論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想請問下,你地啲姐姐照顧小朋友時,小朋友會唔會經常性受傷?我唔知普遍工人係咁,定我家姐姐唔小心?事關我每次放工返屋企,都發現小朋友有損傷。一係跌損,一係撞瘀。今日仲要撞到個額頭起咗樓,又瘀又黑。次次問工人點整親?工人成日都話play this one, hurt...。我家小朋友而家1歲8個月,我放假自己湊時,真係無咁嘅情況,唔明次次我返工時,比親工人湊都呢到損個到瘀。上星期已經撞親,整到成個咀爆晒光,今個星期就撞頭撞到瘀晒。。。好激氣。

伯爵府

你無裝cam?

大宅

hsbc005 發表於 16-4-29 23:58
你無裝cam?

有裝,但無錄影。。。

伯爵府

sylviaoneone 發表於 16-4-30 00:02
有裝,但無錄影。。。

買支有錄影的,
叫工人在cam 範圍內湊小朋友,
我裝完cam 後,
我爸都無再受傷。

有錄影的你可事後翻睇發生乜事,
工人点對你家人,
或做証據,
無錄影想睇都無得睇。

水晶宮

引用:想請問下,你地啲姐姐照顧小朋友時,小朋友

原帖由 sylviaoneone 於 16-04-29 發表
想請問下,你地啲姐姐照顧小朋友時,小朋友會唔會經常性受傷?我唔知普遍工人係咁,定我家姐姐唔小心?事關我 ...
好有問題,你冇理由接受到卦?

珍珠宮

sylviaoneone 發表於 16-4-29 23:47
想請問下,你地啲姐姐照顧小朋友時,小朋友會唔會經常性受傷?我唔知普遍工人係咁,定我家姐姐唔小心?事關我 ...

你吾知肯小朋友跌傷定被人整傷,装cam錄影

珍珠宮

sylviaoneone 發表於 16-4-29 23:47

同埋揾定工人,工人吾小心,甚至専登整傷,佢都湊得差。

水晶宮

回覆樓主:

你小朋友有損傷, 工人有冇自動同你滙報? 有人睇住, 小朋友唔會咁易跌親、撞親。另外枱角、門, 加膠及u型stopper , 防小朋友撞親或夾到手。

最後, cam 要睇, 什至錄影, 你先知工人平時点湊仔

大宅

eggcarol 發表於 16-4-30 01:54
好有問題,你冇理由接受到卦?

無接受,所以鬧到佢飛起,而家個厞人黑口黑面對住我,我黑返佢轉頭,無睬過佢。

大宅

birdbird 發表於 16-4-30 06:13
你小朋友有損傷, 工人有冇自動同你滙報? 有人睇住, 小朋友唔會咁易跌親、撞親。另外枱角、門, 加膠及u型sto ...

就係無滙報過,個下仲嬲。我放工返到去,佢都無講,咁啱小朋友啲頭髮遮住個額頭,我又無為意。直到我幫小朋友沖涼,先見到整親。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你問吓小朋友, 係咪工人整傷佢? 小朋友講野未?

複式洋房

回覆 sylviaoneone 的帖子

整到個小朋友咁樣仲唔即刻報警?就算冇影低冇證據又點?
有做過就有做個,差人自然有辦法盤問佢、
個工人咁衰、妳個bb又咁細個、佢為佐報復妳鬧過佢
好大機會係故意整傷個bb或者故意疏忽照顧兒童!
我之前個工人放假時係出邊聽到有D工人真係會咁做、
前工人話見到有個工人故意整到個小朋友手臂又紅又癒、
問佢驚唔驚俾太太見到、佢話唔驚....因為太太覺得冇證據所以冇報警、
所以整完一次又一次都話係小朋友自己唔小心整到
我冷可能係個媽媽同你想法一樣,覺得冇證據、
所以就不了了之⋯⋯
但請你記住、個bb係妳的、妳唔保護佢就冇人可以保護到佢甚至傷害佢

男爵府

回覆:sylviaoneone 的帖子

正常唔會成日受傷呀?撞到咁!個腦有冇事呀?要觀察個小朋友喎!

男爵府

回覆樓主:

姐姐冇睇實啦

公爵府

ivysum8 發表於 16-4-30 12:47

贊同 我姐姐做左差唔多兩年
未試過整損 佢仲緊張過我
先裝cam 睇發生咩事
惡意就報警

伯爵府

sylviaoneone 發表於 16-4-30 12:12
就係無滙報過,個下仲嬲。我放工返到去,佢都無講,咁啱小朋友啲頭髮遮住個額頭,我又無為意。直到我幫小 ...

明白你感受,
當日我爸俾個衰工人整傷又係無話我知,
等我買埋餸返屋企見到先講,
我又趕住去醫院睇我重病既呀媽,
真係想講粗口,
跟住我帶我爸洗傷口,
因傷口太大細箘入血,
發高燒嘔住白泡咁入醫院住咗一個禮拜,
以為只有一次當意外,
無報警 (亦唔識因第一次請外傭,唔知咁多衰野),
点知仲係不停受傷,
我走咗15分鐘跟住打話我知又受傷,
問佢点解又係標準答案,
“唔知!"
嬲到幾唔得閒都要即係衝出去買支錄影cam,
好神奇,
自此之後無再受傷,
仲俾我見到佢点對我呀爸!

所以唔好等,
即去買支錄影cam,
必要時報警當証據。

伯爵府

ivysum8 發表於 16-4-30 12:47

請你記住、個bb係妳的、妳唔保護佢就冇人可以保護到佢甚至傷害佢

100% 同意!

公爵府

hsbc005 發表於 16-4-30 21:33
明白你感受,
當日我爸俾個衰工人整傷又係無話我知,
等我買埋餸返屋企見到先講,

你遇到的工人 真係好差
老人家都咁蝦
實心痛死

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

下?咁係有問題!如果久唔久一次半次,我接受,因為就算俾我自己湊,都會發生,但如果經常受傷,甚至日日,咁就真係唔得囉!

伯爵府

Ol0314 發表於 16-5-1 08:28
你遇到的工人 真係好差
老人家都咁蝦
實心痛死

最攪笑係我同佢agent 講佢d衰野,
佢agent 問番我佢係咪博炒?
佢蝦我屋企冇人,
要靠佢,
以為我唔敢炒佢,
我又第一次請工人乜都唔識,
當時都買野食送禮物借$又帶佢出去食,
忍埋佢偷野,
希望佢對我爸好d,
原來係冇用,
佢全日工作工作時間+佢3餐時間都冇8個鐘,
我爸去日間中心時佢有大把時間都唔抹屋企d塵,
只係不停玩電話,
忍佢,
我爸唔係屋企,
佢私自走出街,
捉到佢好多次口頭whatapp warning 都有,
佢係唔驚你,
“偷野借$借財仔打斧頭唔做野整傷我爸又賤格到勾人老公的肥印傭 aris"
都唔足以形容佢,
佢仲問我媽鄰居朋友借$,
又對住鄰居8x 歲呀伯發姣,
個8x 歲呀伯老婆話呀伯有嫖印傭習慣,
攪到我同我媽俾佢老婆投訴,
如果有人唔好彩請咗佢,
除咗屋企要全鎖 + 裝cam外,
仲要通知你的親朋戚友鄰居唔好借$俾佢,
同埋唔好俾家中男性近佢咁多,
不論係你呀公呀爺老公或仔。

首頁

尾頁