自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

如題,
我有朋友今40出頭, 男性, 做廠的部門掃把仔+老細助手, 但因為公司生意不好, 結業裁員, 而且香港製造業息微, 佢果行在香港近乎無工可選, 如果要轉行, 能否搵返D mgr/supervisor role, 定係轉行只能夠做藍領工, 白領工有無機會請(如personal assistant to director/department head 等)

佢不想做藍領工, 因為覺得屈就, 定係只能夠轉型做SALES., 公司會不會嫌佢老?
(佢性格比較內向, 不適合做SALES).

呢度好多JM 話中年好難搵工(高學歷非主管位), 其實現實係咪咁?定係中年失業只能夠做體力勞動的工作才有出路?THZ.

禁止訪問

男爵府

2019新春慶豚圓 2019勳章

做開幾錢人工 我公司請pa

寶石宮

2019新春慶豚圓 2019勳章 開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

HL7646 發表於 16-4-14 23:30
如題,
我有朋友今40出頭, 男性, 做廠的部門掃把仔+老細助手, 但因為公司生意不好, 結業裁員, 而且香港製造 ...

掃把仔?

咁佢有乜野專長?

*唔好響POST叫我PM你, 問嘢請直接留言或主動PM,唔好做伸手黨,Google係你的好朋友

子爵府

2019新春慶豚圓

回覆:中年失業, 男性, 大學學歷, 容易搵工嗎?

我覺得搵長註內地,負責廠嘅可能仲有機會升職

wcpcelia    發表於 16-4-15 09:41

複式洋房

我公司都請營業代表bor~~係灣仔區,有冇興趣試試?
歡迎pm我丫~

子爵府

睛靈勳章

回覆:HL7646 的帖子

u grad 點洗做藍领?!

男爵府

努力,其實40歳仲好後生!
大把機會!
你睇真d job ad, 要7至8年manager experience.有無可能冇三十中 至四十頭先?
見多d工 先

子爵府

回覆:中年失業, 男性, 大學學歷, 容易搵工嗎?

請問掃把仔點解?

男爵府

2019勳章

MMQ 發表於 16-5-28 11:34
請問掃把仔點解?

同問

男爵府

甘道夫 發表於 16-5-28 11:35
同問

應該指 supervisor

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

甘道夫 發表於 16-5-28 11:35
同問

Supervisor, 掃把

琥珀宮

引用:如題, 我有朋友今40出頭, 男性, 做廠的部門

原帖由 HL7646 於 16-04-14 發表
如題,
我有朋友今40出頭, 男性, 做廠的部門掃把仔+老細助手, 但因為公司生意不好, 結業裁員, 而且香港製造 ...
有冇考慮駐大陸嘅工作?

版主

2019新春慶豚圓 2019勳章 夏天玩到顛 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

其實都要depend on好多野:
佢做開行業經驗能否幫助佢搵新工。如果佢專長係電子,咁搵返電子行業或有關行業,勝算一定大過旅遊零售。
佢公司大唔大,咩背景。樹大好遮陰係真嘅。大公司出黎人地都會覺得train過見過大場面。
我認知pa多數係秘書類,加較多私人事務。depend on以往工作內容,你可以同agent傾下可行性。事主做開老闆pa,咩老闆先?上市主席pa同經理pa已經係兩回事。
得罪講句,如果大學畢業+做左咁多年都係掃把仔grade,今日咁環境想轉manager。難度分都幾高。

男爵府

如果轉行,好難搵返dept head/manager。
因為做得manager,通常要求有相關行業經驗。唔通請個manager返嚟,仲要由零教起?

一係搵返相關行業,一係其他行業由低做起。

除非佢本身好有network,或者係好smart/好有腦,咁咩行業都會争住請。

男爵府

Charlotte_mom 發表於 16-5-28 11:51
其實都要depend on好多野:
佢做開行業經驗能否幫助佢搵新工。如果佢專長係電子,咁搵返電子行業或有關行業 ...

係,其實大學畢業10年,正常應該會升到assisting manager或manager grade。

同埋咁多年嚟,佢有無留意下job market? 千祈唔好同市場脫軌。

洋房

睇運
見番同類工種資格應該都夠

複式洋房

2019勳章

missyounglau 發表於 16-5-28 11:57
睇運
見番同類工種資格應該都夠

夠資格是不夠的。要有demand,chance。Chance一定有不過唔知幾時遇到,可能一個月、半年、一年。樓主有沒有時間等?見到不少等幾年最後都要轉行

男爵府

個人認為pa以女性較多

洋房

回覆 xyvision 的帖子

所以我話睇運, 搵唔到岩既咪騎驢搵馬

首頁

尾頁

跳至