自由講場

跳至

首頁
12345...17

尾頁

侯爵府

2018復活節勳章

我爸爸, 上年5月尾確診胃癌

到6月, 照Pet Scan, 証實有頸上有兩粒淋巴核都有癌細胞, 屬於淋巴轉移。

當時醫生話, 生命已經唔可以用年去計, 係用月計, 屬於3B期, 即第三晚期, 醫生話同未期無分別。

因為爸爸進食有困難, 我地決定做切2/3胃手術。之後爸爸食到嘢, 胃口仲好好。

我地有去威爾斯睇, 但第一次去, 一等係4小時, 去到見醫生, 個醫生竟然話, 你地可以上網查, 反正你地都識上網架喇, 問佢可唔可以食中藥, 佢話, 你鐘意食就食, 我唔會阻你, 整個見面過程10分鐘都冇, 我地真係對政府醫院死晒心。

之後我地去搵私家醫生, 醫生好好, 第一次見面有成個幾鐘, 解釋好詳細, 最後我爸爸, 係1月份時, 照pet scan係証實消除所有癌細胞, 一粒都冇剩, 為咗防止復發, 要食半年化療藥。 醫生話係好大機會醫好, 我當時真係喊咗出來。

治療期間, 唔算辛苦, 爸爸由體重不足50kg, 到以家62kg, 仲好好胃口, 有中氣, 不過就易攰, 同有時貧血。

但比去一年前, 精神係好咗好多。

好希望爸爸真係可以完全康復。

亦係呢度想同各位講, 未期, 唔代表無得救, 最重要係有堅強意志, 心境開朗, 屋企人支持, 飲食要有營養呀。

純分享。 希望可以有鼓勵作用

------------------------------------------------------------------------------------

(治療過程醫生姓名)

外科手術醫生 - 趙偉仁醫生

腫瘤科醫生 - 陳子棠醫生

中醫師 - 程劍華醫師 (完成半年化療後會轉浸大毛小玲醫師)

6月頭 - 仁安醫院做切2/3胃手術, 當時外科醫生已說明切除最大的腫瘤, 好似有成4CM左右, 只係幫助消化, 因為幽門塞住咗, 食物去唔到腸. 做完手術後, 爸爸終於可以食到野喇, 但流質多, 同少食多餐, 但佢已經好開心, 因為之前一食野已經係想嘔

到出院, 我即排期睇威爾斯, 一星期後已經可以睇, 但到當日, 我地9點去到, 等到1, 先有醫生睇, 但醫生好似好無耐性咁 (我明白政府醫院好多病人要處理, 但呢D係大病來, 應該係要比多少少耐性)

我地問醫生有咩治療, 醫生剩係比張A4 PRINT OUT我地, 叫我地返去睇, 我睇到係三星期打一次化療針, 好似係8針左右, 問佢有咩副作用, 佢就話人人都唔同, 問佢可唔可以食中藥同要唔要戒口, 佢就話你鐘意食就食喇, 我唔阻你, 態度係幾囂個隻

成個會面10分鐘都無, 我爸爸對呢個醫生係一D信心都冇, 當一個病人對醫生冇信心, 做咩治療, 我相信都係白廢

最後我地搵咗三個腫瘤科醫生, 令到我爸爸最有信心就係陳子棠醫生, 陳醫生係第一次見面, 已經同爸爸講趙教授手術個目的, 往後要點治療都解釋得好清楚, 有問必答, 我地應該係傾咗個幾鐘

7, 開始做化療 (做化驗証實用唔到標把藥), 一共十二針, 每兩星期一針, 休息一星期, 醫生話咁做可以令病人冇咁辛苦, 仲話唔會甩頭髮, 每次化療前一定要抽血, CA, 血球, 蛋白等. 化療期間一定要食多D, 要有足夠蛋白, 於是我地聽醫生講, 將肉打成肉醬, 可以吸收到更多

期間有食中藥, 但一定唔可以食抗癌中藥, 靈芝, 雲芝一律唔可以食, 會有影響

到第六針, 抽血顯示指數已經回復到正常人水平, 醫生改打8針化療, 但去到第6針時, 再照多次PET SCAN, 發現癌細胞已經清晒, 但係肺度就確診咗有肺動脈柱塞, 要即時住院, 打簿血針, 同埋食簿血藥, 所以要停用中藥。

打完8, 休息咗一個月, 開始做電療了, 胃電20, 頸上淋巴要電13, 一星期電5, 每兩星期抽血檢查, 係第十次要停一星期了, 因為血唔合格, 之後再電了

電完了, 休息咗有2個月, 因為期間有嚴重貧血, 要入院輪血, 試過有兩次, 休息過後要食半年化療藥, 預防癌症復發.

當完成所有治療後, 就會再開始食中藥, 今次會轉浸大嘅毛小玲醫師, 一來近D, 可以方便睇醫生.

JFL    發表於 16-6-4 23:33
chatterbox_mom    發表於 16-5-11 16:51
siu05    發表於 16-4-12 16:48
一朵雲    發表於 16-4-11 23:11
mmami    發表於 16-4-11 16:17
wcpcelia    發表於 16-4-11 16:03
babymama07    發表於 16-4-11 14:42
blackberry    發表於 16-4-11 14:40
edhepp    發表於 16-4-11 14:40
seaseafamily    發表於 16-4-11 14:09
lamdou    發表於 16-4-11 13:53
Mnbvcxdsa    發表於 16-4-11 00:36
pi0219    發表於 16-4-10 16:46

男爵府

回覆:散發正能量, 癌症未期唔代表一定無得醫

大宅

2018復活節勳章

祝樓主爸爸身體健康!

大宅

請問除咗做切2/3胃手術, 仲做過咩治療?

珍珠宮

祝福

大宅

好媽媽勳章

樓主,看到你這個post,我真的戥你和你爸爸高興,我衷心祝福世伯身體健康、生活愉快!

我亦可多謝樓主和大家分享這個post,看了之後好開心、好有正能量!有從回以前BK大家庭嘅温暖感覺!

edhepp    發表於 16-4-11 14:40

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆:淘寶 的帖子

有家人支持好緊要,祝你爸長命百歲

子爵府

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

祝福

象牙宮

2021可愛聖誕B勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 BK Milk勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

加油

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

祝願妳爸爸身體健康!

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

聽到呢d正能量真係好開心,祝你爸爸身體健康

大宅

伯爵府

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

放下自在

大宅

祝你爸爸身體健康!

大宅

男爵府

謝分享...祝世伯身體健康

子爵府

加油呀