親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

別墅

隨著國人生活品質提升與各家廉航大打促銷戰,許多民眾有出國旅遊的計劃。但出國前一定要先了解各國規定,以免踩到「地雷」。日前大陸一個30人的旅遊團赴泰國旅遊,因其中一人沒帶足2萬泰銖或等價外幣,結果連累全團遭拒絕入境,旅遊計劃泡湯外,全團打道回府損失機票和團費。

由於出國旅遊普及化,遊客消費習慣也有所改變,刷卡比例攀升,已不會攜帶大量現金在身上。日前傳出大陸旅遊團前往泰國旅遊,因為其中有人身上沒有帶滿2萬泰銖(折合台幣1.9萬)現金或等價外幣,整團被泰國海關拒絕入境,導遊在機場等了3個多小時只等到領隊一個人。不少旅客表示,根本不知道去泰國旅遊還要帶足現金。

旅行社一般都會提醒遊客攜帶超過2萬泰銖現金或外幣,民眾質疑旅行社是怎樣提醒遊客的,也或許有遊客把提醒當玩笑。因為多數國家都是對入境攜帶的現金設上限,超過部分必須向海關申報,說明理由。

根據泰國觀光局網站資料顯示,入境泰國的外籍人士需隨身攜帶相當數量的現金或等值外幣,信用卡不計算在內。民眾持觀光簽證,一個人需攜帶2萬泰銖、家庭則需達4萬泰銖;若持落地或過境簽證,個人需準備1萬泰銖、家庭為2萬泰銖。雖然不會對每個遊客進行抽驗,但若遭查未達標準,移民官有權利依據入境之相關法規拒絕旅客入境泰國。

這些規定是針對所有的外國旅客,不管是那個國籍或身份都一樣。最主要目的是確保泰國國家安全及人民的平安,防止企圖到泰國從事非法行為,如賣淫、賣身、人蛇集團、或者違法到泰國工作、以及常進出泰國無正常理由者。提醒民眾在出國前,不妨向各國觀光局或上網查詢相關事宜與禁忌,以免造成不必要的麻煩,打壞出國興致。

(中時電子報)

大家點睇這單新聞

伯爵府

allosteven 發表於 16-5-28 21:05
隨著國人生活品質提升與各家廉航大打促銷戰,許多民眾有出國旅遊的計劃。但出國前一定要先了解各國規定,以 ...

上年去泰國入境無需申報帶了多少現金喎

別墅

回覆樓主:

我上次去都冇,我都係FB睇倒

珍珠宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

隨著國人生活品質提升與各家廉航大打促銷戰,許多民眾有出國旅遊的計劃。但出國前一定要先了解各國規定,以 ...
我去泰國從無計過帶幾多現金,都無人會查,講真真係唔知有呢回事喎

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

成團人都唔可以除勻計?
咁係泰國當局唔啱,
有卡有盛仲現咩金?
多餘!
花花真美好!

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我都覺得好奇。上次公司去 Bangkok offsite,成班同事過關然後一人拎一千港紙唱泰幣。
去咁多次泰國亦無試過要求出示現金wor

水晶宮

回覆:赴泰國旅遊現金帶不夠 全團遭拒入境

我今日到無人問,其實我去咁多次都無問過我帶幾錢現金

wcpcelia    發表於 16-6-2 16:10

子爵府

hashtag旅遊勳章

回覆:赴泰國旅遊現金帶不夠 全團遭拒入境

今個月頭先同fd去完泰國,完全唔知有呢回事,亦冇人查過我地身上有幾錢,我地過晒關先去super rich唱錢,我亦都相信好多香港人都係咁做,唔知係咪針對旅行團遊客先用呢招

男爵府

畀面勳章

我哩幾日都係喺泰國atm提款咋,都唔知有d咁嘅樹~

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章

我諗大陸人都要申請簽證入境,所以有呢啲附帶規矩。

http://www.boca.gov.tw/content.asp?CuItem=773

wcpcelia    發表於 16-6-2 16:10

侯爵府

之前好似有jm都開post講過跟團旅行社有講過要帶足夠嘅現金。

珍珠宮

好似話不嬲有此條款,不過好少執行。可能泰國政府知香港人去泰國,唔會洗得少。所以唔check. 但大陸人唔同。

大宅

回覆樓主:

我舊年8月跟團去曼谷+芭提雅,東x遊開茶會有講带2萬匹現金呢樣嘢,當時第一次聽,好surprised,但過關唔覺佢查!

伯爵府

好耐之前聽過,上次去我冇帶咁多$入境,都冇查過。

子爵府

唔講真係唔知喎

首頁

尾頁

跳至