自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

剛在網上電視看了上星期的星期日檔案, 內容是講健康食品, 入面做了幾種冬蟲夏草丸的化驗, 很不幸, 我發現其中一種化驗結果最差的, 是我一直吃了兩年的產品

節目入面講, 個化驗師打開膠囊化驗時都嚇了一跳, 因為驗倒入面只有矽酸鹽, 泥土, 塵, 連最起碼的脂肪酸也沒有, 即是話毫無食用價值

現在知道自己吃了兩年泥, 除了怨自己死蠢之餘, 最難過的是, 我介紹了幾位朋友吃. 雖然我都是受害者, 但連累了朋友, 就令我更加內疚.

這種產品是標榜
"比巿面,強5倍,足三兩"
自然xx
冬蟲夏草
濃縮精華

我打算去消委會投訴, 不知是否成功, 但都會盡力而為, 不想它再害人

伯爵府

好媽媽勳章

我從來都唔信呢d野
乜野靈芝孢子, 乜乜素, 乜乜丸
根本唔知佢有乜成份, 又或者含量有幾多

侯爵府

2018復活節勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 開心吸收勳章

我都有睇, 不過"無記"都冇公開個牌子名, 妳點知道.

子爵府

強烈要求消委會馬上跟進無線的測試,早日將這些魚目混珠的牌子公佈天下,免得繼續有無辜市民,每月將血汗金錢進貢去買泥食。

原文章由 KITTYMAMA 於 08-10-15 09:07 發表
剛在網上電視看了上星期的星期日檔案, 內容是講健康食品, 入面做了幾種冬蟲夏草丸的化驗, 很不幸, 我發現其中一種化驗結果最差的, 是我一直吃了兩年的產品

節目入面講, 個化驗師打開膠囊化驗時都嚇了 ...

正義或會遲來但不會缺席

伯爵府

好媽媽勳章

佢冇講出嚟, 但會影嗰隻產品, 我係網上睇, 用定格對住個樽嚟對, 因為個樽係右下角有一個貼紙, "強5倍", 好易認, 而且畫面上倒d藥丸出來時, 亦係紅色膠囊, 大約係段片的 17:43左右
原文章由 kianmama 於 08-10-15 09:17 發表
我都有睇, 不過"無記"都冇公開個牌子名, 妳點知道.

伯爵府

好媽媽勳章

我已經打咗去, 可惜冇人聽, 打算遲d搵時間, 直接上去投訴
原文章由 bebepopo 於 08-10-15 09:18 發表
強烈要求消委會馬上跟進無線的測試,早日將這些魚目混珠的牌子公佈天下,免得繼續有無辜市民,每月將血汗金錢進貢去買泥食。

男爵府

請問即係咩品牌呀?

原文章由 KITTYMAMA 於 08-10-15 09:39 發表
我已經打咗去, 可惜冇人聽, 打算遲d搵時間, 直接上去投訴

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

伯爵府

好媽媽勳章

冇得投訴, 消委會話只係管貨不對辦, 申請賠償

佢仲話而家d健康產品係冇規管, 即係衛生署又唔啱, 中成藥又唔係 ............. 投訴無門

伯爵府

好媽媽勳章

自然xx
冬蟲夏草

濃縮精華
原文章由 Oh!Baby 於 08-10-15 09:58 發表
請問即係咩品牌呀?

珍珠宮

原文章由 莎莎莉莉 於 08-10-15 09:13 發表
我從來都唔信呢d野
乜野靈芝孢子, 乜乜素, 乜乜丸
根本唔知佢有乜成份, 又或者含量有幾多

我都識唔少人,食呢樣丸,個樣丸,不如健康飲食好過!
我把平安留給你們,我將我的平安賜給你們;我所賜給你們的,不像世界所賜的一樣。你心裏不要煩亂,也不要膽怯。(若 14:27)
Happy moments, praise God. Difficult moments, seek God. Quiet moments, worship God. Painful moments, trust God. Every moment, thank God!!!

男爵府

我都係食e隻喎, 老公仲食得多過我呀

原文章由 KITTYMAMA 於 08-10-15 10:06 發表
自然xx
冬蟲夏草
濃縮精華

若不是耶和華建造房屋,建造的人就枉然勞力;若不是耶和華看守城池,看守的人就枉然警醒。詩篇127:1

男爵府

你唔知架啦, 氣管同鼻敏感係好辛苦架.

原文章由 webjen 於 08-10-15 10:07 發表

我都識唔少人,食呢樣丸,個樣丸,不如健康飲食好過!

別墅

咁恐怖

原文章由 KITTYMAMA 於 08-10-15 09:07 發表

節目入面講, 個化驗師打開膠囊化驗時都嚇了 ...
Miranda :-D

男爵府

send to media / magazine...
原文章由 KITTYMAMA 於 08-10-15 10:05 發表
冇得投訴, 消委會話只係管貨不對辦, 申請賠償

佢仲話而家d健康產品係冇規管, 即係衛生署又唔啱, 中成藥又唔係 ............. 投訴無門

伯爵府

好媽媽勳章

咁你係咪食咗佢之後, 覺得有好轉吖

原文章由 Oh!Baby 於 08-10-15 10:10 發表
你唔知架啦, 氣管同鼻敏感係好辛苦架.

子爵府

你首先拎自己食開的拎去化驗有証據後才去報案有用嗎
只有存在愛人,聖靈的心,寬恕,體諒就能快樂!

禁止訪問

洋房

回覆 #17 snoopy8787 的文章

me too!

子爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

吓....D奸商咁衰ka....攞人條命嚟較非.

我mami都有買靈芝丸俾我麻麻食, 仲要唔平, 會員價都差不多$4000得500粒, 咁真係好無保障, 可以去邊度check丸嘅成份呀, 貴唔貴.

伯爵府

好媽媽勳章

我諗有用既, 不過要花精神時間去跟進. 我打算落去專門店問一下, 睇吓佢地有咩回應
原文章由 monchui 於 08-10-15 10:19 發表
你首先拎自己食開的拎去化驗有証據後才去報案有用嗎

首頁

尾頁

跳至