時政擂台

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

【on.cc東網專訊】 由前學民思潮成員黃之鋒、黎汶洛和前學聯秘書長羅冠聰等人成立的「香港眾志」周日(9日)舉行成立典禮,同時宣布黎汶洛和羅冠聰會考慮出選9月立法會選舉。要選舉就要經費,所以香港眾志成立之後第一時間就進行網上眾籌,不過就被網民質疑「食水深」,黃之鋒留言隨即暗寸本民前和青年新政私下有金主,估唔到未報名參選就已經開始打網上輿論戰。

黃之鋒今日在網上解釋要在短時間內籌募200萬港元的原因,指創黨一筆過開支達13萬港元,而每月的恒常開支達17萬港元,至9月參選前要預備6個月的恒常開支,另外需要85萬港元的選舉開支,故一開始就要以眾籌解決燃眉之急。他指,以前在學民思潮時經常「拍膊頭」要求朋友以友情價設計文宣,但現為政黨唔可以同以前咁,同時有人辭工協助組黨,都要給予應有薪金。

不過,黃之鋒的解釋似乎未能為網民釋除疑慮,有網民將香港眾志與早前參與新東補選的本民前梁天琦和參選區議會的青年新政比較,指其他組織都沒有眾籌,叫黃之鋒「問下(吓)人地(哋)點做到啦」。黃之鋒隨即留言回應,「我地(哋)唔想私下搵金主」,言下之意,唔通黃之鋒知道本民前和青年新政私下有金主?

另外,黃之鋒疑在社交網站被整蠱,有人在ou secret中留言自稱黃之鋒,要求搵同學一齊做功課,有留言稱功課在今日下午6時前截止遞交,黃之鋒至今未有回應。

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20160414/bkn-20160414170936918-0414_00822_001.html
一個正常人係唔會同一個傻人糾纏

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

金主? 仲有無多D野爆

瑪瑙宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

引用:金主

原帖由 MsBusy 於 16-04-14 發表
金主? 仲有無多D野爆
鬼拍後尾枕

別墅

回覆:黃之鋒上網籌旗被插食水深

花生又賣貴左啦

子爵府

願者上釣

珍珠宮

hashtag影視迷勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

每月恆常開支17萬,創個黨呢出糧…幾識諗呀,又唔使做,出呢示下威就有糧出…

翡翠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 畀面勳章

玩政治唔為錢唔通真係為公義咩,有咩好驚訝

男爵府

又認左衰仔,話失言。笑死

水晶宮

mrstangdorothy 發表於 16-4-15 08:13
又認左衰仔,話失言。笑死
OMG, 一定被689打鴨

黃之鋒 Joshua
8小時 ·
我謹在此為自己失言,向受冒犯人士致歉。留言無意冒犯任何人,未來必會謹慎行事,還望各位加以鞭策。
有關公開籌款,無論任何政團皆有其營運之道。路線或有不同,但望各非建制光譜求同存異。香港眾志誠摯信守初衷,為香港二次前途問題,繼續努力。

子爵府

想知痴瘋每個月袋幾多人工?

伯爵府

2019新春慶豚圓 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 大廚勳章

以為認衰就可以補飛?! 咪白痴啦

水晶宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

早講咗班友根本未夠班玩政治

香港撒瑪利亞防止自殺會熱線:23892222
撒瑪利亞會熱線(多種語言)︰28960000
生命熱線︰23820000
東華三院芷若園熱線︰18281
社會福利署熱線︰23432255
醫院管理局精神健康專線(24小時精神健康熱線諮詢服務):24667350
明愛向晴熱線:18288

伯爵府

2019新春慶豚圓 畀面勳章

引用:Quote:mrstangdorothy+發表於+16-4-15+08:1

原帖由 MsBusy 於 16-04-15 發表
OMG, 一定被689打鴨
任何政團皆有其營運之道!

仲咁講!擺明今次認衰係因為自己出面講蠢左, 下次要醒少少啦!

大宅

丐幫都要與時俱進,家陣組黨來乞食,問你服未?弦外之音---其它果D狗都喺有主人,食狗糧的,而佢地喺孤魂野狗,喪家之犬。

珍珠宮

引用:想知痴瘋每個月袋幾多人工

原帖由 grancyliang2007 於 16-04-15 發表
X2

珍珠宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 好媽媽勳章

引用:Quote:原帖由 grancyliang2007 於 16-04-15

原帖由 SS0303 於 16-04-18 發表
X2
X3

自由.自由,多少罪惡假汝之名以行

伯爵府

grancyliang2007 發表於 16-4-15 08:47
X 4

水晶宮

引用:Quote:grancyliang2007 發表於 16-4-15 08:

原帖由 SillyU 於 16-04-18 發表
X 4
X5

伯爵府

MsBusy 發表於 16-4-18 20:12
X5
市民知情權

水晶宮

引用:Quote:MsBusy 發表於 16-4-18 20:12 X5市民

原帖由 SillyU 於 16-04-18 發表
市民知情權
唔想你知就唔會有知情權呢樣嘢

首頁

尾頁

跳至