在職全職

跳至

首頁

尾頁

官方特派專員

hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

在職媽辛酸史:渴望湊B假期
作者:Momo@BK Milk

未當媽媽前,我的心態跟一般的上班族一樣,非常渴望星期六、日及公眾假期。成為媽媽後,我比從前更渴望假期的來臨,更討厭假期的消逝,您同意嗎?

雖然說當媽媽後,已經沒有私人空間及時間,就連休息的時間都沒有,放假=媽媽工作。但是,我仍然非常非常的渴望星期六、日及假期的來臨。因為,每到假期正正就是我可以獨霸寶寶,與寶寶相處的大好時機。

平日上班,已經錯過了很多與寶寶相處、寶寶成長的時候。所以,我真的不想再錯過更多。而且,我一直都好害怕,寶寶不黏我,覺得爸爸媽媽不愛她。

所以,我每一天都渴望準時下班,飛奔到娘家去看看寶寶。其實,也很感謝公司及同事的體諒。

至於,每一個假期的來臨,預早一天我也會作好準備。由於,寶寶平日在婆婆家居住。所以,我這邊是需要預備好乾淨的床單、被單。抹屁屁的清潔棉或是準備好換片片的位置。另外,寶寶已經需要進食固體食物,所以亦要預備寶寶的食材。

放假時,總想與寶寶待在家裡玩玩具,從玩樂中學習及成長。但,總是安排了一連串的寶寶聚會的或是外出看世界。放假,比上班更充實更疲倦。

所以,作為在職媽媽的我,其實更享受當全職媽媽的幾天假期。而我,亦很羨慕全職媽媽!

全文:http://www.bkmilk.com.hk/?p=143595
轉載自BK Milk

BK Milk ● 親子語,是《親子王國》提供的營養品,我們搜羅了香港、台灣、中國內地、外國的育兒、教育、健康資訊,最Fresh最鮮最有益實用。每天來看,你會發現很多新鮮事、有趣話題、健康貼士、著數情報、親子活動與好去處。

伯爵府

畀面勳章

很有共鳴, 以前的我便是這樣, 而且平時返工星期一至四見不到更有時偷偷落淚, 為左生活...........回想起現在也覺心酸!

翡翠宮

其實全職媽咪都有佢嘅辛酸,大家都要加油

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

回覆樓主:

Agree.自從做了媽媽後,真係超愛假期。尤其公司間中有些連假,如5.1假期,我今日就可以放閒日,可以享受做一天ftm, 優悠咁湊仔返學,唔洗好似平日咁,趕返工,晨早就要仔仔返學,可以舒舒服服同佢去club hse嘆個早餐再返學,跟住做下家務,又可湊佢放學…可惜,快樂的日子過得飛快,明日又要繼續趕返工趕返學…又要佢晨早起床(學校開門是8點,為趕返工,每天都要準時在8點入學校,但實情最遲可返9點的。)有時都覺得內疚,佢要每朝咁早起身,只因我要趕返工…

Childhood is journey, not a race.

子爵府

引用:在職媽辛酸史:渴望湊B假期作者:Momo@BK+M

原帖由 BK_Milk 於 16-04-29 發表
在職媽辛酸史:渴望湊B假期
作者:Momo@BK Milk
我有點共鳴,不過最羨慕並不是FTM, 而是有份彈性上班時間的半職工,可以兼顧家庭而不至於完全離開職場

Sweetheartb

大宅

其實全職媽媽同雙職媽媽都有自己嘅辛酸, 但只要我地見到小朋友健康成長, 就覺得咩都值得~

我都係一放工就飛返屋企陪小朋友, 有時都覺得攰, 所以間中都俾自己"放下假", 同C6拍下拖或者去做GYM~

"休息是為走更遠的路" - 無論大家照顧家庭同幾忙都好, 記得俾自己放下假

子爵府

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

而家細佬兩歲, 每朝我出門口時佢就會話:媽媽唔好返工, 雖然有時好唔捨得, 但又慶幸佢痴我多過痴姐姐, 我會在放工後/假期儘量花多些時間陪兩個仔, 所以佢地都知道我好錫佢地。

別墅

是是但但 發表於 16-5-3 19:46
Agree.自從做了媽媽後,真係超愛假期。尤其公司間中有些連假,如5.1假期,我今日就可以放閒日,可以享受做 ...

所以如果老公有錢, 女人唔駛做, 就好得多啦。。。

伯爵府

回覆樓主:

我都好唔開心

計劃緊唔做
可能等呀b上小學5 ,6年級我就出番黎番工

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

我覺得放假嘅時光消逝得好快...."咋"一聲就放完假....

珍珠宮

回覆樓主:

唉。。。。。。

珍珠宮

是是但但 發表於 16-5-3 19:46
Agree.自從做了媽媽後,真係超愛假期。尤其公司間中有些連假,如5.1假期,我今日就可以放閒日,可以享受做 ...

你都好可以湊到返學,我遲d 湊唔到返學

首頁

尾頁

跳至