自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

阿囡份功課如下:
在下列一段文字中加上四個標點符號。
1.古時候有個小孩叫匡衡。他自小就很喜歡讀書但家裏一直都很窮困设有餘錢給他買書本來學習。
阿囡答案
古時候,有個小孩叫匡衡。他自小就很喜歡讀書,但家裏一直都很窮困,设有餘錢給他買書本來學習。
其實人名匡衡己有專名號,係我唔識打上去 阿囡只加了三個請各位幫幫手

洋房

pls help

洋房

請各高人指點

珍珠宮

原文章由 gillian19 於 08-10-1 14:15 發表
阿囡份功課如下:
1.古時候有個小孩叫匡衡。他自小就很喜歡讀書但家裏一直都很窮困设有餘錢給他買書本來學習。
阿囡答案
古時候,有個小孩叫匡衡。他自小就很喜歡讀書,但家裏一直都很窮困,设有餘錢給他買書本來學習。
其實人名匡衡己有專名號,係我唔識打上去 阿囡只加了三個請各位幫幫手

係4個標點, 定係4個唔同o既標點?
但我就咁睇你o既answer, 已經一共有四個標點啦wor

洋房

原文章由 gillian19 於 08-10-1 14:15 發表
阿囡份功課如下:
阿囡答案
古時候,有個小孩叫匡衡。他自小就很喜歡讀書, ...

我就會咁回答, 唔知arm唔arm呢?

答案 :-
古時候,有個小孩叫:匡衡。他自小就很喜歡讀書,但家裏一直都很窮困,设有餘錢給他買書本來學習。

不愛虛浮誇張、性格平實內歛的父親。
堅信"正義、真理"但常被狗輩竊笑on 居;  厭惡"擦鞋、虛偽"之流但無奈為現實所低頭而與之為伍的人。

洋房

係四個標點,匡衡題目已有專名號!
唔該goat指點ar

洋房

原文章由 超人BB 於 08-10-1 14:27 發表

我就會咁回答, 唔知arm唔arm呢?

答案 :-
古時候,有個小孩叫:匡衡。他自小就很喜歡讀書,但家裏一直都很窮困,设有餘錢給他買書本來學習。

thanks!
都有呢個可能性!

珍珠宮

有個小孩叫:匡衡
但已經有個"叫"字係度, 似乎冇加冒號o既必要wor。
諗倒另一個version:
古時候,有個小孩叫匡衡。他自小就很喜歡讀書,但, 家裏一直都很窮困,沒有餘錢給他買書本來學習。

不過, 一般都係"但是"後面先用逗號

禁止訪問

洋房

多謝各位

洋房

其實我有d懷疑佢出錯題目,應該只有三个標點。mouth:
這題是第一題,之後第二題又是四個標點,....第三題就五個標點啦

水晶宮

我自己諗左幾個:
1.古時候,有個小孩,叫匡衡。他自小就很喜歡讀書,但家裏一直都很窮困,设有餘錢給他買書本來學習。

2.古時候,有個小孩叫匡衡。他,自小就很喜歡讀書,但家裏一直都很窮困,设有餘錢給他買書本來學習。

3.古時候,有個小孩叫匡衡。他自小就很喜歡讀書,但,家裏一直都很窮困,设有餘錢給他買書本來學習。

4.古時候有個小孩,叫匡衡。他自小就很喜歡讀書,但,家裏一直都很窮困,设有餘錢給他買書本來學習。

洋房

原文章由 goat 於 08-10-1 14:41 發表
有個小孩叫:匡衡
但已經有個"叫"字係度, 似乎冇加冒號o既必要wor。
諗倒另一個version:
古時候,有個小孩叫匡衡。他自小就很喜歡讀書,但, 家裏一直都很窮困,沒有餘錢給他買書本來學習。

不過, 一般都係"但是"後面先 ...

又係喎....

又會唔會係咁呢

古時候,有個小孩叫匡衡。他自小就很喜歡讀書;, 家裏一直都很窮困,沒有餘錢給他買書本來學習。

不愛虛浮誇張、性格平實內歛的父親。
堅信"正義、真理"但常被狗輩竊笑on 居;  厭惡"擦鞋、虛偽"之流但無奈為現實所低頭而與之為伍的人。

洋房

thanks all

首頁

尾頁

跳至