懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

大宅

邊樣好啲?黎梗準備下胎1516想試順產又怕痛怕比人剪!

子爵府

回覆:有無試過順產同開刀的媽媽可以分享下!

我第一胎順產,第二胎開刀。順產係陣痛時真係好難受,反而下面剪個刀好濕碎,因為陣痛已經蓋過佢,但順產後恢復得快,湊bb方便d。

第二胎因為唔鐘意陣痛、同埋想一切控制得到,所以揀開刀。開刀成個過程因為已計劃好晒,個人生既時候定d,但術後要休養好耐,要確保有人照顧你、照顧屋企、照顧bb。好難親力親為湊bb。

兩樣各有各好。

別墅

我第一胎開刀,第二胎順產。大致上同意樓上分析。順產陣痛嗰陣係痛但生完過幾日已忘得一乾二淨了,留下的只有剪會陰傷口的痛。我痛了兩、三星期要坐水泡。

相反開刀就不用經歷大痛(我是計劃開刀的),但就覺得要幾個月先完全康復,成日都要就住傷口,個人好像洩咗道氣。而且我的開刀疤痕都幾唔靚。

大宅

開心吸收勳章

我第1胎開刀,第2胎順產,政府生。
開刀就真係傷口要長啲時間復元,連沖涼都要就住就住,餵阿b飲奶都驚整到傷口。
順產就痛開頭,剪會陰我都覺得痛,但好快忘記,傷口快好,我可以好自如咁沖涼餵b。
屋企人都話見我順產好好多。

水晶宮

新手mame 發表於 16-5-7 12:50
我完全冇考慮開刀,覺得冇醫學上需要而走去揀開刀真係名乎其實嘅"無啦啦整撻痂"。你點解驚被人剪開少少皮肉但開刀劏開咁多層又覺得OK?雖然唔係個個咁諗,但我覺得順產係一個好好嘅個人經歷,既然有幸生仔就應該試下,唔好浪費機會。

cpke    發表於 16-5-8 11:11

大宅

我開刀,出院都係我自己抱出院(老公拎袋),照顧bb無問題,傷口有食止痛藥就唔痛,唔食就有時小小陰陰痛吉吉地咁,半個月之後無食都無咩痛,除佐要老公幫手同bb沖涼,因為費時烏低身

複式洋房

唔好以為開刀唔痛!麻醉藥一過係痛到想死!(果種痛既程度同陣痛有得揮)止痛藥都無用,之後果2,3日都係地獄,根本照顧唔到bb.... 而且開刀一定比順產更傷身

別墅

新手mame 發表於 16-5-7 12:50

我第一胎順產
第二胎開刀,之前都擔心開刀身體差。
我覺得復原差唔多。因為開刀生完止痛藥好勁,勁都唔覺得痛。
順產既痛都真係幾痛,但生完就唔記得。
揀乜無所謂,最緊要bb平安出世。

複式洋房

引用:我第一胎開刀,第二胎順產。大致上同意樓上

原帖由 jotang0405 於 16-05-07 發表
我第一胎開刀,第二胎順產。大致上同意樓上分析。順產陣痛嗰陣係痛但生完過幾日已忘得一乾二淨了,留下的只 ...
請問第二胎是私家定公立?bb幾多週出世?幾重?產程幾長?我都係第一胎開刀,而家第二胎諗緊順產定開刀。醫生話第二胎唔可以落催生藥,順產可能產程會長;如果逾期居留,都只有開刀。但我想試順產,十五十六中,求分享。謝謝

別墅

antbb 發表於 16-5-9 08:08
請問第二胎是私家定公立?bb幾多週出世?幾重?產程幾長?我都係第一胎開刀,而家第二胎諗緊順產定開刀。醫 ...

第二胎公立(QEH),bb41週逾期居留,落藥催生出世,差不多八磅。落藥催生後約七個鐘之後生咗。

我第一胎是在私家開刀生的,本來今胎也想返私家,不過上次個醫生唔支持我今次順產,也有試搵其他私家醫生但也找不到一個十分支持我順產,於是索性去政府生。

私家醫生都有同我講話第二胎唔可以落催生藥,亦有講成功率較低,並強調有爆開刀傷口的危機。但其實政府的講法就中肯D;政府俾吊催生藥的,只是開過刀唔可以塞藥落宮頸催生。開刀傷口的爆的機會是有,但佢地話機會好低(當然也要睇個人情況,例如上次傷口癒合及醫生縫針手勢,及上次開刀隔咗幾耐等等)。

