婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係ftm,一路以來我煮BB粥仔,另外亦煮大人飯,因為99日日都在家。

不過日日煮親佢都食勁少,半碗飯,同一啖魚,一條菜。我次次夾埋俾佢佢話多。試過佢夾返入碟叫我食返。。 我每日堅持忙到死要湊仔都煮埋佢果份,原因係想照顧佢。但佢唔係話唔領情,係好慳。。。。開頭係二人份量,但越買越少。。。。依家買親都一人份量。。。。我就照煮。。。。但成日就住食。。。佢就食得越來越少。。。好似不佔位咁,又成日拎返前一晚的飯餸出來。。。什至唔知幾耐之前儲落的舊餸。。。

久而久之我直頭唔想煮。。。呢排搬屋好忙無煮。。。我叫外賣,佢就永遠話唔使叫佢果份佢食舊飯餸。。。。咁我呢排淨係煮阿b果餐

但內心覺得好似對佢好差。。。但其實煮埋佢又唔食.我寧願慳返時間教下阿仔ABC 好過。。。

或者,其他媽媽會煮咩俾99...可能參考下我睇法又唔同。執完屋我又會煮過啦但我已無哂動力。。。。

翡翠宮

分開煮,佢鐘意食咩就食咩,大家口味唔同好難就

珍珠宮

wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我會lunch的時候煮多D粥仔/粉粉, 大人BB一齊食; 煮之前會問99有無興趣? 如果99話YES, 咁就煮埋佢果一份; 如果99話NO, 咁就等佢自己搞;

男爵府

回覆:lunch會煮咩(同99食)

我媽有時候都好慳 食好少送
因為佢想留返d送俾我食
但其實罷到明我唔會食得晒
叫佢食 佢一定話飽 唔食
所以我會話 你唔再唔食就掉晒 仲浪費
咁佢就會乖乖地食啦

美菲絲    發表於 16-3-10 21:14

珍珠宮

如果佢真係唔好食你就唔好煮啦, 不過最好每日都問聲佢lunch想食咩先

大宅

樓主係咪驚99口不對心 有時老人家都會咁樣 我以前同奶奶住 中午煮下餃子 煮10隻加幾條菜 一人一半 一係買個麵包比佢 可能我99比較後生
如果好似我呀嘛既年紀 一忠排骨飯都食好多 佢中意食

公爵府

我99中午唔食飯,好多時食粉麵,有時食麵包!

煮個蝦子麵加幾條菜,幾片肉or牛丸,雞蛋咁
有時瓜粒湯飯,有時蕃茄通粉!

水晶宮

中午食粉面,咁就唔使諗咁多啦

珍珠宮

我奶奶次次煮比佢食都話咸,菜又好,麵又好,粉又好冇一次唔話咸,但是我次次落好少鹽因為2個仔跟著我們一起食架!費事煮落樓下餐廳食!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

引用:我奶奶次次煮比佢食都話咸,菜又好,麵又好

原帖由 Vinccy 於 16-03-10 發表
我奶奶次次煮比佢食都話咸,菜又好,麵又好,粉又好冇一次唔話咸,但是我次次落好少鹽因為2個仔跟著我們一 ...
你揾次炒菜唔落鹽睇吓佢點講

佢都話咸即係只要係你煮嘅都一定唔啱食

wcpcelia    發表於 16-3-11 16:47
Vinccy    發表於 16-3-11 00:06

男爵府

引用:我係ftm,一路以來我煮BB粥仔,另外亦煮大人

原帖由 海綿仔 於 16-03-10 發表
我係ftm,一路以來我煮BB粥仔,另外亦煮大人飯,因為99日日都在家。

不過日日煮親佢都食勁少,半碗飯,同一 ...
不如叫你C6了解吓原因?

侯爵府

佢唔食你都要食嫁,煮自己果份咪得咯,分開食。我媽咪中午都唔會煮飯,餐餐中午清舊送或者煮個粉甘

係post到傾下好啦,不接受加好友同打招呼謝謝!

