親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

兩個大人, 頭尾3晚住難波OCAT旁民宿,中間5晚阪神尼崎駅。不知道以下行程或交通有冇問題.
- 3月29號到民宿約 10:30pm,只行下Max Valu - 3月30日 難波-->醍醐寺-->南禪寺-->平安神宫-->祗園夜櫻-->難波
- 3月31日 難波-->吉野山-->奈良公園+東大寺+春日大社-->尼崎
- 4月1日 大阪周遊券 -->毛馬櫻之宫公園+大川櫻花遊船+天滿市場-->今昔館+天六商店街行街/晚飯+浪速之湯温泉-->尼崎
- 4月2日 周遊卡-->Hep Five 摩天輪+梅田空中庭-->鮮花競放館+鶴見綠地公園-->道頓堀觀光船+心齋橋行街晚飯-->大阪城夜櫻-->住之江温泉-->尼崎
- 4月3日 尼崎-->京都国立博物館+三十三間堂-->哲学之道+銀閣寺-->河原町行街晚飯-->尼崎
- 4月4日 尼崎-->龟岗小火車-->嵐山行竹林+中之島公園-->仁和寺-->龍安寺-->清水寺夜櫻-->尼崎
- 4月5日 尼崎-->五月山公園-->萬博紀念公園+Expocity-->難波
- 4月6日 難波-->北野異人館+神户港-->夙川公園-->難波-->6:40pm巴士去機場

別墅

回覆:請教京阪神奈行程和交通

雖然我未開始plan 我12月既行程,但見到你d行程,有d頭暈,會唔會多景點過頭?

子爵府

回覆 yuki22yeung 的帖子

我預佐早出晚歸, 當然要看實際情況而取消部份景點.

伯爵府

PLAN行程可以PLAN得貪心一點,去到再量力而為啦,你的行程去到八成已算不錯了.

不過神戶為何要安排最尾住難波那天去,應該早一天住尼崎那天去會順路一點.你已經行程緊密,如果再搭多些寃枉車就更沒法行得晒.

男爵府

你都系去看櫻花?但係好密啊 大阪唔系可以好hea咩 旅遊應該玩得輕鬆啊 25號我都到大阪 兩日京都 順道上和歌山 然後坐販急上返去大阪 住梅田 然後有時間就逛一下公園 主要去公園 買野就多數梅田搞掂 吃野就行到邊吃到邊 覺得會輕鬆好多啊

子爵府

jcctiu 發表於 16-3-22 22:10
PLAN行程可以PLAN得貪心一點,去到再量力而為啦,你的行程去到八成已算不錯了.

不過神戶為何要安排最尾住難 ...

我本來只是打算賞攖,一半景點已去過,但朋友未去過京阪神奈。也知道尼崎去神户順路些,但5號有88%落雨,有些猶疑。到時睇情況決定,每天減少一/二個景點或取消逛街。

子爵府

KWOKPHOEBE 發表於 16-3-22 22:26
你都系去看櫻花?但係好密啊 大阪唔系可以好hea咩 旅遊應該玩得輕鬆啊 25號我都到大阪 兩日京都 順道上和歌 ...

我都係打算去到邊食到邊,今次冇特别嘢想買,主要是賞櫻和觀光。京都高島屋是唯一想去的。

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

Gloriasogashiwa 發表於 16-3-22 17:40
兩個大人, 3晚住難波OCAT旁民宿,5晚阪神尼崎駅。不知道以下行程或交通有冇問題.
- 3月29號到民宿約 10:30p ...
八掛想問做乜住尼崎???其實呢幾日你住京都會多好多時間用

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

行程好緊迫, 不過最緊要你地覺得OK就得啦

子爵府

shinku 發表於 16-3-23 08:36
八掛想問做乜住尼崎???其實呢幾日你住京都會多好多時間用

尼崎是朋友處免費住宿。

子爵府

TMC3012 發表於 16-3-23 08:43
行程好緊迫, 不過最緊要你地覺得OK就得啦

希望可以順利完成大部份行程啦 !例如朋友去今昔館,我就行商店街。她坐摩天輪和去空中庭園,我便行Hankyu & Hanshin。

子爵府

Jcctiu 請教,行程未開始已觸礁了,小火車票只有31號下午有位,現在不知前後行程点行順d。搭上定下?

子爵府

已在日本,朝早可以去買票。

伯爵府

如果是下午才有位,不如早上先去龍安寺,仁和寺,然後去嵐山,行哂嵐山所有景點才搭小火車去龜岡,再搭JR出番京都駅,最後睇埋清水寺的夜櫻返大阪.

伯爵府

Gloriasogashiwa 發表於 16-3-27 01:23
Jcctiu 請教,行程未開始已觸礁了,小火車票只有31號下午有位,現在不知前後行程点行順d。搭上定下?
...
如果是下午才有小火車位,不如先行龍安寺,仁和寺,再到嵐山行哂所有景點,然後才搭小火車去龜岡,跟著搭JR出番京都駅,最後看完清水寺夜櫻返大阪.

子爵府

jcctiu 發表於 16-3-27 02:29
如果是下午才有小火車位,不如先行龍安寺,仁和寺,再到嵐山行哂所有景點,然後才搭小火車去龜岡,跟著搭JR出番 ...

Jcctiu,非常感謝您!
剛到梅田,本來想在漫畫bar瞌幾個鐘,點知上到去得兩個吸煙位,祗好捱至天光即走。

伯爵府

Gloriasogashiwa 發表於 16-3-27 02:43
Jcctiu,非常感謝您!
剛到梅田,本來想在漫畫bar瞌幾個鐘,點知上到去得兩個吸煙位,祗好捱至天光即走。
...
建議行程:

梅田(阪急) -> 河原町(巴士59號) -> 龍安寺前(徒步) -> 龍安寺(徒步) -> 仁和寺(徒步) -> 嵐電御室仁和寺駅(嵐電) -> 嵐電嵐山駅(徒步) -> 渡月橋,天龍寺,竹林(徒步) -> 小火車嵯峨駅(小火車) -> 龜岡(徒步) -> 馬堀駅(JR) -> 京都駅(巴士100號) -> 五条坂(徒步) -> 清水寺(徒步) -> 祗園,河原町(阪急) -> 梅田

可買阪急一日PASS.

子爵府

jcctiu 發表於 16-3-27 08:15
建議行程:

梅田(阪急) -> 河原町(巴士59號) -> 龍安寺前(徒步) -> 龍安寺(徒步) -> 仁和寺(徒步) -> 嵐電 ...

萬分感激!我每次查交通都發現有幾個途徑到目的地,但又唔知怎樣去選。通常會揀時間較短,交通費較平或轉車少的,唔知啱唔啱。

伯爵府

Gloriasogashiwa 發表於 16-3-27 08:30
萬分感激!我每次查交通都發現有幾個途徑到目的地,但又唔知怎樣去選。通常會揀時間較短,交通費較平或轉 ...
我都是以這樣的原則去找,不過有時乘換案內的資料不能盡信,好多時要加上地圖和COMMON SENSE才可以找到最順路,快捷和慳錢的方法.

大宅

引用:Quote:jcctiu+發表於+16-3-22+22:10+PLAN行

原帖由 Gloriasogashiwa 於 16-03-27 發表
已在日本,朝早可以去買票。
請問這個是甚麼App?

首頁

尾頁

跳至