跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

將軍澳有仔有女交流會

我有一個四歲大囡囡, 今年會係德雅升k2, 希望大家多d交流

複式洋房

Re: 將軍澳有仔有女交流會

My 4-year-old daughter is now studying in Deborah English Kindergarten and will be promoted to K2 in September.

Glad to meet you all.
Cheers.
該用戶已被刪除

大宅

chingchingfather:
hi, 我囡囡之前係讀聖安當的, 不過取消了私立小學部, 所以我選德雅, 德雅係一間好傳統的學校, k2返下午, k3上午的, 我囡囡將會係頭站上車, 所以比較早, 11:35上車, k3就慘d, 6:30上車, 11點幾就返到屋企.
德雅會依照小學模式, 所以囡囡返要帶茶點,水,筆,顏色筆都要帶的.

該用戶已被刪除

複式洋房

Hi, akwok & babygirl,

We “meet” here again! My girl is 4 yrs. old and my son is 14 months’ old. My daughter is now in st. cat.

Hi, Chingchingfather,

Thanks for your reply in another column about kinders in TKO. In fact, I’m quite impressed by your insight about choosing school for your daughter.

洋房

Hi, 各位媽咪和爹地,

我又報到, 囡囡今年3歲, 8月讀K1.
你地個個對仔女都安排得好週詳, 佩服佩服!
其實除了學業, 全人教育都好重要, 有乜學校兩者兼顧就最好!

多多指教!

大宅

ChingChingFather :
德雅k2上課時間是12:50pm-4:10pm, k3 7:50am-11:10am.
我都驚k3囡囡會幾辛苦, 但佢讀k1以經識鬧鐘響自己起身, 去完洗手間就過來叫我起身, 所以我諗佢應該得呱 ?-(

大宅

Hi各位媽咪,

我也來, 第一個係囡囡5歲幾,st.rosa幼稚園剛畢業,九月讀華德學校, 第二個在我肚中,未知囝/囡,預產期2005年1月。

請多多指教﹗

該用戶已被刪除

洋房

各位媽咪,

我也來打個招呼!
我囡囡8月就4歲喇, 9月升K2, 現就讀於 “聖母幼稚園 ” 。
也請多多指教!

Geniec,
再次唔該哂之前給我的資料。

[img align=left]http://www.imagestation.com/mypictures/inbox/view.html?id=4138515151&url=http%3A%2F%2Fwww.imagestation.com%2Fpicture%2Fsraid142%2Fp1964686d899188644c441901934ca363%2Ff6acbacf.jpg&caption=cartoon[/img]
該用戶已被刪除

洋房

Dear ChingChingFather,

It's true, OLK is still no A/C, only fans. But in this summer holiday, they are arranging interior decoration. I'm not sure whether they will install A/C or not.

When I attended "arents Day" last month, It's really hot, so it's very important for us to have summer holiday.

She is studying at PM, so the timing is OK, she does not need to wake up early morning. And the travelling time is abt. 45mins. Luckily seems my daughter already used of long traffic.

Sorry! My knowledge is so poor.
Can you give me more details about "OLC", Is it means "聖母小學"?

Actually I'm considering change to other primary school if can find a good one. For teaching point, 聖母 is quiet good. I can feel my daughter is very happy to studying there.

But I just worry, as you know, 聖母 is for female only. I worry she may no chance to learn how to get along with boys.

Do you have any opinion?

[img align=left]http://www.imagestation.com/mypictures/inbox/view.html?id=4138515151&url=http%3A%2F%2Fwww.imagestation.com%2Fpicture%2Fsraid142%2Fp1964686d899188644c441901934ca363%2Ff6acbacf.jpg&caption=cartoon[/img]

侯爵府

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Hi all,搵左幾版終於找到這topic,失蹤左一輪依家我返黎啦!!
Akwok,
你女影個d相真幾靚喎...等我攪埋d重要o野過多一排比囡囡去影下,如你唔介意可以send多幾張比我睇嘛<---純粹8掛: [email protected]

Rainbow623,
Hihi!!!我囡都係讀聖母架,黎近9月升k.3!!之前k.1佢讀啟思,k.2先插班入去...am無晒位所以要讀pm.插班考試時都幾難架,老師駛開我叫我在校務處填表,等呀等;佢就帶左我囡去test,中英寫字,認字等...相信你地都知啟思k.1真係好似放honey moon咁...一咪得玩,好采當時我地簡中有教囡囡寫下字佢先過到關.
最慘係今年9月中就要選小一,好煩!!!雖然聖母暫時都係無冷氣<---呢個係我唔想選o既原因,阿女又熱又比蚊咬.不過點都好我都會響聖母留位當有個保障.
其實我以前都同你地一樣好mind女校,怕個囡攪基嘛... 但後來聽d朋友,其他媽咪講:除左學校以外,只要我地比佢參加一d課外活動...有男仔...or其他gathering有男仔的...佢有機會接觸男仔,問題應該唔大...其實出面有好多好既學校都係女校黎架!!Maryroll,協恩,德望...等
該用戶已被刪除

大宅

March:
我 send

侯爵府

ChingChingFather:
說實話,無冷氣一定係超級熱架啦,或者係呢個原因,聖母返到6月尾就開始放暑假.至於你話點解~~真係要問番學校先知啦,或者佢地想表明佢地校風樸素同鍛鍊一下學生o掛!?當然作為父母o既我亦都希望學校可以裝番部冷氣啦!!不過話時話,唔知係咪因為無開冷氣而且開窗----空氣流通,細菌無咁易集中o既關係,阿囡真係病小左好多.

Akwok,收到啦!!等我陣間得閒先慢慢咀嚼
本來呢個summer我唸住同囡囡出去短期旅行,但家下一來唔行得開,二來無晒mood lu所以無話去邊樹.阿囡都好生性...最攪笑係,有晚佢話發夢見到聖母瑪利亞,佢話佢向聖母祈禱希望公公可以返生...真係好感動哦.

複式洋房

Hi, March,
Sorry to hear about your dad.

侯爵府

ms,有心啦!!其實我都好掛住爸爸架,好多時[無時無刻]都唸起佢...覺得佢好慘,突然間要孤軍作戰,可能係佢走得太突然o掛!!幸好,我地最擔心o既媽媽,心情到依家都算okay...依家先知原來攪呢家野係要用咁多錢同bk一個hall都咁難...好full!!所以爸爸都要安排到下禮拜先出殯,希望到時everything alright la.

係呀,想順道問下各位,你地有無比咩vcd/cd仔囡睇/聽--->可以看英文架??介紹下.

洋房

Dear ChingChingFather,
真羡慕你有ー仔ー女, 而我就應該唔再生喇! 其實係我老公唔想, 話拍拍喎、ー個絇哂數喎。 有時見我個女同d玩具傾計, 然後又鬧d玩具, 都咪話唔心痛呀! 唯有報多d課外活動啦!

Dear March,
原来你囡囡都係讀聖母架! 會唔會同ー架校車呢? 我囡囡係坐F車。 等我叫個女同姐姐打個招呼先!

其實, 聴完你地意見, 我又真係無甘擔心喎! 總括嚟講, 聖母都0K嘅。 女校就女校啦! 仲有時間, 等我再睇定的!

首頁
12345...7

尾頁

跳至