懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

等待驗證會員

近來真係好多蚊,,擦哂蚊怕水都咬,而家有左兩個月,俾蚊咬左真係好擔心,好驚有寨卡病毒,雖然話香港暫時未有案例,但有時又會諗會唔會傳入左未知呀咁,總之就好唔放心,請問有冇準媽媽俾蚊咬完唔放心,去搵醫生驗過血呢?

侯爵府

mac2047 發表於 16-5-28 08:56
近來真係好多蚊,,擦哂蚊怕水都咬,而家有左兩個月,俾蚊咬左真係好擔心,好驚有寨卡病毒,雖然話香港暫時 ...

我都有呢樣擔心,但蚊怕水我聞親都頭痛

大宅

認識瑞士牛牛第二回

真係唔驚得咁多... 我O型血型, 最吸引蚊咬, 基本每星期總有好幾粒蚊或濛咬, 但其實大部分呢段時間咬既係濛多過蚊... 放鬆啲吧!

別墅

放鬆啲,心情太緊張都對bb唔好
每個星期返p.t果到係戶外,
返親工都比蚊/蠓咬到傻

大宅

都唔驚得咁多.......況且依家香港未有
出街係貼蛟貼, 係屋企就攏滅蚊器喇試下

別墅

我朋友俾左佢係個仔搽嘅蚊怕水我叫我出街就噴下

複式洋房

同樓主一樣,俾蚊咬咗好驚呀!邊到有得驗?最慘係驗完冇事可能轉個頭又有蚊咬,沒完沒了。

別墅

回覆 mac2047 的帖子

今日新加波已有一宗孕婦確診寨卡,已知確診有100宗,香港咁細,如果真的傳入第一宗確診,都會好似新加坡咁漫延得咁快,好難一啲擔心都無,吾怕一萬,最怕萬一

而家盡量去戶外地方,包括公園,會著淺色薄長袖衫同長褲,我都會覺得好熱同比人眼望望,但都吾理得咁多,尤其是果啲陌生人既目光,盡量行有冷氣既地方,盡量避開有花草樹既路同水池,另外,買左支差不多200元聲稱孕婦同初嬰兒都用得既蚊怕水,其實都吾知有無效,盡量有啲野做左,自己安心啲,總好過出左事後才後悔!

其實政府只係叫孕婦吾好去受影響既地區,又吾講邊到有測試可做,只係做下樣出事時只在特定區域滅蚊,坦白講,除左在新聞見到滅蚊行動,你有無真的在街上或公園有人去滅蚊呢?

請問各位有無其他自保既行動呢?

別墅

我search過d新聞,美國有9個孕婦中左寨卡,其中有個生出小頭症,有幾個懷孕中途已經流產或墮胎,墮胎的因為有腦缺陷。最近有一個寨卡孕婦生出一個無小頭症嬰兒,但腦部有鈣化,醫生竟然都話係奇跡。真係好可怕的病毒。

寨卡病毒有機會無病徵添,中左都唔知。。。。

孕婦只可做足預防蚊措施:﹙

伯爵府

著鬆身長衫褲吧!真係冇事冇龫唔好周圍走
防蚊水/帶都要做足
記住防蚊水應噴最外露的地方。

等待驗證會員

而家都係唯盡量唔出街,係屋企開窗只係敢開一條罅,要行只可以去商場行,公園一定唔去,盡量少係户外逗留,一出街就要擦滿蚊怕水,不過擦到自己都覺得難聞,周圍既人甚至掩埋口眼望望,不過都唔理得咁多
仲有,睇過衛生署個網頁話唔好擦香水,因為會吸引蚊蟲

等待驗證會員

回覆 b06 的帖子

係囉,政府都冇講孕婦可以去邊到驗,我諗唯有等下次去醫院覆診自己問姑娘

子爵府

懷孕中,都好擔心。買左枝孕婦用得既蚊怕水,每朝返工前噴,返工再就嚮自己位噴下。

有樣野仲擔心,如果呢段期間同C6行埋就要更加小心,因為如果佢比蚊咬過,都會傳染到的。所以大家都要小心。

大宅

聽護士講話香港其實無傳播寨卡病毒品種既蚊. 不過香港都要提高警覺因為唔排除白紋伊蚊可以傳播. 但未有證據顯示白紋伊蚊可以傳播.唔駛太擔心.
但記得出街要搽防蚊囉, 我覺得搽香茅膏都好WORK~~

首頁

尾頁

跳至