家庭理財

跳至

首頁

尾頁

大宅

匯豐控股係唔係多數賺?

我對於投資嘅知識係零, 可否比D意見。

別墅

Re: 匯豐控股係唔係多數賺?

我本身有買0005, 其實都好depends on 你入的價位, 短炒有難guarantee一定賺(因為價位比較其他Stable), 但長線(放幾年以上)就比較看好.

但我都試過買個一個月就放, 賺咗幾千元啦!
http://www.babyhome.com.tw/bb/86256 2/26 - 2.8kg, 3/9 - 2.78kg, 3/12 - 2.91kg, 4/1 - 4.13kg, 4/29 - 5.23kg, 6/4 - 6.13kg, 7/9 - 6.6kg, 9/10 - 7.51kg

複式洋房

如果我話係,你信唔信吖?

我記得我初初出嚟做嘢, HSBC ,一股都係 HK$3 - HK$4元, 死未!!!

男爵府

而家算唔算合理價位 ?

侯爵府

不好短視, 長遠看.

只講派息, 今年已經派左2次, 每次大約1元

以呢幾日的收市價看, 118x400 = 47,200元, 4萬幾元, 半年有800元息收, 好過放係銀行.

股票的野, 無話一定賺.

珍珠宮

唔好意思,若想買HSBC最少要??錢先可以呢??

禁止訪問

大宅

我都係睇長線!如果短期有波幅都預左啦!我諗住如果穩陣既,會放在戶口10年以上,又或者退休先算!
投資無話一定賺,只不過佢有息收,又有好有機會會升,所以好過存定期同買樓的!

複式洋房

Hi 各位,

我系HKD116個陣入著貨, 琴日價位系HKD118.5
"我有2個小寶貝"

大宅

jumama 寫道:
我對於投資嘅知識係零, 可否比D意見。

o..yes, HSBC must earn.............your money la

大宅

股票的野, 無話一定賺, 小心為上. 單一的股票始終有系統風險, 即是, 例如匯豐的管理層出現變動, 股票有機會出現大幅下跌, 又例如匯豐總行大樓受恐嚇, 股票也會出現下跌..

穩當的做法是, 分散投資在更多的blue chips 內.
「我一生要讚美耶和華,我還活的時候,要歌頌我的神。」詩篇146:2

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至