之16),3歲幼童若一天吃了半包(約40粒)便會超出安全標準。另外,台灣
聯合利華出品的「立頓綠奶茶」可能使用含有三聚氰胺的奶精做原料,當地宣布全部查封及回收。
食安中心昨日公布的64款(共67個樣本)奶品樣本測試結果,包括多款本地生產的奶類飲品,如十字牌、利華、維記、維他、雀巢牛奶公司、囍、麥當勞
紙包奶等,均屬合格。不過,政府所訂的三聚氰胺規管法例並非「零容忍」,而是要求供3歲以下幼兒或授乳母親飲用的產品,含量不得超過1ppm;其他產品則不得超過2.5ppm
食環拒評有否未超標含毒產品
本報向食環署
查問,通過測試的63款產品樣本,當中會否涉及一些仍含三聚氰胺、但含量沒有「超標」的產品,署方表示不作任何資料補充,亦沒有回應此舉會否隱藏了多款食品含三聚氰胺的問題。發言人重申,他們一貫的做法是公布超標產品。事實上,早前本地傳媒自行找化驗所檢測,發現問題的雀巢金裝助長奶粉(1歲或以上),三聚氰胺含量為0.6ppm,若以政府現行的標準,此產品同屬「合格」。
台停售大陸含乳製品原料產品
相對本港當局處理三聚氰胺的方法,台灣則明顯較謹慎,當地聯合利華出品的「立頓綠奶茶」,因為可能使用含有三聚氰胺的奶精做原料,要全部查封及回收。除了立頓牌茶類飲品,該公司還有出品金寶湯。本港百佳
超市回應指並無出售此產品。
另外,台灣真口味出品的9種古道奶茶及冰研咖啡飲品,亦懷疑用了受污染奶精做原料,要查封及回收,等候衛生部
門進一步化驗。台灣衛生署
已下令,全台零售商要在昨晚10時前停止出售及封存所有含有大陸乳製品原料的產品。當地的連鎖超市大潤發亦因應毒奶粉事件,決定回收160種食物,包括雀巢美極系列濃湯、立頓綠奶茶、M&M’s朱古力、德芙朱古力及麥斯威爾即冲咖啡。

http://hk.news.yahoo.com/article/080924/4/8e0w.html

伯爵府

好媽媽勳章

我在Yahoo裡找到, 其實早前看新聞報導都有此提及....
講真, 呢d 未超標的 "三聚氰胺" 食物裡, 每樣食d 的話, 容咩易就已經中招呀~

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

早排就知啦...所以政府d野信唔過....有毒點解唔會零容忍?重可以有少少...
有少少..係咪即係食左唔會即有時?等多3,5,7年..有年之後..又可以話唔關依隻三聚氰胺時..係個人本身有問題?
諗起有d電影電視劇,要毒死人都慢慢黎...政府係咪都想毒死晒d香港人呢?

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

咁即係叫d廠家, 擺定"毒藥"係廠, 睇住個標準落"毒", 只要唔太"毒", 就得囉~~~~~~~
白痴

伯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

唔知大家有冇留意, 最初食物安全中心o既report係"有/冇"三聚氰胺"...而家係"合格/不合格"

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

原文章由 mat媽 於 08-9-25 09:19 發表
咁即係叫d廠家, 擺定"毒藥"係廠, 睇住個標準落"毒", 只要唔太"毒", 就得囉~~~~~~~
白痴

忽然諗起..之前有人post既笑話...伊利,蒙牛同三鹿對話果個..
乜只會係奶粉裏加三聚氰胺..唔會係三聚氰胺加奶粉
三鹿話佢個漏斗什麼的壞左...

可能唔係笑話係事實呢 大陸可能一向都有加..之前加得少..冇人有時冇人發現...三鹿一次意外落錯份量...害晒成個大陸奶業..所以依家立法...都唔係0容忍....可能只係set番大家以前要好似以前咁..用少d三聚氰胺呢

伯爵府

好媽媽勳章

各位:
我開左個新topic, 建讀一人send 一電郵給所屬議員處
http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1727451&extra=page%3D2

我已經sent 左, 如果你地都覺呢條例有問題, 不妨反映下

洋房

原文章由 月希 於 08-9-25 09:28 發表

忽然諗起..之前有人post既笑話...伊利,蒙牛同三鹿對話果個..
乜只會係奶粉裏加三聚氰胺..唔會係三聚氰胺加奶粉
三鹿話佢個漏斗什麼的壞左...

可能唔係笑話係事實呢 大陸可能一向都有加..之前加得少..冇 ...

之前又賴d牛有問題, 受到污染, 實際係d廠家, 擺定"毒藥", 化驗所話li d 係毒藥, 唔可以食, "正苦"又話唔食多冇問題, 即係點呀? , 佢都有問題, 一個人好地地, d糖冇問題, 叫小朋友一日都唔會食多40粒, 佢有病架, 大人都唔會食la .....
而家樣樣唔知食左果d有冇加左料, 幾年後先發現食食埋埋d毒藥, 咪死左都唔知咩事, li 個"正苦"唔理港人生死, 只顧大陸"官商勾結" .

不愛虛浮誇張、性格平實內歛的父親。
堅信"正義、真理"但常被狗輩竊笑on 居;  厭惡"擦鞋、虛偽"之流但無奈為現實所低頭而與之為伍的人。

伯爵府

好媽媽勳章

原文章由 超人BB 於 08-9-25 10:02 發表

之前又賴d牛有問題, 受到污染, 實際係d廠家, 擺定"毒藥", 化驗所話li d 係毒藥, 唔可以食, "正苦"又話唔食多冇問題, 即係點呀? , 佢都有問題, 一個人好地地, d糖冇問題, 叫小朋友一 ...

所以我先建議大家團結d 寫封電郵/留言俾 議員, 希望佢地能反映我地心聲...

首頁

尾頁

跳至