想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

之前發過post,係話我老公唔肯同我生第二個,我唔甘心,每個月都抱期望,但我老公係有用dom,但自己都幻想中左,因為身邊有兩個朋友都係有避孕但都中,一個係用dom都中,另一個係食避孕藥都中,所以個個月我都自己呃自己,當m到時就次次都好大打擊大喊,我受唔住了,同老公傾過好多次,鬧又鬧過,都唔肯,我利用我仔把口同爸爸講(仔4歲)話想有弟弟妹妹,我老公冇反應……
後來我把心一橫,我篤穿左幾個dom,,我知我好卑鄙,但我真係好想有,不過我老公大約一個月先得閒同我do一次,直至上星期,開始了,我太緊張,又有點內疚,我居然自首話比佢知我做左呢樣傻野,用針篤穿……但佢居民冇鬧我,佢唸左唸照用果個穿左既dom… dodo 完後我檢查下……唉!一個少少既機會冇了,我篤個位唔正,個lone 係側邊,冇可能了,機會就咁冇左

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

回覆:我知我好傻,但真係唔開心

但呢D係兩個人既事,老公不想,怎能硬來?

大宅

儍豬,唔好因為想生第2個令到同老公關係唔好!家人好重啦!你知嘛!好多JM想生一個都難有(我係其中之一)
越緊張,BB越難黎搵我地。輕鬆一下,可以自製一下浪漫,令大家投入,「唔好為做而做」
祝大家都可以有天使黎搵我地啦!

子爵府

你已經到咗有病態嘅地步
要正視自己嘅情緒問題

男爵府

引用:你已經到咗有病態嘅地步要正視自己嘅情緒問

原帖由 鳥嘴123 於 16-03-30 發表
你已經到咗有病態嘅地步
要正視自己嘅情緒問題
我都同意你睇法,樓主似乎已經去到有d失控,要正視

男爵府

小心最後b生唔到,但攪到離婚收場。
清醒d啦,生仔係兩個人既事,你已走火入魔了。
如果俾你中左,但你老公講明唔理,唔養,唔湊你會點?
生仔唔係只要一粒精。
係要兩個人都用心培育的種子。

你話你唔開心,但你有無諗過你老公的心情?

複式洋房

我有朋友無理老公感受照生B, 最後大家連bb都唔開心..何必呢? 大家冇共識就唔好...傷左感情...

大宅

生b 夫婦一定要有共識 冇得夾硬來。

伯爵府

你老公會照用果個有窿既套套先好笑
佢好矛盾喎,想要定唔想要架?

大宅

回覆:白羊花花 的帖子

佢話等個天決定

大宅

我明,大家都講得岩,但我自己過唔到果關,我都覺得我開始失左常
但忍唔住日唸夜唸,就來癲左,好辛苦

複式洋房

放鬆啲~

別墅

生仔真係兩人的事。不要硬來啊

禁止訪問

引用:我明,大家都講得岩,但我自己過唔到果關,

複式洋房

見到樓主好着緊有第二個,老公又不太認同咁。辛苦啦。

你一定好愛錫生命, 但搞到自己太緊張,都影響受孕及老公和仔關係,
以下小小想法,可能令你唔開心,先抱歉,只是希望能祝福你能放鬆 !!

會唔會有半小時到一小時,在你喜歡又能安靜的地方坐下,慢慢諗下,或寫下:

1. 為何你咁想有第二個? 把你想到的都POINT FROM 寫下。

2. 有任何其他人或說話令你有以上想法? 你重視什麼以致有這些想法?

3. 有任何恐懼,或不合理想法嗎?

(比如一些「一定要係咁,否則.....」「唔......就會......」的想法。又或怕別人看不起? 怕仔冇人陪影響成長? 家人有說話你聽? )

4. 把自己站到第三者角度,即當在看其他人寫的東西。有何認同或不同意?
有其他方法可做到你的最終目的嗎?怎樣回應那些恐懼?

5. 可把寫下的找一個你信仟又認識你的人看,讓他發問讓你思考。

做完你會發現,其實你唔一定要咁諗。當然要讓自己接受要些時間,但起碼你有路選,不是只得某個想法主導你。

如果難的話,可能找專業朋友和你一同回顧。唔好怕,好似傷風感冒,你都會看醫生,或休息多點啦,心靈有點野影響緊自己,早處理好。

我見綜合家庭服務中心、社會服務機構 (比如基督教服務處、浸信會愛群、心理衛生會) 都會有社工可同受困擾的人談下。

大宅

點解c6唔想有?係住屋,生活,錢,時間定咩問題,同佢傾下先

公爵府

我就係一直好想生第3胎,但老公話2個夠一定唔生,我都好down,但幾個月前忽然話諗通左,其實佢都好羨慕人地有個女,咁我地就決定開工
偏偏呢個時候我月經又再開始亂,可能有壓力,1年前睇過中醫調理好,又怕身體唔好中左都保唔住,2年前試過意外有左,但空心胎有陰影

大宅

回覆:buysth666 的帖子

佢話主要係經濟問題,又話如果唔係上年個仔讀私校洗左好多錢都可以,今年仔轉返學卷了

大宅

引用:見到樓主好着緊有第二個,老公又不太認同咁

原帖由 凌安安 於 16-04-01 發表
見到樓主好着緊有第二個,老公又不太認同咁。辛苦啦。
多謝你,我經常魔鬼天做鬥爭,一時理智一時唔甘心唸埋一面,可能我其中一個原因係唔甘心,雖然我真係好想,好矛盾

複式洋房

KAKAROMAMA 發表於 16-4-1 23:53
多謝你,我經常魔鬼天做鬥爭,一時理智一時唔甘心唸埋一面,可能我其中一個原因係唔甘心,雖然我真係好想, ...

'唔甘心'好廣泛

唔甘心自己條件好得一個?唔甘心俾人話得一個?
唔甘心只得一個仔陪自己?

唔甘心的背後是什麼,是什麼引發唔甘心?就咁這三個字看似種一啖氣,要同人比,鬥過的感覺,

點解要讓一啖氣,搞到自己,老公咁辛苦,什至重要過你和老公的關係?重要過你的快樂?

或覺得有兩個先係理想人生,唔甘心得一個?

人各有志,我都覺要用方法完全心中理想,但犧牲了更重要的就唔值啦!

首頁

尾頁

跳至