跳至

首頁

尾頁

大宅

我下星期二一家三口去旅行,肥淇當然會去,我o地會入住新宿o既酒店,我想知道邊到有奶粉、尿片同babyfood買(即開即食o個D)我會帶定第一日o既食物,之後第二日食o個D就打算去到至買。

我都好期待今次旅行,自從有咗肥淇就無出過門啦,不過呢幾日就要做亞4湊住個女囉(一腳踢)。

大宅

辛苦d都值得, 玩得開心d

禁止訪問

大宅

Akachan係新宿有無呀,近住邊到呀,唔該話我知道,因為我之前都見過有其他媽媽講,仲有藥房有無奶粉同尿片買。

大宅

你睇下呢間OK唔OK呀!
搭JR錦糸町下車,行1分鐘 (記住睇地圖同定休日)
http://www.akachan.jp/CGI/store/address/address.cgi?shop_cd=059
哈哈~! 我要揍好呢隻妹~

別墅

I've been to 錦糸町 Akachan before . It's very big but seems it's not convenient of U to be there from Shinjuku as it need to take almost 1 hr here by JR. I think it's better of U to go to Toyrus in 池袋

大宅

肥淇媽,剛剛返工先可以上網咋,因屋企剛剛轉上網公司,未有得上網住,覆唔到你o添~

不過我剛剛去完北海道,唔係東京,所以幫唔到你,或者你問下小方媽,佢好熟東京,你不妨問下佢~

但以我剛剛去完旅行比少少意見你,babyfood飛機上係有派的如果肥淇當時唔食的話又可以留黎第日食~(我地派咗兩樽babyfood一樽果汁,可是無得再攞,因bb飛機係special request的,無預多的;但你都可以問下)另外,尿片方面,日本好多地方都有得賣,差不多每間商場有bb部的都有得賣,再唔係7仔之類的便利店都應該有~但可能唔係最平最抵,但緊急起上黎都叫做買到~(因我有一次去JR札幌Tower行街,唔記得帶片片去shopping,點知哲哲poo poo,我地都即刻喺嬰兒部買買咗一條片片&一包濕紙巾)至於奶粉,我個人認為預多少少比較好,因有時出外的事,好難講,有百貨公司有奶粉買唔代表肥淇食開的一定有貨,雖然一間無唔代表間間都無,但到時要搵又要趕住用就重麻煩~所以奶粉呢樣野可能要預多少少比較穩陣~

這只是我少少意見比你考慮的,希望你地玩得開心d~

[ 本文章最後由 ling_piglet 於 08-10-8 12:10 編輯 ]
[link=http://www.TickerFactory.com/][image noborder]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10051;29/st/20101228/dt/14/k/e4b9/preg.png[/image]
[/link]

大宅

第一日落機去錦糸町Akachan實在超辛苦,五反田可能好d,不過都會好趕。
池袋Toysrus都有好多bb用品同食品,四月底去,佢無晒Kweipe樽裝baby food,只有袋裝同盒裝,呢兩隻多汁少料。後來係Jusco搵到Kweipe樽裝,只得三、四款。唔知佢有無入返貨。
我只去五日,買單罐細奶粉在日元高企下,唔算平,所以帶晒咁多日用量,我係Re-on買奶粉袋,叫工人量好一餐一袋,好方便。
大多數藥房都無有無奶粉同尿片。

[ 本文章最後由 strayteddy 於 08-10-8 12:22 編輯 ]

大宅

let me call you later tonight.
原文章由 Smallpigbb 於 2008/10/8 10:13 發表
Akachan係新宿有無呀,近住邊到呀,唔該話我知道,因為我之前都見過有其他媽媽講,仲有藥房有無奶粉同尿片買。

大宅

唔該各位媽媽,特別係小方媽仲即刻打電話俾我o添

strayteddy

我都已經買定奶粉袋啦,一包一份o個D,其實我已經想好帶1日半o既babyfood同奶俾肥淇,之後就去Lawson或24時間便利店揾。

Ling,

多謝分亨,我o個間酒店都好近大百貨公司,所以都應該無問題,不過我個c6好擔心肥淇無o野食o甘我咪上嚟問o下大家囉,哲哲玩得開唔開心呀。

別墅

原文章由 yuenru 於 08-10-8 12:59 發表
let me call you later tonight.

