親子旅遊

跳至

首頁
12345...12

尾頁

大宅

時間: 2016活復節其間人物: 4大4小(10yr, 7yr, 6yr & 4yr)
地點: 芭堤雅.曼谷(6日, 由於晚機中午機返, 實際玩足4日)
飛機: HX
包車: Tim
酒店: 機場Thong Ta Resort (Suvarnabhumi Airport Hotel) (Main Building HKD220 Incl BF)
芭堤雅CGMB x2晚( HKD1080 Incl 4BF/晚, Deluxe Family Ocean Facing) 曼谷Grande Centre Point HotelTerminal 21 x 2晚 (HKD910 Incl BF/晚, Deluxe Premium room)

行程:
第一日: 晚上11點多機, 去到曼谷已半夜1點幾, 我們一行8人Book咗係機場附近的通大(Thong Ta), 想比小朋友休息下, 第二日先落芭堤雅玩。
* 通大, 平近機場, 有shuttle bus接送, 我們由此至終都無抱任何期望, 酒店早餐OK (小童要加錢100 Baht/人)。
* 但前台服務主管勁唔得,態度差, 最"興"係屈錢。話說其中一位小朋友, 半夜流鼻血, 弄髒咗床單等, 我們本來都打算會付返啲洗床單錢, 但他們老屈2000+Baht, 於是我們自己用手洗, 洗到7788乾淨, 佢地都係要屈我們1000Baht...擾攘咗半個鐘, 都唔比我們走, 我們只好付1000Baht了事 (貴過住一晚的房費) , 以後唔會再住呢間 (以後永不住...)

第二日: 11:00am離開咗通大, 原本計劃去KK ZOO, 可惜擾攘咗一陣, 浪費咗一啲時間。 天氣熱, 男仕們想返芭堤雅酒店休息, 小朋友又想早的去酒店玩水 , 於是我們直接去 Centara Grand Mirage Beach Resort 。到大約1點左右, 我們先去check-in, 但房未得,我們就去咗酒店對面條巷的一間西式泰國餐廳食 (食品可以, 價錢合理), 食完後, 返酒店拎房, 再等咗一陣, 3點幾終於比到房我們。之後我們就係酒店水上樂園玩, 玩到6點水上樂園關門, 我們坐 tuk tuk(300銖)車出去<紅姐餐廳>, 呢間真係好正, 豪食燕窩、翅、蟹, 埋單唔過4000baht。

第三日: Centara Grabd Mirage Beach Resort 的早餐是自助餐, 我們住Deluxe Family Ocean Facing 兩間房, 4位朋友早餐都包埋。這間酒店有冷氣房的自助早餐,
如果full 咗, 會安排客人去遠少少的露天那邊食早餐, 首日我們唔知, 跟咗過去, 由於露天關係, 好多螐蠅、雀仔等。
第二日我們堅決係冷氣房的自助餐排隊, 結果, 排一陣隊係值得, 食物多好多。
食完早餐, 去咗酒店兒童室玩, 50bahts 1小時(1小孩,1大人free) , 小朋友玩得好開心
之後, 我們又坐 tuk tuk(今次250銖), 去咗Central Festival 行街及午餐, 係商場度食咗迴轉火窩, 係NaRaYa度買咗好有蝴蝶袋及手信。下午4點幾又返咗酒店水上樂園玩, 又玩到關門, 再係水池玩咗一陣水, 先出去酒店附近的泰國餐廳食野。
食完野, 男仕帶小朋友回酒店, 女仕行去sports outlet街, 去到先知沒什麼好行, 得一兩間puma/addidas/Nike產品, 無收穫, 返去酒店小巷買串燒返酒店宵夜。

第四日, 早餐後book咗車去曼谷酒店: Grande Centre Point Hotel Terminal 21, 呢間酒店好modern, 行街勁方便 (可惜, 房間的床細咗少少)。Terminal 21多野行又好行, 又近BTS。Check-in後, 我們就去咗Terminal 21搵野做, 食完男仕同小朋友返酒店游水, 女仕行街。好正, 買咗好多衣服及Posh 袋。
晚餐, 我們一早係eatigo book咗枱 Atrium @ the Landmark Bangkok 食buffet, 個人覺得沒有想像中好食, 食物不算多, 但勝在有優惠, 抵! (好似半價) 但, 我們下次會寧願食正宗泰國餐。

第五日, 酒店自助餐後, 去咗游水, 午餐在Siam Paragon商場 Food court食, 都幾多選擇, 14:30男仕帶了小朋友去Kidzania玩, 女仕又去shopping。Siam Paragon啲服飾唔啱我們, 轉戰MBK, 有啲似旺中, 買咗幾件99Bahts/件 泰國Tee及小童套裝Tee, 質料OK, 圖案漂亮, 比小朋友當家屋服, 好好著。Siam Paragon超市買咗好多零食當手信 (留意: 如果要紙皮包裝, 係要比錢的)
5點鐘接返小朋友, 返酒店休息, 女仕又繼續係Terminal 21血拼, 行咁多個商場, 我們最鐘意行Terminal 21, 唔係只賣名牌, 還有好多特色服飾小店, 買咗好多手袋同小童衣服, 晚餐, 係Terminal 21 四樓的一間泰國餐"Reflection"食, 價錢抵, 食物都OK。

第六日, 我們坐11:25的機, 食完早餐後, Book咗車8:00出發去機場

總費用: 約HKD 17000 (一家四口, 包機票/住宿/車費/飲食/玩/購物, 抵!)

