懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

昨日36週3產檢照咗超声波,話亞B吸收得唔好得2.35kg,12日前照過有2.2g,因為我本身身體有D問題,醫生話可能係Lee個原因所比長得唔好,之後即刻收咗我入院,比咗2個建議我話一係就早少少而家比BB出世,一係等到下星期二足37週先開刀,而家唔知點好?

子爵府

我會選擇留醫, 直到37週開刀

大宅

回覆:唔知點好,大家比D意見我吖!

如果你身體冇危險,等佢住多一周都好啊!

大宅

如果唔係即時有危險性嘅,覺得可以比bb住多一星期再開刀,雖然係唔多吸收,但數字上都有增加dd.....加油!

子爵府

不如你睇多個醫生聽下意見啦, 唔夠重但又唔係有即時危險, 係咪真係必要提早開刀先?

大宅

大家回覆,我其實都係禁唸想等到37週,不過今朝醫生巡房時問我考慮成點時,我就話想等多幾日,佢就話等多幾日都可以,但風險就要自已承擔,要留係醫院check住BB心跳,但佢話其實而家出世都係早少少,佢話Lee個情況都建議可以而家出世,搞到好擔心,唔知點好?

公爵府

我兩胎都係喺個肚長得唔好,第一胎出世 2.22kg,聯合醫生建議37w催生,一出世去special care unit住咗一日,頭一年勁難湊,唔食奶;第二胎出世2.33kg,QE建議38w催生,因為隔離屋裝修未埋尾,我拖到39w生,多100克好湊好多,食得好!一般會建議足月出世喎,我個case搵唔到原因,政府私家都建議足月出世!

公爵府

引用:大家回覆,我其實都係禁唸想等到37週,不過

原帖由 muiho6222 於 16-03-24 發表
大家回覆,我其實都係禁唸想等到37週,不過今朝醫生巡房時問我考慮成點時,我就話想等多幾日,佢就話等多幾 ...
醫生有冇講等到足月bb會有咩風險?

水晶宮

呢啲野,同醫生傾好啲喎。
除左睇 bb 重量,其實仲要睇胎水,臍帶血流量,搏機聽心跳既 pattern etc.....

大宅

muiho6222 發表於 16-3-24 14:11
昨日36週3產檢照咗超声波,話亞B吸收得唔好得2.35kg,12日前照過有2.2g,因為我本身身體有D問題,醫生話可 ...
放心啦, 我女38WEEK都係得2.2KG, 但佢地都係胎入面吸收得唔好, 所以就38WEEK先開刀的
你可以等到下星期呀, 無咩問題的, 可能只係胎盤開始早左鈣化, 醫生先會提議早D俾阿B出來食奶養肥佢,
佢俾你CHOOSE, 不如CHOOSE 37WEEK先開刀哩

大宅

回覆 feifei_baby 的帖子

想請問禁你2個小朋友係咪產檢時都係一路size都係细,禁出世後追唔追得返磅呀?因為我個case係我本身體問題有机會影響個胎,而之前產檢都叫中碼,但突然變细碼,所以驚我本身問題影響佢吸收。

首頁

尾頁

跳至