小方媽...我十一月都會去日本, 我都想知....
我已pm 我電話比你啦~
桐桐媽媽
http://hk.myblog.yahoo.com/karenlaw0110

男爵府

BK猜猜猜慶中秋

巧羨慕

原文章由 Smallpigbb 於 08-10-8 07:55 發表
我下星期二一家三口去旅行,肥淇當然會去,我o地會入住新宿o既酒店,我想知道邊到有奶粉、尿片同babyfood買(即開即食o個D)我會帶定第一日o既食物,之後第二日食o個D就打算去到至買。

我都好期待今次旅行,自從有咗肥淇就無出過 ...

大宅

bb已參不多15個月,就算買唔到baby food,都可以食飯和bread。去旅行,就算你計劃得好好,bb係當圩都可能胃口唔好,瞓唔好,瘦左返來,之後先催谷返啦。我兩個bb上次去東京,簡直絕食,連奶都只飲一半,氣c。

[ 本文章最後由 strayteddy 於 08-10-9 17:27 編輯 ]

大宅

你講得好啱,哲哲去日本都有絕食,只肯飲奶同食麵包之類,飯麵都唔食~

Smallpigbb,呢個係akachan的網頁,你可以參考下~
http://www.akachan.jp/CGI/store/top/shop.cgi?shop_cd=056
不過見到好似sale果度寫住大仔奶粉1480yen一罐,但每人(1家族)限買兩罐 ,不過都係我估下,希望係我估錯啦~
原文章由 strayteddy 於 08-10-9 17:25 發表
bb已參不多15個月,就算買唔到baby food,都可以食飯和bread。去旅行,就算你計劃得好好,bb係當圩都可能胃口唔好,瞓唔好,瘦左返來,之後先催谷返啦。我兩個bb上次去東京,簡直絕食,連奶都只飲一半,氣c。 ...
[link=http://www.TickerFactory.com/][image noborder]http://tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;10051;29/st/20101228/dt/14/k/e4b9/preg.png[/image]
[/link]

別墅

你可以帶夠一日食既飯仔上機﹐起碼如果班機有咩delay你都唔使擔心個小朋友冇野食。同埋飛機既kids meal唔多適合歲幾BB食﹐baby meal又只係一瓶瓶既baby food﹐所以我上次都係自己帶飯仔上機。
我個仔去到日本又好肯食野﹐比乜食乜﹐最愛係漢堡扒同雪糕﹐哈哈。

大宅

Ling,

我都會帶肥淇去呢間shop,我個c6已經問咗個日本同事點去同點搭JR最快到達,所以我就上嚟問o下人做research,c6就負責睇點去。

[ 本文章最後由 Smallpigbb 於 08-10-10 16:26 編輯 ]

大宅

如媽,

你快D同如樂爸傾o下咪又有得去囉。

[ 本文章最後由 Smallpigbb 於 08-10-10 16:30 編輯 ]

複式洋房

Hi, I come back fm Tokyo on 9/30, if any question, pls PM tel number to me. Maybe i can help you somethink.

複式洋房

Akachan一定要去, 你可以响嗰度買埋洗奶樽液, 濕紙巾...... 同埋上佢個網可以知道有mud嘢做緊discount, 一定要頭嗰1,2日去, 因為如果真係買咗好多嘢, 可以比 (好似500Yen)送去hotel呀!你去到一定

大宅

原文章由 Cherry0511 於 08-10-10 23:32 發表
Hi, I come back fm Tokyo on 9/30, if any question, pls PM tel number to me. Maybe i can help you somethink.

其實主要想知道o個邊話15-20度會唔會好凍

首頁

尾頁

跳至