懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

請問開刀生完後最好等幾耐先可以跑步,游水?
  最近去醫生度覆診照超聲波,個肚開刀個傷口就埋左口,但係裡面條疤痕仲未埋口,唔知要等幾耐先可以埋口呢?

伯爵府

頭幾個月都應該唔好做d 太大動作既運動..因為入面既傷口, 醫生話要番半年咁上下先ok 架..

所以d人話開刀生bb..唔好太快陀第二個..因為入面個傷口都未好番..

複式洋房

原文章由 kk_unique 於 08-9-25 12:48 發表
  請問開刀生完後最好等幾耐先可以跑步,游水?
  最近去醫生度覆診照超聲波,個肚開刀個傷口就埋左口,但係裡面條疤痕仲未埋口,唔知要等幾耐先可以埋口呢?
   ...

我估你一向有做開大量運動? 未懷孕前, 我都是運動發燒友, 差不多日日都有做gym or yoga. 我朋友幾個月前生了twins, 佢要等到差不多4個月, 傷口才完全埋好. 時間咁長, 係由於佢bb早產, 要係QM做c section, 開刀疤痕比私家醫院長好多.

嘻嘻, 我都好緊張想生完後, 儘快做返運動. 我相信最重要都係聽返doctor既診斷. 我依家都keep住每周4次運動 :)

大宅

好媽媽勳章

請問開刀生完後幾耐先need to book醫生覆診照超聲波check傷口ar?

別墅

係啦,大好友:

我未生之前都有成日做運動,因為屋企隻JOBA有一年無用了,見個肚好似未生之前咁大,好擔心收唔番,想快D減磅,照你地咁講,唔通真係要四個月後先可以減?想係返工前回复以往狀態就成泡影了?!?

原文章由 大好友 於 08-9-25 15:29 發表

我估你一向有做開大量運動? 未懷孕前, 我都是運動發燒友, 差不多日日都有做gym or yoga. 我朋友幾個月前生了twins, 佢要等到差不多4個月, 傷口才完全埋好. 時間咁長, 係由於佢bb早產, 要係QM做c section, 開刀疤 ...

伯爵府

原文章由 kk_unique 於 08-9-26 13:02 發表
係啦,大好友:

我未生之前都有成日做運動,因為屋企隻JOBA有一年無用了,見個肚好似未生之前咁大,好擔心收唔番,想快D減磅,照你地咁講,唔通真係要四個月後先可以減?想係返工前回复以往狀態就成泡影了?!?

...

其實要湊bb 既話, 真係好快瘦得番架..如果你係餵人奶既話就更加快..
記住一生完就用收腹帶...咁修身又會快d..又無咁易整到個傷口..

少少運動都做得..唔跑得步0者..但去散下步都好呀..

首頁

尾頁

跳至