自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

啱啱湊左2位小朋友返學,見到有個行動不便的老伯伯問另一個叔叔路,個樣好迷惘,然後我就行去睇下佢想去邊,原來佢想去觀塘拎返個身份証,佢耳仔有毛病聽唔到野行路又行得好慢好慢我寫字問佢有無家人電話,佢話只耳聾所以無用電話好耐,無打比家人我原本想截架的士,比埋錢個私機車佢去,但又怕車左佢出去唔識返屋企然後佢話無帶錢,所以聽日再去。。。佢話搭車要2蚊,我無散紙所以立即拎左50蚊比佢袋住。佢多謝左我好多聲,佢話其實有2蚊就得

好多時,望下身體嘅人,總有人需要你幫助,唔一定要金錢幫助,出手相扶已經係好大功德多謝收睇。

scheong    發表於 16-3-2 13:15
siu05    發表於 16-3-2 12:20
pigmei    發表於 16-3-2 12:18

大宅

男爵府

回覆:社會上真係好多人需要幫忙同關心

樓主真係好人, 多謝你令我相信社會還有好多愛

siu05    發表於 16-3-2 12:21

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

樓主好心地
我都同意,一直都係咁教小朋友,呢個世界需要愛。幸福唔係必然。

男爵府

畀面勳章

加油

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

侯爵府

引用:啱啱湊左2位小朋友返學,見到有個行動不便

原帖由 babybabyu 於 16-03-01 發表
啱啱湊左2位小朋友返學,見到有個行動不便的老伯伯問另一個叔叔路,個樣好迷惘,然後我就行去睇下佢想去邊 ...
真心希望多d好似樓主甘ge好人,一個熱心ge好人

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

樓主真好人

子爵府

啱啱湊左2位小朋友返學,見到有個行動不便的老伯伯問另一個叔叔路,個樣好迷惘,然後我就行去睇下佢想去邊 ...
多謝您

珍珠宮

最慘係政府D資源去幫哂D大食懶去遊學/上網呢!

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主好心一定有好報

水晶宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

伯爵府

引用:最慘係政府D資源去幫哂D大食懶去遊學/上

原帖由 TingTing 於 16-03-01 發表
最慘係政府D資源去幫哂D大食懶去遊學/上網呢!
都無辦法所以先覺得日常應該多留意身邊有需要幫嘅人。

禁止訪問

別墅

回覆:babybabyu 的帖子

其實香港人真係好有互相精神,試過—次我見個男人坐輪椅上唔到路(簿),我過去推佢順便問佢去邊,個男人話入市中心,當我推到市中心門口,有個食緊煙既女人即時幫手開門,

男爵府

侯爵府

人越大, 越覺得$夠用就好啦..... 愛先係生存嘅基本..... 多謝樓主

伯爵府

引用:其實香港人真係好有互相精神,試過—次我見

原帖由 meimei730 於 16-03-02 發表
其實香港人真係好有互相精神,試過—次我見個男人坐輪椅上唔到路(簿),我過去推佢順便問佢去邊,個男人話入 ...
我身邊都有唔少朋友好熱心助人,仲會帶埋小朋友去參加某啲機構嘅活動

子爵府

老人兩蚊必須用長者8達通的,不接受現金

最怕呢啲老人其實失智,係屋企揾唔到身份證,一想就想起好耐之前住所.......我呢區(港島)有個街坊婆婆,前排落雨唔記得帶傘,同街坊講返居企攞, 轉身就想上一架去新界的9字頭車,好彩街坊捉住佢.......佢卅年前住天水圍,依家果度叫嘉X山莊啦。

伯爵府

引用:Quote:原帖由 babybabyu 於 16-03-01 發表

原帖由 dazzlelulu 於 16-03-02 發表
老人兩蚊必須用長者8達通的,不接受現金

最怕呢啲老人其實失智,係屋企揾唔到身份證,一想就想起好 ...
。。。不過果個伯伯清楚嘅,佢拎住臨時証,應該係之前已報失了,要去取正本,但佢眼矇睇唔到個地址(勁細粒)。其實好多巴士司機都好好人,我試過搭巴士八達通無錢,又只得3蚊散紙,車費要7蚊,個司機都揮手叫我坐底,我會同司機講:我下次會入返雙倍車費,多謝。

好多小巴同巴士叔叔佢地都好好,一定會幫啲有需要嘅人當然入少車費係唔好,幫係人情,唔幫係道理

首頁

尾頁

跳至