跳至

首頁

尾頁

別墅

我就快搬屋裝修啦..想搵地磚...元朗邊間好呢...定係出旺角買會好d呢,,請各位比d意見我吧..萬分感激呀..thx

男爵府

醒目開學勳章

回覆 #1 cass0918 的文章

我今年初剛搬屋,全屋也是全新裝修,除咗牆紙和燈式之外,我家大部份的材料都在元朗買,因方便補貨, 好似買磚咁,在笫一次返貨後,也補了七、八次貨,,由幾塊到百幾塊都試過,用乘也可退貨(不過你在買之前跟供應商購清楚先),我在合益路"進意"買的,(7-11對面)它款式比較多,和多進口料, 大陸也有, 服務都唔錯, 其實賣磚鋪頭你可先比面積佢地,揀磚後,可先報價, 元朗賣磚鋪不比旺角少,多報幾間才決定,為方便補貨和退貨,在元朗買方便D.

別墅

原文章由 Aloysiusma 於 08-9-25 19:27 發表
我今年初剛搬屋,全屋也是全新裝修,除咗牆紙和燈式之外,我家大部份的材料都在元朗買,因方便補貨, 好似買磚咁,在笫一次返貨後,也補了七、八次貨,,由幾塊到百幾塊都試過,用乘也可退貨(不過你在買之前跟供應商購清楚先) ...

thx你呵..你的資料好有用呀..我知你講邊度..等我得閒去睇下先...
係喎..你買咩磚架..好唔好用呀...

男爵府

醒目開學勳章

回覆 #1 cass0918 的文章

我80%選入口磚(意大利,西班牙),全燒的,全燒會比較硬, 特別是廳,房地下用的磚一定要夠硬才內用,家有小朋友,又單車,又玩具,唔夠硬就好快崩冽,牆身磚就可選半燒都可,因硬度要求不用大高, 我其中一個洗手間牆身就用咗"馬賽克"(即細格仔磚)是大陸 貨, 因馬賽克多數是大陸入口的,而家用咗大半年都可以.希望這些資料幫到你啦

別墅

原文章由 Aloysiusma 於 08-9-25 21:25 發表
我80%選入口磚(意大利,西班牙),全燒的,全燒會比較硬, 特別是廳,房地下用的磚一定要夠硬才內用,家有小朋友,又單車,又玩具,唔夠硬就好快崩冽,牆身磚就可選半燒都可,因硬度要求不用大高, 我其中一個洗手間牆身就用咗"馬 ...

你的資料我已經炒好晒啦..因我怕唔記得d咩磚打咩磚..哈
我家個bb成日將d玩具掉黎掉去..都係買硬d好..
真係萬分之感激你呵...thx

首頁

尾頁

跳至