在職全職

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我係呢間公司做左13年,之前既12年我做得好開心,得到滿足感,所有老細既要求我都能達到,雖未話100%達錶,但最起碼都9成半以上,所以從來覺得返工係一件樂事,所以之前諗住係到做到退休…如果佢唔炒我既話。
但好景不常,近呢一年老細要我管埋SALES既野,就開始讓我感到沮喪,因為我係過去嗰12年都唔係做或管呢個範疇,所以呢一年實在吃力不討好。
經過呢一年,我得到個人工作能力結論,我既長處係解決問題,所以做ADMIN 我能得到滿足感。但做SALES要有計劃,我就真係摸不著頭腦,所以我感到十分吃力同知道自己不能勝任。
所以,我正在考慮好唔好同我老細坦白… 其實以佢既才智,佢應該己經知道我唔能夠勝任新工作,只係… 我奇怪點解佢好似無PLAN B咁,仍然要我頂硬上? 大家JM你地又點睇呢?

王國會長

虎到金來勳章 牛年勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 王國會長 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋

其實會唔會係佢無一個可以信任嘅人係身邊, 所以搵你頂上?
每日望住佢哋就充滿力量啦!

男爵府

畀面勳章

是否因可一份人工做兩個人嘅野,或老闆因見到你潛能,所以想訓練你多個範疇﹗

男爵府

vickymok717 發表於 16-4-14 11:43
其實會唔會係佢無一個可以信任嘅人係身邊, 所以搵你頂上?
呢個都係事實,而家幾個SALES仍未成氣候... 而因為我做得最耐,所以表面睇只有我可以,但...我實在能力不及。可能因為呢幾年做左媽媽,無哂鬥心同大志,而家只係想準時收工返屋企。所以我都明佢點解咁勞氣對住我地。

男爵府

回覆 aptcan 的帖子

其實加左工作都係無加人工架,舊年我係凍薪架.... 其實就算佢舊年有加我人工我都係做唔黎,因為係我能力不及,我唔鍾意做計劃書,我唔識做計劃書..... 正如我提及,我鐘意解決問題,但就做事無計劃。唉....

男爵府

引用:我係呢間公司做左13年,之前既12年我做得好

原帖由 queeniesuen 於 16-04-14 發表
我係呢間公司做左13年,之前既12年我做得好開心,得到滿足感,所有老細既要求我都能達到,雖未話100%達錶, ...
類似處景。 本來一切好地地, 但老世要我額外做埋d唔善長嘅位, 仲要拍個變態老頂。 日日俾人鬧, 做到無哂信心, 自我形象下滑。 係班細嘅面前簡直抬唔起頭。今年份apprasial 真係凍過水。

洋房

我都類似處境,突然多左野做但又唔加人工。
本身人工又唔係高,我鐘意佢準時收工,如果加左咁多野做實要OT,OT就接唔到仔放學.......

大宅

回覆:queeniesuen 的帖子

咁係你老闆縮骨啫,佢唔肯花錢請個叻嘅Sales Manager返來,又唔加你人工,但又要你一身兼兩職,佢自己又唔做計劃書,你點解要攬上身呢?根本都唔係你嘅問題,你不如向你老闆提議請嗰個Sales專才返來啦,過去一年你已經幫佢頂咗好多㗎啦。

首頁

尾頁

跳至