嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

別墅

亞仔13個月大而家只係午餐同晚餐比粥仔佢食.有時比d 字母粉佢食..仲可以比佢食d 咩當正餐呢. 可以比飯仔佢地食未??

別墅

我有俾d包包我bb食, 有時俾d 番薯+奶, 餅乾+牛奶...

大宅

我都想知畀D咩野仔仔食(都系13個月),我到依家都系只畀瘦肉與魚煲粥,想畀其它D,62一陣話呢D唔食得話好涼,個D唔可以食話濕熱,仔仔自從前日開始已經少食左粥,總共都唔知有冇一碗,有可能系出大牙(依家佢有8只牙),anyway,依家我好煩,都唔知應該整D咩野畀仔仔食

男爵府

畀面勳章

我都想知啊

大宅

我囝囝依家十三個月(0907).佢每日食三餐奶,二餐飯仔. 基本上跟我地出街,我地食嘜,佢就食嘜. 好似我地去茶餐廳食早餐,就俾通心粉佢食...食下午茶,就俾三文治或米粉,意粉.
佢唔係好鐘意食粥,所以十個月開始俾爛飯仔. 煮餸方面, 就蒸豬肉餅,牛肉餅, 蒸水蛋, 蒸三文魚,南瓜,節瓜. d汁撈飯仔.
其實都俾好多唔同既食物佢食. 呢幾日,開始俾維他奶,因為想佢學啜飲管.

大宅

但我個仔食飯仔系直吞架,所以,62話要等佢出大牙先畀佢食爛飯,唔知係未咁?
我好怕我62,如果做D野唔係佢所唸既,就會鬧人,就算唔鬧都會長氣到頂唔順,佢成日話食魚食廋肉粥已經好夠營養。

原文章由 prupru 於 08-11-6 16:17 發表
我囝囝依家十三個月(0907).佢每日食三餐奶,二餐飯仔. 基本上跟我地出街,我地食嘜,佢就食嘜. 好似我地去茶餐廳食早餐,就俾通心粉佢食...食下午茶,就俾三文治或米粉,意粉.
佢唔係好鐘意食粥,所以十個月開始俾爛飯仔. ...

首頁

尾頁

跳至