家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

結婚時,覺得一齊住無所謂... 我一路都由得佢,佢鍾意點講或點做就由得佢, 因為我覺得呢D係佢既事.

但佢成日都覺得自己係99, 咩都要聽佢講, 由其係D小朋友問題.

第1件事
佢由D小朋友細細個就開始餵佢地食飯, 餵到而家1個9歲, 1個7歲都仍然係咁, 成日要監住佢地一定要食咁多野, 食少d都唔得, 我同我老公都出過聲,但俾佢鬧返轉頭, 仲話我唔負責任, 搞到而家唔鍾意食野同成日都含住飯唔肯吞...

第2件事
成日話我唔做家務, 我係個在職媽媽, 仲做Garment既mechandiser, 所以有時都要OT.
最早返到屋企都7,8點喇... 我而家可以係屋企既時候盡量有咩做咩, 我99要人依佢方法做,例如洗衫要用手洗,唔可用洗衣機洗, 我唔會陪佢咁做囉...
煮飯一定要煮佢買個D野, 如果唔係就話你D野咁難食,小朋友唔食...
以上是其中兩個例子,還有很多... 總之人地做既野都唔好, 佢自己做既就咩都好.

唔聽佢講, 就係度鬧你無家教, 成日覺得幫你湊小朋友就大曬,我都想自己湊...
我真係好想搬出去, 但我老公成日都話租樓唔租,要買樓先好, 但又點儲筆首期, 個個月要俾家用99同俾兩個小朋友既雜費...

哎...
Katie@Kit

大宅

我同你經歷差不多,但你都好,有個老公系身邊支持下,我就慘,一個人帶住兩個小朋友同巨住,無計,自己無本事租屋,又要依賴巨幫自己湊小朋友,都要死忍難忍。哎

複式洋房

引用:我同你經歷差不多,但你都好,有個老公系身

原帖由 53996277 於 16-04-18 發表
我同你經歷差不多,但你都好,有個老公系身邊支持下,我就慘,一個人帶住兩個小朋友同巨住,無計,自己無本 ...
可唔可搬返自己屋企呀?自己阿媽點都好過99...

Katie@Kit

子爵府

2024年龍年勳章 秋日勳章 炎夏勳章 春季勳章 冬日勳章 畀面勳章

回覆:katiekit84 的帖子

同住得10年都唔搬而忍受,為乜?你有你原因,無論點不滿,唯有繼續接受吧

大宅

其實佢D嘢你都忍受咗十年……但你又要靠佢湊小朋友,搬又話開支大,都係要繼續忍㗎喎!

複式洋房

引用:同住得10年都唔搬而忍受,為乜?你有你原因

原帖由 5R2H 於 16-04-18 發表
同住得10年都唔搬而忍受,為乜?你有你原因,無論點不滿,唯有繼續接受吧

...
係哦…我都唔想嫁...
曾經係第2個出世前都諗住搵樓搬,但我老公係獨仔,又過慣d人地個仔既生活,有人服待慣,佢點會搬出黎,就成日話要買樓,儲到首期先搬,話唔會租樓住...我都唔知仲可以講咩…

上個月同我99吵完一獲大,佢不斷將我講既說話扭曲,仲要打俾我媽,話我媽唔識教女...呢刻我真係覺得好對唔住阿媽,覺得點嫁左去1個咁既屋企,好好地一個人,嫁俾我老公時,咩都唔識,無要求佢咩野...只係唔聽我99講既做法,就要俾佢鬧係雞呀...無家教...成日都話要趕我出門口...都唔知自己做錯咩...
我真係好想算喇...想離婚...但諗起兩個小朋友...又...

Katie@Kit

複式洋房

加油呀!你既仔女大個會知道媽咪為左佢地咁辛苦架...

Katie@Kit

大宅

我都想返外家那裏住,但我是大陸嫁這邊,我在香港沒親戚,我奶奶就系依住這個,才對我這樣,如果我外家在這邊,我都不會受巨甘的氣啦,算啦,唔忍都忍甘多年了,都唔差個幾年,把口生巨身上,就當巨唱歌,甘樣就會忍過去了

子爵府

咁難忍都忍到10年
仲未儲到首期?每個月收入幾多?俾99幾多?
我住左2年就搬左,情願儲少都唔想日日對住
搬開左咩都係自己話事
2公婆關係仲好左

伯爵府

引用:Quote:原帖由 5R2H 於 16-04-18 發表同住得

原帖由 katiekit84 於 16-04-18 發表
係哦…我都唔想嫁...
曾經係第2個出世前都諗住搵樓搬,但我老公係獨仔,又過慣d人地個仔既生活,有人服待慣 ...
哇好恶頂……

