跳至

首頁

尾頁

大宅

我阿b已轉用Babynat有機奶粉, 因為好多醫生推薦, bb 6個月大就可以飲Babynat羊奶粉, 6個月前就Babynat牛奶粉, D醫生話, 人奶之後就係羊奶, 羊奶係最似母乳, 不過會貴D, 全線citysuper都賣晒, 下星期可能番貨, 大家可以考慮下, 或者呢個網都有得訂.

http://www.organicmama.com.hk/c-p-babyfood.htm

大宅

我糖糖都有飲羊奶 不過係卡洛垥妮 但我問醫生係咪羊奶好d 佢話好少人飲羊奶 所以佢都唔知 攪到我唸緊遲d1歲後要唔要轉返飲牛奶

原文章由 queeniechan2004 於 08-10-16 17:44 發表
我阿b已轉用Babynat有機奶粉, 因為好多醫生推薦, bb 6個月大就可以飲Babynat羊奶粉, 6個月前就Babynat牛奶粉, D醫生話, 人奶之後就係羊奶, 羊奶係最似母乳, 不過會貴D, 全線citysuper都賣晒, 下星期可能番貨, 大家可 ...

大宅

係好少人飲羊奶, 其中原因係佢比較貴, 來源亦無牛奶咁多, 一隻羊出唔到好多奶, 但雖然話少人飲羊奶, 但近呢兩三年越來越來, 再加上宜家d父母生bb一個起兩個止, 會捨得買貴d奶粉麻, 最緊要係知佢成份比牛奶更接近母乳, 已經好足夠理由俾bb飲羊奶, 羊奶脂肪比例較牛奶好, DHA濃度亦會高d, 有咁多理由支持你俾bb飲羊奶, 你唔洗考慮咁多, 有d醫生(尤其男醫生)根本唔了解母乳同牛乳分別係幾大, 佢地當然俾唔到意見你.

原文章由 糖糖B 於 08-10-17 09:10 AM 發表
我糖糖都有飲羊奶 不過係卡洛垥妮 但我問醫生係咪羊奶好d 佢話好少人飲羊奶 所以佢都唔知 攪到我唸緊遲d1歲後要唔要轉返飲牛奶

複式洋房

請問有冇試過恩美力有机?

http://www.brainybb.com/similac-organic.html

如題...

王國長老

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 王國長老 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

原文章由 queeniechan2004 於 08-10-16 17:44 發表
我阿b已轉用Babynat有機奶粉, 因為好多醫生推薦, bb 6個月大就可以飲Babynat羊奶粉, 6個月前就Babynat牛奶粉, D醫生話, 人奶之後就係羊奶, 羊奶係最似母乳, 不過會貴D, 全線citysuper都賣晒, 下星期可能番貨, 大家可 ...

咦...queenie...你唔餵人奶喇????
執仔之手 與仔偕老

男爵府

Babynat羊奶粉只有47%羊奶成份.
有無人知其它是甚麼?是否含牛奶?

大宅

唔係, 呢個post好鬼耐架喇, 果時我出街會帶奶粉, 係屋企先餵人奶, 加上宜家tony又轉左奶粉喇, 冇食babynat, 食緊明治lu, 因為明治淡味d, 似人奶多d, tony唔鍾意羊奶d味呀!

原帖由 叉燒媽 於 08-12-17 09:13 AM 發表

咦...queenie...你唔餵人奶喇????

大宅

係一d營養添加物, 就算其他奶粉都唔係100%牛奶或羊奶. 不過我阿b勁唔鍾意羊奶d味, 佢話就話冇so味, 但始終好大陣奶味, 可能佢飲開人奶, 接受唔到d奶so味...

原帖由 Ms.Mak 於 08-12-31 11:34 PM 發表
Babynat羊奶粉只有47%羊奶成份.
有無人知其它是甚麼?是否含牛奶?

男爵府

原帖由 queeniechan2004 於 09-1-2 14:07 發表
係一d營養添加物, 就算其他奶粉都唔係100%牛奶或羊奶. 不過我阿b勁唔鍾意羊奶d味, 佢話就話冇so味, 但始終好大陣奶味, 可能佢飲開人奶, 接受唔到d奶so味...

...

無可能超過一半係附加劑,如果有加牛奶就失去羊奶的益處.

大宅

好媽媽勳章

我亞b都係半人奶, 之前bk ma 話森永冇咁甜, 所以我明知明治多d dha 都比亞b食森永, 怕佢食左甜奶唔肯食人奶. 而家要諗定9個月大食邊隻, 你有冇試過森永? 究竟邊隻日本奶粉淡味d?

原帖由 queeniechan2004 於 09-1-2 14:07 發表
唔係, 呢個post好鬼耐架喇, 果時我出街會帶奶粉, 係屋企先餵人奶, 加上宜家tony又轉左奶粉喇, 冇食babynat, 食緊明治lu, 因為明治淡味d, 似人奶多d, tony唔鍾意羊奶d味呀!

...

首頁

尾頁

跳至