基督家庭

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

基督徒姊妹們

說話是大有能力的, 特別是父母的說話更有屬靈的權柄! 仔女是神賜給我們的產業, 我們應常存感恩的心, 時刻祝福他/她們 "乖仔" "叻女", 來代替 "衰女", "死仔包", 詛咒他們與"魔"有份, 更是不可啊!

"污 穢 的 言 語 、 一 句 不 可 出 口 、 只 要 隨 事 說 造 就 人 的 好 話 、 叫 聽 見 的 人 得 益 處 。 " (以 弗 所 書 4:29)

不如考慮改改題目好嗎?

侯爵府

我並唔係教徒, 只不過覺得都係一個topic名, 都唔算詛咒佢地係'魔'喎...

我覺得你太敏感, 諗得執著左d啦....我只係純粹表達自己意見, 唔好介意

瑪瑙宮

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

点解要叫自己的兒女做 "魔怪"

子爵府

原文章由 minimon 於 9/30/08 01:07 PM 發表
我並唔係教徒, 只不過覺得都係一個topic名, 都唔算詛咒佢地係'魔'喎...

我覺得你太敏感, 諗得執著左d啦....我只係純粹表達自己意見, 唔好介意 ...

minimon,

thanks!

子爵府

我都唔會咁叫, 免得成為 '咒詛'.

原文章由 Mercy 於 08-9-30 11:28 發表
基督徒姊妹們

說話是大有能力的, 特別是父母的說話更有屬靈的權柄! 仔女是神賜給我們的產業, 我們應常存感恩的心, 時刻祝福他/她們 "乖仔" "叻女", 來代替 "衰女", "死仔包", 詛咒他們與"魔"有份, 更是不可啊!

"污 ...

男爵府

陪月勳章

不好意思,我想澄清一下,請樓主睇清楚少少個TOPIC,係入面傾的都係曾經小產過的姊妹,我相信大家都十分珍惜上帝賜給我們的產業,當中並沒有咒詛自己子女的成份。而且,在裏面是有很多上帝恩典的見證。

如果你覺得不安,可以係個TOPIC入面同我地反映,而不是一味的指摘。

如果可以,請你刪除這一個題目好嗎?謝謝

[ 本文章最後由 queeniechung 於 08-9-30 22:53 編輯 ]
我家有毛豆,毛毛家姐長長的,豆豆妹妹圓圓的,我愛毛豆。

複式洋房

queeniechung

其實不是指責, 是主內的愛心提議, 不過若用錯渠道, 請諒! 我是新丁, 試過但不懂怎刪除這一個題目, 請版主幫忙替我刪除可以嗎?

伯爵府

原文章由 minimon 於 08-9-30 13:07 發表

我覺得你太敏感, 諗得執著左d啦....我只係純粹表達自己意見, 唔好介意 ...

minimon...thanks!

子爵府

I read Mercy just generally saying about calling children as "little devil". I see her as just trying to do what the Bible teach Christian to do as in Ephesians 4:15
"Instead, speaking the truth in love, we will in all things grow up into him who is the Head, that is, Christ."
I read Mercy's words as she is speaking to fellow sisters in the same Lord, Jesus, generally, not to a specific group of sisters. Definitely not toward friends outside the Lord.
Anyway, I do not see calling children as "little devil" is a curse when we are not cursing from our heart. Our words have no magic at all.
But speaking of devil, here is what Jesus talk about devil in John 8:44
"You belong to your father, the devil, and you want to carry out your father's desire. He was a murderer from the beginning, not holding to the truth, for there is no truth in him. When he lies, he speaks his native language, for he is a liar and the father of lies."

weee... Devil is neither pretty non loveable, isn't it? Not to me. I would not want my Mom call me little devil. May be it is okay for me to take it just for a few times only if she is making a joke on me. But not a long lasting joking on me over and over, again and again though.

[ 本文章最後由 ndw 於 08-10-9 15:21 編輯 ]

大宅

原文章由 yau_grace 於 08-9-30 16:50 發表
我都唔會咁叫, 免得成為 '咒詛'.

