自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

暑假去美國東岸,有咩必買?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Kate Spade, Michael Kors, Bath and Body Works...

水晶宮

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆樓主:

supplements

珍珠宮

vet 發表於 16-5-12 02:54
supplements

Agree

侯爵府

好媽媽勳章

引用:暑假去美國東岸,有咩必買?

原帖由 bigheadgirl 於 16-05-11 發表
暑假去美國東岸,有咩必買?
咁西岸呢(加州),有咩必買必食必去必試必做?
p.s 不好名牌,大把時間(玩2個月)

伯爵府

花旗蔘

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Kate Spade

翡翠宮

回覆樓主:

有一支野係搽完唔刮腳嘅,著新鞋都唔怕
不過我記得咩名,只記得佢係藍綠色

大宅

去Costco, Target行個round, 包你買到嘢.

唔知你去邊, 如有Cub Foods, 都大把嘢食買.

Gap美國平過香港好多, 你可以睇下.

如有食開supplements, 必買, 真係超平.

Blistex潤唇膏, 美國買係香港1/4價錢.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

Dwmn 發表於 16-5-12 09:07
有一支野係搽完唔刮腳嘅,著新鞋都唔怕
不過我記得咩名,只記得佢係藍綠色
...

This one?

https://www.band-aid.com/advanced-protection/friction-block-stick

i_jdg    發表於 16-5-12 11:18

翡翠宮

係呀 好叻

珍珠宮

Dwmn 發表於 16-5-12 10:00
係呀 好叻
點用嫁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

Beiku 發表於 16-5-12 09:09
去Costco, Target行個round, 包你買到嘢.

唔知你去邊, 如有Cub Foods, 都大把嘢食買.

costco要有會員証至入得
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

去美國的大型超市如target 和 Walmart, 有好多香港無的有趣零食... 另可去Godiva, 因那裡賣的Godiva 餅同香港賣的唔同。

別墅

Kate Spade

禁止訪問

醒目開學勳章

公爵府

ac321 發表於 16-5-12 07:02
咁西岸呢(加州),有咩必買必食必去必試必做?
p.s 不好名牌,大把時間(玩2個月)
必食墨西哥菜,加州好多墨西哥人,餐廳又多又地道,香港好少食到,要試;當年好多越南難民落腳美國,牛河店成行成市,水準普遍都唔錯;

必買農產品同芝士,藜麥近年大熱,香港賣到天價,加州五六蚊美金一磅,抵好多,其他如 flexseed,chia 呢 d,一定係美國平好多;我自己整開麵包,每次去都大量買果仁同乾果返來;我老公早餐鍾意食 mousli,香港貴而且款式少,我十磅八磅咁買返來;另外如果有食開 supplements,美國買平過香港好多,我媽食開葡萄糖胺,每次去都買足一年嘅份量;有時間嘅時不時去 outlet 逛下,我經常都撞到抵買嘅家品(例如康寧煲,Pyrex 玻璃食物盒,LC 煲,等等),我有兩個仔,佢地嘅衣著基本上都係 Gap,Levis,Nike,Under Armor 同 NorthFace,每年就係去 outlet 幫佢地執,喺香港已經好耐冇幫佢地買過衫了

必去國家公園,Yosemite 不可錯過;加州紅木好出名,有好幾個 state/national parks 都可以見到;海岸方面,南加州係沙灘,北加州就多石崖,都值得去(17 mile drive,Mendocino,Point Reyes,等等);鍾意飲酒當然要去 wine country,雖然 Napa Valley 比較出名,但我反而比較鍾意 Sonoma,冇咁遊客;Monterey 的水族館好出名,小朋友實鍾意

如果有兩個月時間,會唔會考慮幫小朋友報 d 暑期活動?嗰邊暑假有好多 sports camps,一個星期或者兩個星期嘅,上山落海,我仔每年都曬到賓仔咁返來,好開心的

男爵府

rayrayus 發表於 16-5-12 01:39
Kate Spade, Michael Kors, Bath and Body Works...

bath and body work, 超正

侯爵府

好媽媽勳章

引用:Quote:ac321 發表於 16-5-12 07:02 咁西岸

原帖由 mugtaitai 於 16-05-12 發表
必食墨西哥菜,加州好多墨西哥人,餐廳又多又地道,香港好少食到,要試;當年好多越南難民落腳美國,牛河店 ...
多謝晒!資料好詳細,我要print 出黎帶埋去美國!

公爵府

ac321 發表於 16-5-12 20:59
多謝晒!資料好詳細,我要print 出黎帶埋去美國!
唔好客氣。妳今次去加州邊度?

首頁

尾頁

跳至