親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

男爵府

想請教, 如果自己坐地鉄再轉"加平觀卷循環巴士"

要去小王子村, 南怡島, 晨靜樹木園

先後次序點行會比較順路,
同埋早晚的景色同人流點行會靚D同無咁多人?

伯爵府

2021勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

回覆 jazzmama 的帖子

你可以先去南怡島, 再去小法國, 最後去晨靜, 不過你要睇好車班次d時間, 同安排好毎個

景點逗留時間, 因為自己去都用唔少時間係交通上。

男爵府

請問, 地鉄(東大門)轉火車(清平站), 是否中途轉車要先出閘再買飛?
定係一票坐哂??

如果唔坐"加平觀光循環巴士", 仲有咩方便又唔洗限時限刻的交通工具?

伯爵府

2021勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 親子王國15週年勳章

如果上左火車就唔需要再轉車。如地鐵轉火車當然要另買火車票。 除循環巴士外可以搭

的士, 下晝時段好多人由南怡搭車去小法國, 一係早d排隊, 如果冇位坐會辛苦, 九曲十三

灣, 如有小朋友驚暈浪。

男爵府

Jin2012 發表於 16-5-5 17:11

如果上左火車就唔需要再轉車。如地鐵轉火車當然要另買火車票。 除循環巴士外可以搭

請問如果唔想煩諗住清平站下車後搭的士,唔知車站多唔多呢? 仲有我諗住四,五點先去可以睇日夜景(9 月去),咁回程可以點call 的士?(聽講公車20.30 最後一班驚趕唔切)

伯爵府

回覆 henry102 的帖子

咁晏去會去邊個景點?

男爵府

Jin2012 發表於 16-5-5 18:24

咁晏去會去邊個景點?

淨係對小王子有興趣兼且最鍾意夜景

伯爵府

小法國運營時間 09:00 ~ 18:00 年中無休, 你咁晏去?

男爵府

Jin2012 發表於 16-5-5 21:54

小法國運營時間 09:00 ~ 18:00 年中無休, 你咁晏去?

如果星期五六去就8 點收就ok

大宅

回覆樓主:

早兩日剛去完加平,分享下,去加平如果1日玩晒,路線有兩條,1.往加平站,先往南怡,再往小法國,再往晨靜,最後清平站走或 2. 往清平站,先往晨靜,再往小法國,再往南怡,加平站走。個人認為如果1天玩晒幾個景點的話,第一條路線比較好,但一定要早去,因為基本上過左11時後一車一車旅遊巴會抵達南怡,勁多人,另外要留意由加平坐觀光巴士到晨靚全程要2個多小時,而班次基本上每小時得1班,1日走3個景點是很緊湊的,如果多過3個人去或者只去1至2個景點,可能坐的士仲化算,時間彈性好多。

wcpcelia    發表於 16-5-6 12:03

大宅

回覆樓主:

再補充,其實加平附近的民宿又平又正,時間排到的話建議住一晚,用2日時間玩埋金裕貞,舒服很多。

keikei1234    發表於 16-5-5 23:22

男爵府

如跟路線1行: 由東大門酒店出發, 點去加平最方便?
如用地鉄車程要幾耐?
加平叫做火車站, 咁其實係咪真係中途要係清涼里出閘再買票轉火車?

另外, 巴士循環線係咪上車同司機直接買?

大宅

回覆樓主:

我系上鳳轉車,無出過閘,車程約1至1.5小時,要睇下你去邊,可以下載韓國地鐵就計到時間。

大宅

回覆樓主:

巴士循環線上車同司機直接買票就可以了

男爵府

回覆 joyceinhk 的帖子

其實你係邊個站出發? 因我應該係東大門附近酒店

男爵府

請問去完小王子, 點樣去晨靜 ?

大宅

jazzmama 發表於 16-5-6 16:58

其實你係邊個站出發? 因我應該係東大門附近酒店

我系系機場去束草,再回加平的,你系東大門出發,只要坐去上鳳站轉車就可以了。

大宅

jazzmama 發表於 16-5-6 17:00
請問去完小王子, 點樣去晨靜 ?

一系坐循環巴士(6000全日票),一系坐的士

男爵府

我是計劃當天3個點都是用循環巴士
請問晨靜應該是哪個站下車?

男爵府

我確定是由乙支路4街地鉄出發呀,咁樣用單次的票(不是T MONEY),
是否買一張WON 2250就去到,
因我用地鉄地圖SEARCH話轉乘2次
一次在十里, 一次在忘憂

是否不用走出路面又出閘入閘,
一票去到加平??

首頁

尾頁

跳至