自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

大家小朋友初學鋼琴用咩琴書,想要書名,謝謝!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

引用:大家小朋友初學鋼琴用咩琴書,想要書名,謝

原帖由 ka@bb 於 16-04-02 發表
一般都係輕鬆學鋼琴,step by step,John Thompson

子爵府

可去琴行睇睇, 有D係for pre-grade, 或者叫琴老師幫手買

男爵府

引用:大家小朋友初學鋼琴用咩琴書,想要書名,謝

原帖由 ka@bb 於 16-04-02 發表
我女個老師比書名我買的!

wcpcelia    發表於 16-4-2 15:33

水晶宮

題外話,樓主唔好介意.
朋友專業教教鋼琴,佢話如果小朋友太細,手指唔夠力,會彈傷手指架.佢建議最早都要有五歲才學,會比較安全D.
如果你孩子體型比一般孩子大,或者手指好有力,可能會好些.

水晶宮

四歲點解幼稚園課程不應要求寫字,最多都係寫下線條或好簡單的字,而且小朋友都寫得唔靚?就係因為手指仔未夠力.
連筆都未夠力控制好,就要用手指力按琴鍵,可能係揠苗助長,得不償失.
不是有心潑冷水,請不要介意我的厚多士

公爵府

引用:Quote:原帖由+ka@bb+於+16-04-02+發表大家

原帖由 coha 於 16-04-02 發表
我女個老師比書名我買的!

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

通常係老師話要買邊幾本, 唔駛家長煩喎!

大宅

回覆:方方媽媽 的帖子

多謝你提點。其實係我仔三歲時自己話想學琴,成日講,成日追住我,我就話等你大D,四歲先,其實我仲未打算正式比佢跟老師學,想買D基本琴書教下佢基本樂理、認識下鋼琴同琴鍵先,hea住佢,一來睇下佢係咪真係有興趣,二來再拖下時間等佢大D先比佢正式學

水晶宮

引用:四歲點解幼稚園課程不應要求寫字,最多都係

原帖由 方方媽媽 於 16-04-02 發表
四歲點解幼稚園課程不應要求寫字,最多都係寫下線條或好簡單的字,而且小朋友都寫得唔靚?就係因為手指仔未夠 ...
而家d細路學琴, 沒有最細, 只有更細!

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

回覆:請問四歲小朋友初學鋼琴用咩書

我女都有用樓上講個本書

不過係我細佬女友廿幾年前學個本

而家拎晒返黎準備遲d教我女

我女暫時都玩下do re me fa so

唔會再好似以前咁一坐埋去就嘈嘈閉亂彈一通

大宅

水晶宮

ka@bb 發表於 16-4-2 12:38
多謝你提點。其實係我仔三歲時自己話想學琴,成日講,成日追住我,我就話等你大D,四歲先,其實我仲未打算 ...

唔係操練,玩下就無所謂.
正式學琴,唔練就等同無學過一樣,所以才有影響.

子爵府

回覆:ka@bb 的帖子

我會報一兩堂話佢知上堂要坐定半個中,定咪繼續,吾得就大d

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

方方媽媽 發表於 16-4-2 12:07
題外話,樓主唔好介意.
朋友專業教教鋼琴,佢話如果小朋友太細,手指唔夠力,會彈傷手指架.佢建議最早都要有五 ...
好同意, 我讚成起碼六歲至開始學的

珍珠宮

4歲用輕鬆學鋼琴

珊瑚宮

火柴人,a dozen a day

公爵府

Bastein series are good to use

禁止訪問

禁止訪問

引用:題外話,樓主唔好介意.朋友專業教教鋼琴,佢

首頁

尾頁

跳至