包車費用: (by Tim) 8人
1) Thong Ta Resort (Suvarnabhumi Airport Hotel) transfer us to KK Open Zoo - Pattaya
Centara Grand Mirage Beach Resort : 2600b

2) Centara Grand Mirage Beach Resort to Grande Centre Point Hotel Terminal 21 hotel in Bangkok : 2050b

3) Bangkok hotel - Airport : 1100b

** 我知道第三程, 如果坐的士, 可能仲平啲, 但我們8個人, 唔想分兩架的士

機票: 一家四口($6700);
酒店: 5晚$4200

** 由於第一次去芭堤雅、曼谷玩, Plan行程時, BK 比咗我好多資料。我打這篇, 純分享, 希望可以幫到一啲搵緊資料的JM。
玩足4日, 時間有的緊, 唔係好夠喉, 希望下次再去時, 可以安排多幾日...

Cheuk2012    發表於 17-12-2 23:48
sauNG    發表於 16-7-5 14:56
ha-ppyday    發表於 16-6-30 08:51

水晶宮

大宅

回覆樓主:

複式洋房

回覆:第一次遊 芭堤雅曼谷, 純分享

thx
請問包車幾錢?

男爵府

請問包車幾錢?can you pm contact me ? thanks

男爵府

樓主,想問T21 6/F泰國菜餐廳叫咩名,我7月去要搵定資料,thx

伯爵府

環保接龍勳章

回覆樓主:

樓主同我book既機票時間極似,機場酒店&芭堤雅酒店都一樣

我想跟Thong Ta reconfirm 接機時間,搵左成個月,email sent 3~4次都無人覆。 我想問佢地都有固定員工係機場接客嗎?

另想問機場去芭堤雅包車幾錢?有Tim的電話嗎?

子爵府

大廚勳章 趣教勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

樓主 我都想要阿丅im電話
不怕風吹雨打

大宅

好媽媽勳章

我想要 " 紅姐餐廳 " 資料, 有無地址? 係泰式菜嗎?

公爵府

2024年龍年勳章

ViolaKin 發表於 16-5-24 12:43
時間: 2016活復節其間人物: 4大4小(10yr, 7yr, 6yr & 4yr)
地點: 芭堤雅.曼谷(6日, 由於晚機中午機返, 實際 ...

公爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 BK Milk勳章

大宅

回覆 Tamama2012 的帖子

包車費: (by Tim)8人
1) Thong Ta Resort (Suvarnabhumi Airport Hotel) transfer us to
KK Open Zoo - Pattaya
Centara Grand Mirage Beach Resort : 2600b

2) Centara Grand Mirage Beach
Resort
to Grande Centre Point Hotel Terminal 21 hotel in Bangkok : 2050b

3) Bangkok hotel - Airport : 1100b

** 我知道第三程, 如果坐的士, 可能仲平啲, 但我們8個人, 唔想分兩架的士

大宅

回覆 babycute2009 的帖子

包車費, 請看#12帖, 我pm 你contact

大宅

lost201103 發表於 16-5-25 08:07
樓主同我book既機票時間極似,機場酒店&芭堤雅酒店都一樣。

我想跟Thong Ta reconfirm 接機時間, ...
1) Thong Ta 有固定員工係機場接機, Hotel`s representative standby at Arrival terminal level 2 exit door 4. 去度exit door 4會見到好多唔同酒店的接機牌 見到Thong Ta 牌掛咗係欄柵度(未必會見到接機人員), 就係果等一陣, 因為酒店得一架車, 接送都係果架車。
2) 機場去芭堤雅包車, 2000b

3) 我pm Tim contact 給你

大宅

RCBB117 發表於 16-5-25 10:20
我想要 " 紅姐餐廳 " 資料, 有無地址? 係泰式菜嗎?

Roya Garden 斜對面, 泰國人讀「姐孔」去「紅姐餐廳」就同司機講「姐孔」

**
紅姐餐廳, 主要食: 燕窩、翅、海鮮、泰國菜等, 好多鬼佬去食

大宅

Tracy991 發表於 16-5-25 09:07
樓主 我都想要阿丅im電話
我pm Tim contact 給你

大宅

好媽媽勳章

ViolaKin 發表於 16-5-25 13:47
我pm Tim contact 給你
我都想要Tim contact

大宅

c+lemon 發表於 16-5-24 23:14
樓主,想問T21 6/F泰國菜餐廳叫咩名,我7月去要搵定資料,thx
4/F 才正確, 我上次食果間叫" Reflection"http://www.terminal21.co.th/shop/detail/en/513/reflection

Terminal21 官網
4, 5, 6/F 都有好多唔同餐餐

大宅

RCBB117 發表於 16-5-25 14:02
我都想要Tim contact
我pm你contact

別墅

我哋plan 緊暑假去,曼谷同芭堤雅都同你同一酒店。想請問你哋中途去KK ZOO停留咗幾耐?入面有冇餐廳?另外,由T21去Siam paragon是否近?thanks!

首頁
12345...12

尾頁

跳至