如果你真係想試,我嘅經驗係公立會大些可能俾你試。我第二胎順產之後復原好過開刀,湊兩個真係冇咁多休息時間去等身體復原,所以我好慶幸我第二胎順產。

複式洋房

引用:Quote:antbb+發表於+16-5-9+08:08+請問第二

原帖由 jotang0405 於 16-05-09 發表
第二胎公立(QEH),bb41週逾期居留,落藥催生出世,差不多八磅。落藥催生後約七個鐘之後生咗。

我第一胎是 ...
謝謝分享。我會看多一個醫生攞意見。我住屯門,去屯門醫院生冇乜信心。

別墅

回覆樓主:

我第一胎開刀。第二胎順產。。我個人覺得順產復完快啲。。嗰隻陣痛只係短痛。。幾日。。但開刀。。我覺得陰陰痛。。痛耐啲。

大宅

Tabo_Cat 發表於 16-5-7 23:19
我第1胎開刀,第2胎順產,政府生。
開刀就真係傷口要長啲時間復元,連沖涼都要就住就住,餵阿b飲奶都驚整到 ...

的確好難考慮,因為我無人幫要自己湊兩件!所以開唔開刀好都要考慮..但又怕痛死
其實開刀都幾好係復原好慢

大宅

貓狗褓姆

jotang0405 發表於 16-5-9 10:36

我第一胎是 ...

你隔左幾耐呀 我來近10月生 隔左2年8個月。 私家都話唔吹生得 搞到我有d驚

別墅

Dove317 發表於 16-5-17 20:17
你隔左幾耐呀 我來近10月生 隔左2年8個月。 私家都話唔吹生得 搞到我有d驚
...

20個月

大宅

jotang0405 發表於 16-5-7 19:05
我第一胎開刀,第二胎順產。大致上同意樓上分析。順產陣痛嗰陣係痛但生完過幾日已忘得一乾二淨了,留下的只 ...

開刀係唔痛,係傷口復原慢啲,我都好似傷左道氣,不過坐月補返。第一胎點生都無所謂第二胎要湊多個大嘅要考慮多啲...

男爵府

我第一胎催生唔成功開刀,冇想像中咁痛,我覺得幾好,半夜開刀我第二朝已落床
第二胎政府順產,陣痛痛到想死,生唔到要吸出嚟,以為陣痛完生完唔痛,點知第二日pat pat開始痛,原來太用力谷左痔瘡出嚟,腫得好緊要,勁痛,痛過順產傷口好多。
兩胎都政府

男爵府

回覆樓主:

生第一胎時有剪,唔痛。聯針時剛好放飯,生完好肚餓所以佢一路聯針我一路食飯,唔覺痛,係feel到佢拉線。
半夜姑娘開始叫d媽媽去廁所,我行得好快,但我見到走廊好似馬仔本書畫個畫面咁……

子爵府

引用:邊樣好啲?黎梗準備下胎1516想試順產又怕痛

原帖由 新手mame 於 16-05-07 發表

我頭四胎順產,第五胎開刀。

順產:我第一同第四胎係催生既,呢兩次既陣痛真係人都癲,反而第二同第三胎自然作動既陣痛又唔算太辛苦,至於剪會陰果下其實係一D都唔痛,因為陣痛已經完全蓋過左所有野。我覺得順產後恢復得快,基本上生完幾個鐘我已經可以行動自如,湊bb可以親力親為。

由於我生第四胎時肩難產,所以第五胎時醫生建議我開刀。我係政府醫院開刀,預早一日入院,半夜開始禁止飲食,我足足空腹左18個鐘先入手術室,入到去攪左一輪開始麻醉,麻醉果支針打落去其實都幾痛,開刀過程當然唔痛,但返到產後房就係惡夢開始。麻醉過後周身勁痕,傷口又開始慢慢有返痛既感覺,想餵人奶但又坐唔到起身,想抱下個b又因傷口痛就唔到力,24小時後拆完尿喉就要落地行,同埋要自己湊返bb,但始終傷口仲痛,都幾辛苦。出院後又成日要返健康院,果時想休息既時間都無,真係有少少後悔開刀生。

大宅

Cherry0401 發表於 16-5-22 11:58
我頭四胎順產,第五胎開刀。

順產:我第一同第四胎係催生既,呢兩次既陣痛真係人都癲,反而第二同第三胎 ...

政府開刀點都唔同私家嘅

首頁

尾頁

跳至