我是基督徒, 不過對於類似的話題很存疑問. 提出者,你們到底是過份"聖潔", 還是一家都是世外人?
我有時會稱呼我的兩個寶貝女兒做"小魔怪", 其中絕無咒詛之意, 只是想將她們的可愛和頑皮性格表露出來.
如此的一個稱呼, 你們都可以稱之為"咒詛", 那恐怕要生活在這"花花世界'對於你們來說, 真的是處處陷阱, 舉步為艱.
看來你們需要求天父加給你們額外的智慧去過你們"高水準"的"受祝福"的生活.
基督徒, 請不要那麼迂腐吧.
至愛巧沛B既 Blog : http://hk.myblog.yahoo.com/kitqinghypy-happyhome

大宅

污穢的言語一句不可出口,只要隨事說造就人的好話,叫聽見的人得益處。
以弗所書 4:29
雖然"小魔怪"不是敗壞的話,但卻絕對不是建造人的好話,不能叫聽見的人得益得處

子爵府

首先, 我諗我唔係要過什麼清高的生活,
我只係想帶出 --- 我們作父母的, 要小心自己的言行.
因為父母帶出的, 可以成為祝福, 亦可成為咒詛.

我不是說你讚小朋友 '小天使', 佢就會成為天使,
更加唔係話你講一句 '小魔怪', 佢就會成魔.

但, 我地既然相信了耶穌, 亦有聖靈居於心中,
我地所行的, 所講的, 就應與我們所受的恩相稱.

太極/ 愉加 ...... 都好多人會參與. 但如果只為健康而參與又 ok 嗎? 有人會說 ok, 有人卻不.
萬聖節又如何? 同樣亦然.
但, 是否不去參與便 '離世生活', 是否迂腐? 卻又不是啊~~

平時, 好多人會講 '衰仔', '衰女', '死仔包' ..... 我都唔會講.
我自己會小心自己的言行, 免得令人跌到, 亦免得成為別人的傷害.

大家多多彼此勸勉啊~

--------
p.s. 我只係睇到此題目作此回應, 至於是否同其他題目有關, 請指教.

原文章由 Qing 於 08-10-9 13:25 發表

我是基督徒, 不過對於類似的話題很存疑問. 提出者,你們到底是過份"聖潔", 還是一家都是世外人?
我有時會稱呼我的兩個寶貝女兒做"小魔怪", 其中絕無咒詛之意, 只是想將她們的可愛和頑皮性格表露出來.
如此的一個稱呼 ...

[ 本文章最後由 yau_grace 於 08-10-10 11:43 編輯 ]

子爵府

小魔怪俾人感覺到係一個小朋友既稱呼,而且果個小朋友仲要係好精靈、活潑同反應快既,仲會時常搞亂檔,通常身為父母對呢類既小朋友又愛又恨。愛之,因為佢好醒,恨之,因為太醒,所以要付出更多時間同精力去教佢同陪佢玩。
我覺得呢個稱呼好得意?點解要改?有個魔字就係魔咩?
會唔會係你太執着?試下放開d啦!

伯爵府

totally agree.

原文章由 yau_grace 於 08-10-10 11:42 發表
首先, 我諗我唔係要過什麼清高的生活,
我只係想帶出 --- 我們作父母的, 要小心自己的言行.
因為父母帶出的, 可以成為祝福, 亦可成為咒詛.

我不是說你讚小朋友 '小天使', 佢就會成為天使,
更加唔係話你講一句 '小魔 ...

伯爵府

我係"小魔怪"topic其中一員!

其實大家認為有必要再為哩個"小魔怪"問題而討論嗎? 老實說,我個人真係唔覺得"小魔怪"有咩問題,我諗,開哩個topic名嘅人,包括我,真係如某回應嘅人講一樣,只係因為覺得自己對自己個小朋友又愛又恨而已吧!

我亦對愛心提醒嘅朋友衷心多謝(真心的!),妳地出於好意而已!

最後,唔好介意我咁講,我諗基督徒在世所做嘅一切言行,是好是壞,是對是錯,最後要交代嘅,都只係向上帝交待而已吧! 所以,大家無謂再因為咁而喺到"爭論"(可能大家唔覺係,不過我估入黎睇到嘅人一定覺ops:" /> ),我諗"小魔怪"topic嘅成員,包括我自己,都已經有d唔開心,更加都唔想見到大家再因為咁而"嘈"(尤其開topic名果個)....!
黃飛鴻師傅名句:"家和萬事興"

[ 本文章最後由 米水 於 08-10-11 01:30 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至