論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

醒目開學勳章

我工人的visa在5月尾批出的, 原一個月通知的last day是11月頭. 但突然醒起levy係以批visa那天計的. 咁若我真的是在11月頭先放工人走, 那我豈不是要多付一期的levy(因為levy由5月開始計, 5, 6, 7, 8, 9 & 10 共六個月)??

如以上正確, 想問, 咁我提早於10月31日俾佢走(雙方同意扣留大假又好, 我單方面俾佢早走又好), 咁我是否需要再預早通知immi呢? 因我俾一個月通知工人後, 已fax左去通知immi了.

疑問:
1. 若我唔提早通知immi新既last day, 咁佢點知工人last day的14日計到幾時呀? 萬一工人出了事, 會歸我的責任嗎?
2. 若要提早, 那提早幾多呀? 要寫明原因嗎?
3. 不用提早的話, 是否last day清埋條數後, 11月1日fax 番d簽收紙去immi就得啦??

死levy 真衰由批那天開始計, 我差d無啦啦要俾多$2400個廢柴政府tim......... 而家就算俾佢早走我都一樣要蝕, 只係唔駛蝕咁多!!

珍珠宮

2021勳章 好媽媽勳章

原文章由 happypiano 於 08-10-18 18:38 發表
我工人的visa在5月尾批出的, 原一個月通知的last day是11月頭. 但突然醒起levy係以批visa那天計的. 咁若我真的是在11月頭先放工人走, 那我豈不是要多付一期的levy(因為levy由5月開始計, 5, 6, 7, 8, 9 & 10 共六個月 ...

happypiano,
你不如fax/打電話去入境處問清楚啦. 因為我覺得如果你的visa係5月尾批, 咁6個月levy, 應該11月尾才到期的. 冇理由5月尾批, 就咁計5, 6, 7, 8, 9, 10 ~ 6個月, 咁樣唔公平嘛.
如果係11月尾才到期, 就唔使提早叫工人走啦.

禁止訪問

侯爵府

醒目開學勳章

謝謝回覆, 我明天會打去問下, 但係最怕佢又唔係即刻答到我啫.....

因我係bk內見過有媽咪咁講 - 由批visa那個月開始計, 所以我先至有咁既諗法.

anyway, many thanks.

侯爵府

醒目開學勳章

有答案了:

1. from immi的
問 68:
我 現 職 外 傭 於 2008 年 7 月 16 日 獲 發 簽 證 , 並 於 2008 年 8 月 4 日
抵 港 履 職 。 合 約 將 於 2009 年 2 月 2 日 即 合 約 期 第 六 個 月 提 前
終 止 , 我 是 否 仍 需 繳 付 餘 下 期 數 的 徵 款 ?
答 68:

不 用 。 根 據 現 行 安 排 , 你 不 需 繳 付 餘 下 期 數 的 徵 款 。

2. agent叫我睇番張 levy payment notice
我check, 到期日係寫住11月xx號先到期的. 咁即係由批visa那天(唔係由那個月開始計)起計6個月. 其實agnt頭先亦有提過係以到香港那天計, anyway, 我個case 不論以到步定係批個日計都無問題.

好了, 清楚明白了, 唔該晒各位.

[ 本文章最後由 happypiano 於 08-10-20 14:30 編輯 ]

首頁

尾頁

跳至