少年成長

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前電視見過喺橋低有得學?

複式洋房

回覆:Zilizkoo 的帖子

買左車及裝備,帶小朋友落公園踩,初頭扶佢,佢行熟左會跑,跑熟左會提起腳,踩得多,1個月左右應可掌握到平衡(視乎年紀),不用專登出去學,要訓練去比賽就另計

複式洋房

引用:之前電視見過喺橋低有得學?

原帖由 Zilizkoo 於 16-03-01 發表
之前電視見過喺橋低有得學?
橋底果個係車聚,不是課堂,有小朋友帶住會快d上手,同比較熱鬧好玩

大宅

回覆:請問邊度有得學平衡車?

我家小孩3歲兩個月就踏兩輪單車,四歲可跟爸爸踏大圍至馬鞍山,完全不需買平衡車。
首先用四輪單車,踏到好熟練就拆走輔助輪同埋腳踏,將seat位較到最低,低到小孩腳可掂地,叫小孩坐上,兩隻腳左右左右甘行單車,目的練平衡,練熟之後試下練擦地提起腳來平衡,如果想跌就即刻腳踏返地,同教佢點用brakes.練熟擦地提腳平衡就裝返腳踏練擦地對腳放上腳踏,眼望前踏
總之一想跌就放返對腳落地,用brake扶穩單車
甘就識踏了

複式洋房

我阿囡3歲,玩左1年平衡車,都識踩腳踏單車,我覺得平衡車除左係學單車的前一個階段(先學習平衡),佢都有佢本身的好玩之處。腳踏單車著重速度同長距離,但只限平地(小朋友來說),而小朋友駕平衡車可更自由無限制,上落草地,上落樓梯,路面凹凸不平都無問題,去邊都可以完全自主,呢個係單車比唔到小朋友的樂趣。我個仔而家16個月都開始玩平衡車,係正式踩單車前算係一個好健康的活動。

大宅

引用:我阿囡3歲,玩左1年平衡車,都識踩腳踏單車

原帖由 bomuifadau 於 16-03-02 發表
我阿囡3歲,玩左1年平衡車,都識踩腳踏單車,我覺得平衡車除左係學單車的前一個階段(先學習平衡),佢都有佢 ...
我都覺得平衡車好似比單車好玩,因為活動性大d

複式洋房

引用:Quote:原帖由+bomuifadau+於+16-03-02+發表

原帖由 Zilizkoo 於 16-03-02 發表
我都覺得平衡車好似比單車好玩,因為活動性大d
因為平衡車夠輕,阿囡都好鍾意抱起架平衡車上樓梯,上5,6級都無問題,幾有成功感。如果講煞車,都可以有好幾種做法,佢地鍾意點玩可以

大宅

引用:Quote:原帖由 Zilizkoo 於 16-03-02 發表我

原帖由 bomuifadau 於 16-03-02 發表
因為平衡車夠輕,阿囡都好鍾意抱起架平衡車上樓梯,上5,6級都無問題,幾有成功感。如果講煞車,都可以有好 ...
你用咩車?如果我想買入門車有咩好介紹?

大宅

回覆 Zilizkoo 的帖子

直接教你,唔洗錢的︰到YouTube,搵 平衡車(有可能只搵到好多風火輪)。
或 直接打 STRIDER 或 STRIDER台灣 或 滑步車 。
總之,好多名堂,如家中有 可以上網的電視(smart tv),直接用 YouTube 嗰隻 app,就可以搵到,再唔係︰
YouTube 是可以下載的,這當然要有方法,要利用電腦下載Firefox瀏覽器 ,在︰附加元件 中 可找到你想要的下載 YouTube 元件︰

『Download YouTube Videos as MP4』,到時就可以下載成為mp4影片,過到『手指』內,直接用電視或XX盒子就可以讓孩子睇到。其實直接讓孩子看到就是。唔洗咁煩。

我家的孩子也是用這方法就可以學到了,這當然唔係學到會飛咁叻啦,我家孩子在未到2歲,我就親自教他學,起初他連一步也行不到,每日就在樓下發呆,我買的車仔,是全港最貴,心想,今次玩完泡湯了,唯有到YouTube搵片,真係好命,俾我搵到十幾條片,而且是由1歲到三歲都有,於是我把它們設法下載回來,整理一下,放在『手指』內,直接俾孩子看,孩子看了幾遍,見到他開始識得行了,這當然不是一下子就會啦,訓練了二個月之後,我幫孩子拍了一條片,全家人睇到也覺得奇,真係可以向前行了,而且最重要是聽到孩子的笑聲。
到如今,我想跟也跟不到了,因為孩子有了平衡車,真係快過我步行,而且可以玩到一身汗,真係好好玩,也可以利用這平衡車,讓孩子得到滿足感。而家以我所知,有學校也會教學生玩的了。
希望可以幫到你啦。

珍珠宮

我2仔3歲仲在學習過程中⋯希望佢快D學識可以陪哥哥一起踩單車

洋房

回覆:Zilizkoo 的帖子

去橋底車聚試玩下啦

大宅

回覆:devilanton 的帖子

我想有D小朋友一齊會開心好多

大宅

回覆樓主:

要學既咩?

首頁

尾頁

跳至