自由講場

跳至

首頁

尾頁

王國長老

王國長老

今晚上爸爸媽媽屋企食飯, 我個妹玩完貓唔洗手就食, 我(冇惡意)微笑話:"嘩,乜妳唔洗手架!"

我妹話:"我隻貓好乾淨架!"

我話:"摸完動物梗係要洗手先食飯啦! 就算冇摸動物, 都應該洗左手洗食飯啦!"

佢入去好快咁沖一沖水就出黎.

我話:"嘩,咁快, 妳一定冇用(木見)液啦!"

佢開始發火, 鬧我:"係妳自己有潔癖o者! "

我愕然: "摸過動物梗係要用(木見)液洗手啦!"

我妹話:"我食飯用筷子架! 唔係用手食架!"

我冇再出聲, 佢坐低又冷笑:"點呀, 我地食飯唔用公筷, 妳係咪好唔慣呀?"

我在妹夫面前真係好難堪, 又好嬲個妹咁對我, 忍唔住發作話:"妳咩意思呀?" 大家唔出聲一陣就食飯, 佢好快食完同老公走左, 一句拜拜都唔講.

個心好難受, 又好嬲, 佢幾次入院病, 做手術, 我日日晨早睇完佢先趕返工, 甚至幫佢換衛生巾都唔怕, 佢就咁對我.

我短時間內真係唔想再見佢.

[ 本文章最後由 可樂魚 於 08-9-26 22:44 編輯 ]

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

其實阿妹入左去洗手..出黎就唔好再話佢啦...你覺得難堪,你阿妹一樣會覺得難堪架嘛

係老公面前,不停比家姐話依樣話果樣...係人都唔鍾意啦

水晶宮

至尊種植勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 爸B勳章

都係出自好心而已

但說話技巧如果可以好一點

就唔會有不必要的誤會......
不要問國家能為你們做些甚麼,要問你們能為國家做些甚麼。Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

可樂魚對亞妹一番說話似足我教仔,
出發點正確,但大人大者又有老公在場,
你妹可能覺得好沒趣,算啦!

超級版主

超級版主

支持可樂魚

你妹EQ極低

將來有細路

唔知佢點教

王國長老

王國長老

唔... 當時我只係笑住講, 唔係訓話, 冇諗到佢咁樣串我.

心真係好hurt.

[ 本文章最後由 可樂魚 於 08-9-26 22:43 編輯 ]

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

阿妹入去洗手..咁我會算數,因唔係有兩個自己,佢有洗手,都叫做比面你,...你難堪,阿妹一樣難堪,仲要係咁多人面前~~~
一家人,最緊要開心,快樂~~~老公,收入大增~~~

公爵府

畀面勳章

算la! 2姊妹, 你係有道理, 不過你妹婚都結埋, 咁大個人, 一句起2句止ma!

別墅

算啦自己個妹!
佢聽完你講o既野都已經洗左手, 不過覺得你仲係咁"o者"住佢, 佢先覺得好似落唔到台姐!

侯爵府

有時D野...講個果無心... 聽果個有意...

算啦... 好小事之麻...

我都成日同我家姐頂咀...頂完咪算囉...2姐妹邊有格夜仇嫁....

你都乖乖地喇~

超級版主

超級版主

都係自己人

有乜難堪

你妹夫份人點

脾氣咁臭

點頂得佢順

水晶宮

大家都要面...
少奶奶的身份,丫頭的命...

王國長老

王國長老

原文章由 bktcc 於 08-9-26 22:45 發表
都係自己人

有乜難堪

你妹夫份人點

脾氣咁臭

點頂得佢順

所以我家人非常善待我妹夫.....mouth:

不過你地多數都覺得我過火, 我會反省下啦.
講既時間係絕對冇惡意, 笑住講, 點知真係傷左個心.

大宅

就咁睇,果兩句"哇"會好硬耳

子爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

你覺得係你妹妹窒你,另你係妹夫面前難堪,但調轉其實你妹妹係姐夫面前一樣覺得唔好受。。。

你要佢洗手佢已經俾面做左,出到黎你又話佢唔用液,縱然你出發點係岩,但係咁多人面前連續俾你話兩。。。佢都會覺得冇面架。。。

你唔好嬲啦。。。兩姊妹。。。。

大宅

算啦
點都係2姐妹...唔好嬲啦
我都係咁少少事同我哥哥開火...
過幾日咪當自己大方
笑笑口咁打比佢...點呀...哥哥...得唔得閒食飯呀

都係果句.....(一家人)

珊瑚宮

你有你ge道理,
佢又有佢ge道理,
算啦,兩姐妹耐唔耐嘈下,
最緊要唔好記係心就得啦

王國長老

王國長老

我諗因為人大左, 由細到大都係咁嘻嘻哈哈, 但結婚後大家真係生分左, 無心話, 聽者有意.

真係有覺得兩姊妹相對時, 都唔似細個時咁親愛, 可能兩姊妹, 都要客氣d好.

伯爵府

牛年勳章

我睇頭幾句,仲以為可樂魚個妹係細路仔添!
原來已經結左婚,大人大者唔意仲人講,睇開d啦!
兩姊妹,都唔好鬧咁耐!原諒佢啦!

超級版主

超級版主

無計

老公有得揀

阿妹無

嬲佢2日

算數la

首頁

尾頁

跳至