自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

同朋有去街, 行行吓佢女(5歲)扭買玩具, 朋友話唔買, 佢女走黎拉實我喊話好想買, 勁扭勁喊唔比我走, 朋友企埋一邊唔出聲, 如果係你地會點處理?
大家都要好起來啊

珍珠宮

畀面勳章

回覆:小朋友喺街扭買嘢

買玩具要問爸爸媽媽
拋番個波比佢

伯爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 育兒性格勳章 畀面勳章

唔買
疫情期間,JM們加油

水晶宮

教小朋友要聽媽媽話

公爵府

我會話買野要問過爸爸媽媽,
講真買野唔係無錢,
可能人地家長教緊小朋友唔好亂揮霍,
唔好以為扭計就可以買,
始終買玩具都係問過人家長先,
因為教既係人地爸媽,
外人玩就緊係無所謂

水晶宮

唔駛理,由得佢喊。 當小朋友無理的要求出現時,係安全的地方,企埋一邊,無視佢,
由得佢冷靜,最怕有其它人出嚟教點教細路同做偉大人物買比佢。教多幾次小朋友會明白用呢種表達想要玩具的方法係唔WORK。

大宅

spikenard 發表於 16-5-14 14:35
唔駛理,由得佢喊。 當小朋友無理的要求出現時,係安全的地方,企埋一邊,無視佢,
由得佢冷靜,最怕有其它人出嚟 ...
佢死拉住我, 唔比我行, 但佢媽又唔出聲, 你講咗唔會買, 佢仲繼續, 你會出口幫人教仔嗎?
大家都要好起來啊

伯爵府

2018復活節勳章 王國教室勳章

就系甘先唔買!媽咪唔買够膽死要ee買,大D仲得了!

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

water2002 發表於 16-5-14 14:27
同朋有去街, 行行吓佢女(5歲)扭買玩具, 朋友話唔買, 佢女走黎拉實我喊話好想買, 勁扭勁喊唔比我走, 朋友企 ...

梗係拋番個波俾仍佢媽啦!「嗯~ 問下媽咪得唔得先~」

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

無謂拉扯,越磨越難攪,即刻徹退

珍珠宮

我睇到另一面,個亞媽企響度唔出聲,可能係如果你話買就由你買,咁佢慳番! 照正路個媽應該會stop個小朋友,冇奶油俾佢扭其他人,除非佢想其他人買俾佢女。

siu05    發表於 16-5-14 15:18

大宅

baby_chu 發表於 16-5-14 14:40
梗係拋番個波俾仍佢媽啦!「嗯~ 問下媽咪得唔得先~」
朋友答個女唔會買, 但冇阻止佢女扭我, 唔知點解我覺得我朋友好似想我買

qqlun    發表於 16-5-14 21:18
大家都要好起來啊

大宅

Charlotte_mom 發表於 16-5-14 14:43
無謂拉扯,越磨越難攪,即刻徹退
我都想徹退, 好embarrassed, 佢喺條街抱住我腳走唔郁, 除非一腳申開佢
大家都要好起來啊

水晶宮

water2002 發表於 16-5-14 14:38
佢死拉住我, 唔比我行, 但佢媽又唔出聲, 你講咗唔會買, 佢仲繼續, 你會出口幫人教仔嗎?
...

正常情況下媽媽會同小朋友講,講完後你配合就得,不過照你講的情況是佢媽媽想知你會唔會大方買比佢個女。
而唔再係簡單的教育問題,嗰刻你唔買,佢覺得你唔大方。

唔係好熟的,又唔貴的話都會買既, 自己的好熟親人就唔買,會出聲教。

公爵府

引用:同朋有去街, 行行吓佢女(5歲)扭買玩具, 朋

原帖由 water2002 於 16-05-14 發表
同朋有去街, 行行吓佢女(5歲)扭買玩具, 朋友話唔買, 佢女走黎拉實我喊話好想買, 勁扭勁喊唔比我走, 朋友企 ...
要同朋友企同一陣線,你買的話je係同你朋友唱反調,下場你自己估

水晶宮

回覆 water2002 的帖子

你覺得朋友想你買?如果你ok,咪問吓朋友買唔買好,佢ok就買lor。如果你唔想買,咪話買野要問過媽咪。

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

直接同小朋友講問媽咪,唔洗諗得太複雜朋友點諗,其實一舊玩具朋友唔會買唔起,係佢想唔想俾錢,佢唔想,你也無需要多事。

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

macca 發表於 16-5-14 14:44
我睇到另一面,個亞媽企響度唔出聲,可能係如果你話買就由你買,咁佢慳番! 照正路個媽應該 ...

我都係咁諗,正常媽媽會出聲

伯爵府

MommyPanel勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 BB防敏心得分享勳章 瞓得好勳章 食得好勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 陪月勳章

吾買,但引佢睇其他野,分散佢注意力

翡翠宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 hashtag影視迷勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

引用:Quote:baby_chu+發表於+16-5-14+14:40+梗係

原帖由 water2002 於 16-05-14 發表
朋友答個女唔會買, 但冇阻止佢女扭我, 唔知點解我覺得我朋友好似想我買
...
你朋友都好奇怪喎!點會由得個女喺街扭ee買玩具唔出聲?

我想問最後點收科?

首頁

尾頁

跳至