論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

姐姐已做了一年多, 經常冇記性, 常黑面, 表現很一般 (清潔求其/經常話太多housework做唔切), 不過見佢同兩個仔, 仲有我6299(不定時上來)相處ok, 打算忍到完約! 而到職前已講明工作時間唔可以玩電話, 上網, FB等, 佢亦實牙實齒答應, 而我們的確冇見過佢玩電話。

事緣近日無意見到佢FB account (個名同証件唔同), 原本一直經常update status 同upload相, 有在我屋企/屋苑附近自拍, 平日的早午晚(工作時間)都有。此外, 每日會share一間疑似傳銷既post, 有skin care, 糖尿藥等(已cap定圖及時間)。

我明白呢d唔係咩重要過失, 不過感覺被騙, 而且覺得自己一直懞炳, 後知後覺, 死蠢!

同唔同佢講好? 如果講, 應該鬧佢心散加大話, 定勸佢唔好工作時間玩同小心傳銷騙局? 希望大家指教下!
Praise the Lord!  

子爵府

我個都日日玩FB..又自拍又 SHARE 野咁.
佢地個個都一樣.機不離手.
你點話佢? 唔通同佢講你系FB 見到怇?

公爵府

mydearson 發表於 16-4-29 17:24
姐姐已做了一年多, 經常冇記性, 常黑面, 表現很一般 (清潔求其/經常話太多housework做唔切), 不過見佢同兩 ...

工人唔可以做外快
比我會friendly reminder 同佢講個嚴重性
犯法可即抄唔賠
睇佢會唔會收斂下

伯爵府

引用:我個都日日玩FB..又自拍又+SHARE+野咁.佢地

原帖由 mw7183 於 16-04-29 發表
我個都日日玩FB..又自拍又 SHARE 野咁.
佢地個個都一樣.機不離手.
你點話佢? 唔通同佢講你系FB 見到怇?
我奌知唔係重點,要對質時我已有圖為實啦!

子爵府

引用:Quote:原帖由+mw7183+於+16-04-29+發表我個

原帖由 mydearson 於 16-04-29 發表
我奌知唔係重點,要對質時我已有圖為實啦!
有圖抄佢都系要賠一個月

伯爵府

引用:Quote:原帖由+mydearson+於+16-04-29+發表

原帖由 mw7183 於 16-04-29 發表
有圖抄佢都系要賠一個月
多謝你提示,其實冇打算因此而炒佢,只希望佢改善,起碼唔好成日話唔夠時間做家務

子爵府

引用:Quote:原帖由+mw7183+於+16-04-29+發表有圖

原帖由 mydearson 於 16-04-29 發表
多謝你提示,其實冇打算因此而炒佢,只希望佢改善,起碼唔好成日話唔夠時間做家務

...
佢最多只會小心啲玩
可能再SetUp Fb唔比人睇到佢既野
玩手機已經系通病

公爵府

mw7183 發表於 16-4-29 18:36
佢最多只會小心啲玩
可能再SetUp Fb唔比人睇到佢既野
玩手機已經系通病

有病唔代表唔去醫
有錯就要更正
唔係當睇唔到就算

公爵府

mydearson 發表於 16-4-29 18:31

...

其實如果佢講極唔聽
而玩電話搞到做唔到野
不妨出warning
出多幾次都唔改
或者可以唔比一個月代通知金即炒

子爵府

引用:Quote:mw7183+發表於+16-4-29+18:36+佢最多

原帖由 Ol0314 於 16-04-29 發表
有病唔代表唔去醫
有錯就要更正
唔係當睇唔到就算
話佢又會黑臉
抄佢又無人睇仔
我地系苦主

公爵府

my one same always FB and whatsapp, but it's ok, I think all helper near same

子爵府

Ol0314 發表於 16-4-29 17:49
工人唔可以做外快
比我會friendly reminder 同佢講個嚴重性
犯法可即抄唔賠
之前有位自稱好熟法律炒工人唔使賠專家教僱主只要懷疑工人兼職就可以即炒唔使賠喎,乜唔係架?要真係兼職先可以即炒唔使賠架,咁有僱主信這位專家炒咗個懷疑兼職姐姐無賠一個月如果被勞工署告,呢位所謂專家唔知會唔會賠返比人呢?

子爵府

根據專家講原來僱主覺得工人表現好每月比多過底薪工人,比比下姐姐表現變差每月比返底薪姐姐原來係犯法架,佢話僱主無權咁做喎,唔知真定假呢?不過專家講嘢一時一樣,今天的我又可能打倒昨天的我,唉!

子爵府

全港三十萬外傭僱主要聽專家講話,原來外傭合約無講姐姐休息日是有薪或無薪就不能保障僱主,僱主要自行另外同姐姐簽定協議才能保障僱主,想問無同姐姐簽定協議休息日有薪或無薪的僱主(我諗有三十萬減一左右,不能確定),唔知你地有無簽呢,係咪一定要簽架,我好驚呀!

子爵府

不過無論如何感謝專家教導(懷疑就是事實)的道理,我會銘記在心啦!

子爵府

講開又講入境署好唔應該在制定有關外傭合約無保障僱主有關休息日係有薪或無薪的條文,入境署應先咨詢我們這裡的法律專家意見才制定有關外傭合約,全港外傭代理又無盡本份提醒僱主同外傭要另行簽協議講休息日有薪或無薪,建議我們這裡的專家提供專業協議給全港agent備用,同時促請入境署修改外傭合約中有關休息日有薪或無薪不清晰的地方,提供選擇給僱主休息日可以無薪,可能這做法等同設個局比姐姐踩,但專家讚同設個局比姐姐踩咁我都同意啦,等佢一簽咗休息日無薪二年可以慳成萬四,想問問專家其實外傭合約無講明休息日有薪我係咪可以唔比姐姐休息日薪金架?因為根據專家原則懷疑就是事實同樣道理,還請專家考慮本人以上建議,非常感謝!

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

Ah, 我地炒工人如唔補多一個月, agent同工人分少好多架, 唔怪得有人咁緊張啦, 分少咗錢. 嘻笑怒罵, 啼啼貢.

大宅

其實外傭是以月薪計算工資,休息日當然有工資.這根本不需要專家或合約說明.

若給工人合約以外的打賞,這是非必要,何解會因後來停止支付而變成犯法??

這裏是給大家討論或分享意見,大家要自行分析真假啊!!避免遭人誤導!!

公爵府

ChineseHK 發表於 16-4-30 13:28
其實外傭是以月薪計算工資,休息日當然有工資.這根本不需要專家或合約說明.

若給工人合約以外的打賞,這 ...

某位人兄斷章取義

之前討論過
勞工法例係講 休息日有無薪
係僱主與僱員協商
平時外僱每月出月薪 又有最低工資
所以呢句條文唔受影響

但到完約或斷約計假 就有影響
如協商左休息日唔計薪金 咁日薪係
4210 X 12/ (365-52)
扣返52個星期的每日休息日
相反 休息日計薪金就
4210X 12/365
其實好多公司係會一早講到明
以防完約點計糧有爭辯

公爵府

ChineseHK 發表於 16-4-30 13:28

若給工人合約以外的打賞,這 ...

打賞嗰度更加利害的反引言
當日有人話 覺得姐姐做得好
僱主好應該「加底薪」做獎勵
而「加左的底薪」係可按僱主喜好
隨時收返 改變 做返比最低工薪

之但係「薪金」包勤工獎咁
勞工法例下係有保障
唔可以隨意更改
即係你而家加左 之後無理地扣減返
係唔合法

但唔明點解又有人斷章取意
變左係比獎嘗囉