自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我媽媽上個月生蛇... 但康復後神經痛依然持續... 近日有愈來愈嚴重既傾向... 搞到晚晚都訓唔到...但醫生話無野幫到佢.. 只係開止痛藥比佢食..
我想帶我媽媽過來香港睇..
其實呢d神經痛應該睇咩科?有無好既醫生介紹?
有無生過蛇既過來人可以 share 下.. 其實神經痛會維持幾耐?
我媽之前因為醫生斷錯症.. 好遲先確診係生蛇.. 所以當時生蛇範圍好大.. 幾乎成個背部都係...

珊瑚宮

畀面勳章

teresayan07 發表於 16-5-9 09:00
我媽媽上個月生蛇... 但康復後神經痛依然持續... 近日有愈來愈嚴重既傾向... 搞到晚晚都訓唔到...但醫生話 ...
我同我老媽都生過蛇, 但 touchwood 無神經痛後遺症.

水晶宮

我也持續一個月痛、慢慢少痛、沒痛
自由太多會令世人失去平衡

珍珠宮

好媽媽勳章

我爸爸都有這問題, 醫生只開止痛藥, 沒有其他野了.

俾D時間會慢慢好, 爸爸說比起四個月前無咁痛, 之前是痛到難以入睡.

男爵府

會痛成個月先慢慢好,之前拖得耐所以都長手尾先好,真係要靠食止痛藥,香港醫生都係只係開止痛藥

大宅

回覆樓主:

我爸爸之前遲睇醫生,所以痛咗差不多半年!年紀大係會痛D!

複式洋房

回覆:關於生蛇後神經痛?

同問 有朋友有同樣情況

珍珠宮

唉... 我上網睇過d資料... 話神經痛有機會終生持續...
所以真係好擔心... 佢而家好似愈來愈痛咁...
尋日喊住打比我話好痛...
都唔知點好... 食止痛藥又止唔到...

複式洋房

回覆樓主:

試下睇中醫啦!我C6生完蛇之後都有痛,食左一個星期左右中藥就好番!

男爵府

回覆:關於生蛇後神經痛?

神經痛睇神經內科

珍珠宮

回覆樓主:

可能你媽媽生蛇既範圍大再加上又冇食特效藥所以手尾好長,我自己都生過蛇,不過一個手指公咁大左右,亦係黃金時食過特效藥,雖然時不時都會陰陰下痛但唔影響既

伯爵府

我想問吓生蛇係咪會一躂躂紅色架, 我最近係咁, 睇醫生話生蛇, 食緊藥, 但啲紅色躂愈生愈多, 亦都神經勁痛, 連冇紅色躂的位都痛. 生蛇係咪咁架?

珍珠宮

chanwendy 發表於 16-5-9 10:32
我想問吓生蛇係咪會一躂躂紅色架, 我最近係咁, 睇醫生話生蛇, 食緊藥, 但啲紅色躂愈生愈多, 亦都神經勁痛, ...
係啊.. 我媽初初係紅色一撻撻... 睇左幾個醫生都話係濕疹/皮膚敏感...
直到大範圍出水泡醫生先知係生蛇.....
錯過左黃金治療時間...

珍珠宮

jaycee_mami 發表於 16-5-9 09:11
我爸爸都有這問題, 醫生只開止痛藥, 沒有其他野了.

俾D時間會慢慢好, 爸爸說比起四個月前無咁痛, 之前是 ...
其實係咪即係會慢慢好轉...因為人地話有機會以後都係咁...
真係嚇死....

男爵府

好媽媽勳章 BK Milk勳章

會慢慢好轉, 不過講緊係幾年時間, 我2X歲時生蛇, 都要2-3年先冇晒, 最好睇中醫, 如果係神經痛症, 針灸最有效~

珍珠宮

畀面勳章

我上年11月頭生過,有食特效藥,有搽藥膏,頭2星期有食止痛藥,食完西藥就去睇中醫,到12月中先叫做好返好多,但仲有陰陰痛,直至今年3月就冇痛冇扯住喇

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

朋友爸爸都係生蛇後痛到瞓唔到,朋友買左舒適寧俾佢搽,佢爸爸話有効,你可去萬0睇下

象牙宮

2018復活節勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

所以生蛇喺黃金時間食特效藥去阻止生蛇部位擴散係好重要

伯爵府

DoReMi媽媽 發表於 16-5-9 15:56
所以生蛇喺黃金時間食特效藥去阻止生蛇部位擴散係好重要
但係我食緊藥, 都仲愈生愈多呀, 上次醫生話唔洗用藥膏住.

珍珠宮

回覆 teresayan07 的帖子

可睇中醫, 有個女醫師醫生蛇好的, 但地方遠較費.

首頁

尾頁

跳至