大宅

引用:分開煮,佢鐘意食咩就食咩,大家口味唔同好

原帖由 wahiuma 於 16-03-10 發表
分開煮,佢鐘意食咩就食咩,大家口味唔同好難就
即係唔煮?我老公其實叫我唔好煮,自已日日叫外賣,但我又唔想,煮左一年。。。依家都無哂引

大宅

引用:我會lunch的時候煮多D粥仔/粉粉, 大人BB一

原帖由 小肥楊 於 16-03-10 發表
我會lunch的時候煮多D粥仔/粉粉, 大人BB一齊食; 煮之前會問99有無興趣? 如果99話YES, 咁就煮埋佢果一份; ...
都係好方法喎,謝謝!

不過其實整阿b果餐分分鐘貴過我地之前一碟魚一碟菜,我99到時仲後悔。。。

小肥楊    發表於 16-3-11 09:39

大宅

引用:我媽有時候都好慳 食好少送因為佢想留返d送

原帖由 placesday 於 16-03-10 發表
我媽有時候都好慳 食好少送
因為佢想留返d送俾我食
但其實罷到明我唔會食得晒
我99唔會肯,我話倒左佢佢會罵我。。。佢唔講得笑。。。佢食咁少因為唔捨得買多餸,但佢亦係想留俾我食。。。所以我都好矛盾。。。

大宅

引用:如果佢真係唔好食你就唔好煮啦, 不過最好每

原帖由 Lovelovebear 於 16-03-10 發表
如果佢真係唔好食你就唔好煮啦, 不過最好每日都問聲佢lunch想食咩先
考慮緊。。。謝謝。。。可能我就係唔夠溝通又唔了解佢。。。

大宅

引用:樓主係咪驚99口不對心 有時老人家都會咁樣

原帖由 Samoyed.nana 於 16-03-10 發表
樓主係咪驚99口不對心 有時老人家都會咁樣 我以前同奶奶住 中午煮下餃子 煮10隻加幾條菜 一人一半 一係買個 ...
因為我答應老公幫佢照顧佢媽,因99係唔識照顧好自已。我唔煮飯的話其實佢食冷飯,臭左的餸照食,食到肚痛果種老人家。

佢唔係咁志在要我煮俾佢,係我堅持煮。但煮左一年真係覺得好無引。。。所以有啲動搖想放棄。。。

反正我無煮呢排佢又係咁過。。。只係內心有啲過意唔好。。。好矛盾。。。所以想上來問下大家,如果有好方法我係想照煮架。我都唔想以後叫外賣同唔理佢

大宅

引用:我99中午唔食飯,好多時食粉麵,有時食麵包

原帖由 koko2000 於 16-03-10 發表
我99中午唔食飯,好多時食粉麵,有時食麵包!

煮個蝦子麵加幾條菜,幾片肉or牛丸,雞蛋咁
thanks

大宅

引用:中午食粉面,咁就唔使諗咁多啦

原帖由 dinosaurmum 於 16-03-10 發表
中午食粉面,咁就唔使諗咁多啦
因為我餵人奶所以想食飯飽肚啲。不過可能都食粉面算了,都一歲飲少左好多了。謝謝

大宅

引用:我奶奶次次煮比佢食都話咸,菜又好,麵又好

原帖由 Vinccy 於 16-03-10 發表
我奶奶次次煮比佢食都話咸,菜又好,麵又好,粉又好冇一次唔話咸,但是我次次落好少鹽因為2個仔跟著我們一 ...
咁奇嘅??咁點會鹹呀?咁妳依家唔煮?咁啲細路食咩呀?

我調轉我有時懷疑我99嫌我啲野淡。。。。佢成日加鼓油同辣醬。。。但我餵人奶同我可吃得很清唔覺淡

首頁

尾頁

跳至