複式洋房

引用:咁難忍都忍到10年仲未儲到首期?每個月收入

原帖由 日日媽媽 於 16-04-19 發表
咁難忍都忍到10年
仲未儲到首期?每個月收入幾多?俾99幾多?
我住左2年就搬左,情願儲少都唔 ...
都係merchant既咁上下,俾1半99做家用...
兩個仔女學下野又用左1半,靜返星期六日唔想係屋企,去下街都無咩...
平日巳經帶飯...好難儲到首期

Katie@Kit

子爵府

咁係奶奶度都儲唔到錢
不如自己搬開住
之後咪每個月俾錢佢飲茶囉
如果一齊住真係要跟99果一套㗎間屋係佢
除非所有開支都係你2夫妻出。。我諗又應該唔係

複式洋房

引用:咁係奶奶度都儲唔到錢不如自己搬開住之後咪

原帖由 日日媽媽 於 16-04-19 發表
咁係奶奶度都儲唔到錢
不如自己搬開住
之後咪每個月俾錢佢飲茶囉
我同我老公都有俾家用,佢1個月都有萬幾蚊家用,我都想話俾少d佢,但佢之前巳經嘈過要加家用...哎...好似欠左佢咁...

Katie@Kit

子爵府

katiekit84 發表於 16-4-20 07:56
我同我老公都有俾家用,佢1個月都有萬幾蚊家用,我都想話俾少d佢,但佢之前巳經嘈過要加家用...哎...好似欠 ...

萬幾蚊係家用、煮飯買餸、湊2個其實唔多
如果係咁不如分開住
點解你地唔自己申請公屋
你地應該合資格

複式洋房

引用:Quote:katiekit84 發表於 16-4-20 07:56 我

原帖由 日日媽媽 於 16-04-20 發表
萬幾蚊係家用、煮飯買餸、湊2個其實唔多
如果係咁不如分開住
點解你地唔自己申請公屋
因為而家層樓我老公有半個名,唔合資格...居屋都抽唔到...哎…
我99萬幾蚊家用包電費/水費/煤氣費同煮飯,唔洗交租或共樓,管理費亦都係我同我老公交...

Katie@Kit

大宅

請問係福建奶奶?我都試過~但我企硬同老公搬佐出去!

複式洋房

引用:請問係福建奶奶?我都試過~但我企硬同老公

原帖由 vivi0525 於 16-04-20 發表
請問係福建奶奶?我都試過~但我企硬同老公搬佐出去!
上海既99

佢仲要成日開口埋口都上海咩野好咩野好,香港有咩好...
好似睇人唔起咁...

Katie@Kit

大宅

katiekit84 發表於 16-4-20 20:59
上海既99

佢仲要成日開口埋口都上海咩野好咩野好,香港有咩好...
99典型自我感覺良好~其實要對老公洗腦,以自己小家庭為重。話晒小朋友都大啦,大人係屋企吵對小朋友都唔好!你真係好忍得!好佩服你~

複式洋房

引用:Quote:katiekit84 發表於 16-4-20 20:59 上

原帖由 vivi0525 於 16-04-20 發表
99典型自我感覺良好~其實要對老公洗腦,以自己小家庭為重。話晒小朋友都大啦,大人係屋企吵對小朋友都唔好 ...
所以真係好想快d可以搬出去,而家唯有等樓價跌先有機會搬出去

好煩...朝朝早小朋友食早餐,妹妹成日起身都唔想食野,所以食得少,但我99覺得一定要食幾多野就一定要佢地食幾多,一定要迫佢地食,監住佢地餵佢地都要佢地食曬,佢地都巳經1個9歲1個7歲,我覺得唔洗咁,佢地就因為由細到大都咁,所以都食野食得好慢,我通常一見佢行開,我就會同我d仔女講食好就出門口,我99就會係度閙我唔負責任,仲發脾氣係度大力閘門...哎...

等我係度呻下,個心舒服d...

Katie@Kit

伯爵府

引用:Quote:原帖由 日日媽媽 於 16-04-20 發表萬

原帖由 katiekit84 於 16-04-20 發表
因為而家層樓我老公有半個名,唔合資格...居屋都抽唔到...哎…
我99萬幾蚊家用包電費/水費/煤氣費同煮飯, ...
搬出去貴只係藉口姐 , 佢離唔開比阿媽照顧, 我令願唔食飯都唔想日日睇人面色 , 寄人離下, 我真係唔明 , 奶奶同工人一樣, 無聽過有人話有好的!

首頁

尾頁

跳至